ΝΕΑ μεγάλη καθυστέρηση στο ΟΣΔΕ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΝΕΑ μεγάλη καθυστέρηση στο ΟΣΔΕ

ΝΕΑ μεγάλη καθυστέρηση στο ΟΣΔΕ

Share This
  • Δυσαρέσκεια παραγωγών και πιστοποιημένων φορέων για τους χειρισμούς του ΥΠΑΑΤ
  • Ανησυχία για τον λιγοστό χρόνο που απομένει έως τις 15 Μαΐου
  • Σε αναμονή 5.000 περίπου εποχικοί απασχολούμενοι στο έργο
Εκδηλη είναι η ανησυχία για τη χαρακτηριστική καθυστέρηση που παρουσιάζει η έναρξη των διαδικασιών για την υποβολή της φετινής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης σε σχέση με πέρσι, όταν οι πύλες του ΟΣΔΕ είχαν ανοίξει ήδη από τις 23 Φεβρουαρίου. Για το έτος 2019 όχι μόνο έχει παρέλθει ο Φεβρουάριος και εκπνέει σε λίγες ημέρες ο Μάρτιος, αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Αθανάσιο Καπρέλη, «στόχος είναι η συλλογή των δηλώσεων να ξεκινήσει στις 2 με 4 Απριλίου».
Τα μηνύματα πάντως που έρχονται τις τελευταίες ημέρες από τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για την πορεία της φετινής διαδικασίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα και έντονη δυσαρέσκεια προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Όπως εξηγούν, η συλλογή των δηλώσεων όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει, αλλά καμία επίσημη ενημέρωση δεν έχει γίνει από το υπουργείο προς τους παραγωγούς και προς τους πιστοποιημένους φορείς που αναλαμβάνουν το έργο της υποβοήθησης της συμπλήρωσης των δηλώσεων.

Πισωγύρισμα

Οι περισσότεροι κάνουν λόγο για «πισωγύρισμα», και όχι άδικα, αφού το 2018 η έναρξη της υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης πραγματοποιήθηκε την 23η Φεβρουαρίου (έναν μήνα δηλαδή πριν σε σχέση με τη σημερινή ημερομηνία), γεγονός που συνέβαλε και στην απόλυτα επιτυχημένη πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που πέρυσι τέτοιο καιρό έδιναν τα εύσημα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥΠΑΑΤ για τον έγκαιρο προγραμματισμό, φέτος εμφανίζονται απογοητευμένοι και προβληματισμένοι για το χρονικό διάστημα που τελικά θα απομείνει. Επιπλέον, κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν θα δοθεί και φέτος παράταση, και μάλιστα διάρκειας ενός μηνός όπως την περσινή χρονιά, με αποτέλεσμα ο χρόνος μέχρι τη 15η Μαΐου –οπότε και λήγει κανονιστικά η περίοδος συλλογής των δηλώσεων– να είναι ήδη από τώρα ασφυκτικός.

Αρχές Απριλίου

Μιλώντας στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Αθανάσιος Καπρέλης, εξηγεί ότι η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε διαδικαστικά θέματα κυρίως τεχνικής φύσεως, και πως στόχος είναι έως τις 2 με 4 Απριλίου οι πύλες να ανοίξουν. «Πράγματι είναι σωστό η έναρξη της υποβολής δηλώσεων να γίνεται όσο πιο νωρίς μπορούμε, ωστόσο πιστεύω ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα» σημειώνει, εξηγώντας ότι αφενός κατά το παρελθόν υπήρξαν χρονιές που οι πύλες άνοιξαν και μετά τα μέσα Απριλίου και η συλλογή δηλώσεων έγινε με επιτυχία, αφετέρου πέρσι και παρά το γεγονός ότι η έναρξη της διαδικασίας έγινε νωρίτερα, «πριν από τα μέσα Μαρτίου δεν είχαν ενεργοποιηθεί όλοι οι φορείς».
Από την πλευρά τους, πάντως, οι επικεφαλής των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) τονίζουν πως αδυνατούν να σχεδιάσουν τη στελέχωση των φορέων τους, την οργάνωση των σημείων υποδοχής, καθώς δεν έχουν καμία εικόνα για το πότε θα ξεκινήσει το έργο και πόσο χρόνο θα έχουν τελικά στη διάθεσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages