ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΤΡΑΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΤΡΑΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΤΡΑΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Share This
Τετραπλή θα είναι η εκλογική διαδικασία της 26ης Μαΐου 2019, καθώς θα περιλάβει εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και για την ανάδειξη νέων Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών, όπως και εκπροσώπων ή συμβουλίων Κοινοτήτων. Ο Δήμος Καλαμάτας ετοιμάζεται γι’ αυτή τη σύνθετη διαδικασία, την οποία θα ακολουθήσει – ενδεχομένως – ο δεύτερος γύρος περιφερειακών και δημοτικών εκλογών τη 2α Ιουνίου.
Τα ψηφοδέλτια φθάνουν στο Δημαρχείο και, δεδομένου ότι δεν είναι μακριά η 26η Μαΐου, ο Αντιδήμαρχος  και ο υπεύθυνος από πλευράς της Υπηρεσίας Θεόδωρος Κυριακόπουλος έδωσαν συνέντευξη Τύπου, σήμερα Παρασκευή 17 Μαΐου 2019.
Ο Αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων,σε συνέντευξη τύπου ότι, «η εκλογική διαδικασία και τις δύο αυτές ημέρες (26/5 και 2/6) ξεκινά στις 7:00 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 7:00 το απόγευμα. Αν υπάρχουν πολίτες έξω από τα εκλογικά κέντρα και δεν έχει ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, αυτή παρατείνεται μέχρι να ολοκληρωθεί».
Ο κ. Ηλιόπουλος επεσήμανε ότι είναι «πάρα πολύ σημαντικό να ενημερωθεί ο κόσμος για το πού ψηφίζει. Δεν σημαίνει ότι αν ψηφίσαμε στις προηγούμενες εκλογές σε κάποιο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα, αυτό ισχύει και τώρα, πολλώ δε μάλλον καθώς η εκλογική διαδικασία θα έχει τέσσερις κάλπες. Ο κόσμος μπορεί να πληροφορηθεί για το πού ψηφίζει είτε στο ypes.gr (ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών: https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/ ), είτε από το πρόγραμμα που θα αναρτηθεί στα εκλογικά κέντρα και σε διάφορα κεντρικά σημεία του Δήμου. Την ημέρα των εκλογών θα παρέχεται ενημέρωση από το ΚΕΠ στο ιστορικό Δημαρχείο, καθώς και στα περισσότερα εκλογικά κέντρα της Καλαμάτας, όπου θα υπάρχει προσωπικό».
Ο Αντιδήμαρχος επεσήμανε πως «ο Δήμος Καλαμάτας εργάζεται πυρετωδώς για τις δύο αυτές εκλογικές διαδικασίες. Είμαστε έτοιμοι, έχουμε παραλάβει τον εκλογικό εξοπλισμό. Την εβδομάδα που έρχεται, θα ξεκινήσουμε να παραλαμβάνουμε και τους σάκους, οι οποίοι θα παραδοθούν στους δικαστικούς αντιπροσώπους την Παρασκευή και το Σάββατο και πιστεύουμε ότι θα κυλήσουν όλα ομαλά, με όσο το δυνατόν λιγότερα ζητήματα».
Ο Θ. Ηλιόπουλος γνωστοποίησε ότι «στο Δήμο Καλαμάτας έχουμε 273 εκλογικά τμήματα, εκ των οποίων τα 260 είναι ουσιαστικά 130. Είναι διπλά, διότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους σε διπλά εκλογικά τμήματα, τα οποία ονομάζονται Α και Β. Στα Α θα ψηφίζουμε για Περιφέρεια και για την Ευρωβουλή, ενώ στα Β θα ψηφίζουμε για Δήμο και για Κοινότητα. Σε καθένα από αυτά τα εκλογικά τμήματα θα υπάρχει ξεχωριστός δικαστικός αντιπρόσωπος, ενώ τα 13 μόνα εκλογικά τμήματα, όπου θα είναι και οι τέσσερις κάλπες, είναι αυτά που έχουμε κάτω των 300 εγγεγραμμένους».
Λόγω της πολυπλοκότητας της εκλογικής διαδικασίας και για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, ο Δήμος έχει δεσμεύσει επιπλέον χώρους σε σχέση με το παρελθόν, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά κέντρα. Πρόκειται για το 1ο Γυμνάσιο στη Φαρών, το 7ο Γυμνάσιο (Πειραματικό) στην οδό Αγίων Αναργύρων και το κτηριακό συγκρότημα της Λακωνικής στην Καλαμάτα.
ΠΟΣΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ;
Σχετικά με τους σταυρούς προτίμησης, που οι πολίτες μπορούν να θέσουν στο ψηφοδέλτιο, ο κ. Ηλιόπουλος είπε τα εξής: «Όσον αφορά στις ευρωεκλογές, σταυροδοσία μέχρι τέσσερις σταυρούς.
Όσον αφορά στις περιφερειακές εκλογές, σταυροδοσία στη Μεσσηνία μέχρι τέσσερις σταυρούς. Εκλέγονται 14 σύμβουλοι από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Οι υπόλοιποι σύμβουλοι εκλέγονται ως εξής: 13 από την Κορινθία, 8 από την Λακωνία, 8 από την Αργολίδα και 8 από την Αρκαδία.
Όσον αφορά στο Δήμο Καλαμάτας και την περιοχή της Καλαμάτας και τις Κοινότητες του πρώην Καποδιστριακού Δήμου, η σταυροδοσία είναι τρεις για τη Δημοτική Ενότητα Καλαμάτας και ένας σταυρός για τις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες.
Όσοι ψηφίζουν στις Δημοτικές Ενότητες Άριος, Θουρίας και Αρφαρών, ένα σταυρό για αυτές τις ενότητες, ανάλογα με το που ψηφίζει καθένας και έναν για όλους τους υπόλοιπους. Οι σύμβουλοι, οι οποίοι εκλέγονται, είναι 41: από την Καλαμάτα 37, ένας από τα Αρφαρά, ένας από τον Άρι, δύο από τη Θουρία.
Για τις Κοινότητες όπου έχουμε εγγεγραμμένους ψηφοφόρους μέχρι 300, η σταυροδοσία είναι ένας σταυρός. Από 300 και πάνω, βάζουμε μέχρι δύο. Στις Κοινότητες όπου οι εγγεγραμμένοι δεν ξεπερνούν τους 300, εκλέγεται ένας σύμβουλος, είναι τα λεγόμενα μονομελή. Όλα τα υπόλοιπα συμβούλια των χωριών του Δήμου μας είναι τριμελή, με εξαίρεση τη Βέργα που είναι πενταμελές και την Καλαμάτα που είναι δεκαπενταμελές».
Ο Αντιδήμαρχος επέστησε την προσοχή σε όσους προσέρχονται να ψηφίσουν και έχουν την ένδειξη Δ στον εκλογικό κατάλογο, που σημαίνει ότι είναι διπλοεγγεγραμμένοι. Θα πρέπει να ψηφίσουν με υπεύθυνη δήλωση και μόνο σε αυτό το εκλογικό τμήμα, το οποίο θα επιλέξουν για να ψηφίσουν, γιατί υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Όσοι έχουν την ένδειξη Ε, οι ετεροδημότες, μπορούν να ψηφίσουν για Περιφέρεια, για Δήμαρχο και Πρόεδρο Κοινότητας εκεί όπου είναι εγγεγραμμένοι, δηλαδή εκεί όπου ασκούν τα εκλογικά τους δικαιώματα. Επειδή έχουν την ένδειξη Ε, που σημαίνει ετεροδημότης, δεν μπορούν να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Θα πρέπει να μεταβούν στο τμήμα των ετεροδημοτών, όπου ήταν εγγεγραμμένοι την προηγούμενη φορά. Έπρεπε να είχαν φροντίσει να κάνουν διαγραφή από τον κατάλογο των ετεροδημοτών μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Ο κ. Ηλιόπουλος ευχαρίστησε τους υπαλλήλους του Δήμου με επικεφαλής το Θ. Κυριακόπουλο για την προετοιμασία της διαδικασίας, τονίζοντας ότι το προσωπικό θα είναι επί ποδός κατά τις δύο Κυριακές, οι οποίες αφορούν στις εκλογές στο Δήμο Καλαμάτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages