ΕΤΟΜΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΕΤΟΜΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΕΤΟΜΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Share This
Με βαρύ πρόγραμμα ξεκινά η Βουλή, που επισήμως “ανοίγει” την Τετάρτη. Η εκλογή του νέου προεδρείου θα γίνει την Πέμπτη και από τις 20 έως τις 22 ακολουθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Η τριήμερη συζήτηση θα δώσει στον Πρωθυπουργό και στους νέους υπουργούςτη δυνατότητα να ξεδιπλώσουν τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής. Παράλληλα αναμένεται να δοθεί μία πρόγευση της στάσης που θα κρατήσει η αντιπολίτευση σε θέματα μείζονος σημασίας.
Για πρόεδρο της Βουλής η Νέα Δημοκρατία προτείνει τον Κώστα Τασούλα και για αντιπροέδρους τους : Χαράλαμπο Αθανασίου, Νικήτα Κακλαμάνη και Αθανάσιο Μπούρα. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας με ενισχυμένες αρμοδιότητες αναλαμβάνει ο Σταύρος Καλαφάτης.
Η ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων θα ανοίξει το δρόμο για ένα νομοθετικό “σπριντ”, με την κυβέρνηση να προγραμματίζει την ψήφιση τριών νομοσχεδίων μέχρι το τέλος Αυγούστου. Η Βουλή θα κλείσει για μία εβδομάδα τον Δεκαπεντάγουστο και το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει κανονικά τις εργασίες της.
Η νομοθετική “πρεμιέρα” θα γίνει στις 23 Ιουλίου οπότε και θα κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θα ρυθμίζει μία ευρεία γκάμα θεμάτων. Ειδικότερα θα υπάρξουν διατάξεις για την οργάνωση και λειτουργία του κράτους, την κυβερνησιμότητα των δήμων (ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν προκύψει από την απλή αναλογική), την τροποποίηση άρθρων του ποινικού κώδικα αλλά και την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια.
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ένα νομοσχέδιο με τις μειώσεις φόρων που είχαν ανακοινωθεί στην προεκλογική περίοδο. Στις πρώτες ρυθμίσεις που θα “τρέξουν” είναι η συνολική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση του ΕΝΦΙΑ από την 1η Ιανουαρίου 2020 (συνολικά θα φτάσει το 30% τη διετία) και η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από τη νέα χρονιά. “Γαλάζιος” στόχος είναι η ψήφιση του να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Αυγούστου, δηλαδή πριν γίνει το μικρό διάλειμμα στη λειτουργία της Βουλής.
Το τρίτο νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση στην Ολομέλεια είναι το αναπτυξιακό, με το βάρος να πέφτει στην άρση των εμποδίων για την προσέλκυση επενδύσεων και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Πρόκειται για ένα θέμα που είναι ψηλά στη γαλάζια ατζέντα, προκειμένου να επιτευχθούν ρυθμοί ανάπτυξης 4%.
Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου οι υπουργοί παρέλαβαν από ένα μπλε φάκελο, όπου καταγράφονται αναλυτικά οι προτεραιότητες στον τομέα ευθύνης τους. Το επόμενο διάστημα τα στελέχη της κυβέρνησης θα βάλουν τις τελευταίες πινελιές και αναμένεται σειρά νομοσχεδίων μέχρι το τέλος του χρόνου (πιθανότατα θα είναι δέκα). Μεταξύ άλλων αναμένονται νομοσχέδια από τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Παιδείας, με δεδομένο πως το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να εστιάσει σε θέματα καθημερινότητας των πολιτών.
Οι “προβολείς” θα πέσουν το φθινόπωρο στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ένα βασικό ζήτημα είναι το εύρος που θα έχει η αναθεώρηση, καθώς ένα τμήμα των άρθρων που είχαν προκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν βρίσκουν σύμφωνη τη Νέα Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages