Οδηγός για τις 120 δόσεις - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Οδηγός για τις 120 δόσεις

Οδηγός για τις 120 δόσεις

Share This
Εντός Απριλίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο νόμος με το νέο, ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, και τις 120 δόσεις, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ, που αφορά, εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες.
Κατά τις πρώτες πληροφορίες, το σχήμα ρύθμισης θα καλύπτει, σε δεύτερο χρόνο, και χρέη εργοδοτών -πλην των οφειλών ατομικών εισφορών μη μισθωτών, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται «κούρεμα» στο σύνολο των προσαυξήσεων κατά 85%.
Την «πρεμιέρα» της ρύθμισης εξήγγειλε χθες ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος υποστηρίζοντας ότι το συνολικό ποσό των οφειλών «είναι 16,2 δισ. και αφορά 900.000 ανθρώπους».
Οπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος», το επικρατέστερο σενάριο για τις οφειλές εργοδοτών προς το πρώην ΙΚΑ είναι η εξόφληση να γίνει σε 120 δόσεις, με έκπτωση ύψους 50% στις προσαυξήσεις και στα πρόστιμα ή, εναλλακτικά, 100% έκπτωση στις προσαυξήσεις.
Για να επιτευχθεί το «κούρεμα» του 100%, ωστόσο, απαιτείται ολική, εφάπαξ εξόφληση της βασικής οφειλής.
Η ελάχιστη µηνιαία δόση, σύμφωνα με το «Εθνος», αναμένεται να «κλειδώσει» στα 50 ευρώ, µε ετήσια προσαύξηση δόσης 5%, ενώ εκτιμάται πως θα συμπεριλάβει τις βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές που συσσωρεύτηκαν είτε έως το 2016 είτε έως και το 2018.
Ωφελούμενοι περίπου 500.000 εργοδότες
Από την πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών προκύπτει ότι οι εργοδότες που μπορούν να ενταχθούν στο εν λόγω ρυθμιστικό πλαίσιο και να επωφεληθούν ανέρχονται στους 490.785.
Πρόκειται για εργοδότες που, συνολικά, έχουν οφειλές ύψους 18,18 δισ. ευρώ προς το πρώην ΙΚΑ.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η πολυσυζητημένη ρύθμιση προς τα Ταμεία θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που έχει προγραμματιστεί να προωθηθεί στη Βουλή σα μέσα Απριλίου.
Στην περίπτωση που όλα κυλήσουν δίχως απρόοπτα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τις 120 δόσεις αναμένεται να ανοίξει μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages