Διεθνής προβολή της Καλαμάτας από τα βραβεία XPRIZE - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Διεθνής προβολή της Καλαμάτας από τα βραβεία XPRIZE

Διεθνής προβολή της Καλαμάτας από τα βραβεία XPRIZE

Share This
Στο παγκοσμίου φήμης Ωκεανογραφικό Μουσείο του Μονακό, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 31ης Μαΐου 2019 η τελετή απονομής των βραβείων XPRIZE για τη χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας. Σκοπός του διαγωνισμού ήταν να οδηγήσει σε ένα σύστημα ταχείας, μη επανδρωμένης εξερεύνησης των ωκεανών, με υψηλή ανάλυση.
DSCN2488 Medium
Ο διαγωνισμός XPRIZE, στο πλαίσιο του οποίου δόθηκε συνολικό έπαθλο 7 εκατ. δολαρίων με χορηγό τη Shell, έκανε γνωστή παγκοσμίως την Καλαμάτα, αφού με βάση την πόλη και το λιμένα της διαγωνίσθηκαν οι διεθνείς ομάδες για τη χαρτογράφηση του βυθού ανοικτά των ακτών της Μεσσηνίας. Ένα άλλο τμήμα του διαγωνισμού διεξήχθη στο Πόρτο Ρίκο.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
DSCN2493 Medium
Το μεγάλο βραβείο, με έπαθλο 4 εκατ. δολάρια, έλαβε η διεθνής ομάδα – από 14 έθνη – με την ονομασία GEBCO-NF Alumni, που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η ομάδα KUROSHIO, από την Ιαπωνία, έλαβε έπαθλο 1 εκατ. δολαρίων, καθώς κατετάγη δεύτερη.
Το βραβείο με έπαθλο 1 εκατ. δολάρια της NOAA (εθνική υπηρεσία για τους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα των ΗΠΑ) μοιράστηκαν η ομάδα μαθητών Γυμνασίου Ocean Quest από το Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας (800 χιλ. δολάρια) και οι Tampa Deep Sea Xplorers, από τη Φλόριδα ($200K). Το αντικείμενο του διαγωνισμού για τη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η ανάπτυξη τεχνολογίας για την ανίχνευση ενός χημικού ή βιολογικού σήματος κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και ο αυτόνομος εντοπισμός της πηγής του.
Επίσης, ομοφώνως οι κριτές απένειμαν βράβευση και έπαθλο στο πλαίσιο του XPRIZE στην Team Tao από το Ηνωμένο Βασίλειο, για την πρωτότυπη προσέγγισή της στη χαρτογράφηση του βυθού της θάλασσας, παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσε τα κριτήρια του διαγωνισμού.
Στο πλαίσιο του τμήματος του διαγωνισμού που διεξήχθη στην Καλαμάτα, πλάνα του οποίου μπορεί κανείς να δει στο εντυπωσιακό video που ακολουθεί, οι ομάδες είχαν μέγιστο χρόνο 24 ωρών για να χαρτογραφήσουν τουλάχιστον 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα του πυθμένα της θάλασσας με οριζόντια ανάλυση 5 μέτρων ή καλύτερη.
«Σήμερα, άνω του 80% της θάλασσας του πλανήτη είναι αχαρτογράφητη και είμαι υπερήφανη διότι εργάσθηκα μαζί με τους ανθρώπους που θα το αλλάξουν αυτό, ως τμήμα αυτού του διαγωνισμού XPRIZE», είπε η Δρ. Jyotika Virmani, εκτελεστική διευθύντρια του Ocean Discovery XPRIZE. «Το όραμά μας είναι ότι αυτές οι νέες τεχνολογίες θα διευκολύνουν την ανακάλυψη νέων ωκεάνιων ειδών, πηγών πλούτου που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, γεωλογικών σχηματισμών και ασφαλέστερων μεθόδων εξερεύνησης στα βάθη των ωκεανών».
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας υποστήριξαν έμπρακτα τη διενέργεια του τμήματος του διαγωνισμού με βάση τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, που πραγματοποιήθηκε ανοικτά των ακτών της περιοχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages