Τι αλλάζει σε βουλευτικά και αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Τι αλλάζει σε βουλευτικά και αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια

Τι αλλάζει σε βουλευτικά και αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια

Share This
Νομοσχέδιο «βόμβα» – Νέα εκλογικά δεδομένα και στη Μεσσηνία – Τι αλλάζει σε βουλευτικά και αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια
Το “νομοσχέδιο-σκούπα” του Υπουργείου Εσωτερικών «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμησης της έμφυλης βίας – Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας –  Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ» έρχεται να φέρει τα… πάνω – κάτω δρομολογώντας σοβαρές και εκτενείς αλλαγές ακόμη και στους όποιους βουλευτικούς σχεδιασμούς.
Ένα από τα άκρως χαρακτηριστικά του σημεία εντοπίζεται στην αναφορά που οδηγεί σε αναδιάρθρωση της στελέχωσης των ψηφοδελτίων καθώς θα απαιτείται η συμμετοχή των γυναικών να φθάνει τουλάχιστον το 40%. Με απλά λόγια στη Μεσσηνία σε μια εκλογική Περιφέρεια με 7 υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο, τα κόμματα έχουν την υποχρέωση να επιλέξουν 3 γυναίκες για την συμπλήρωσή του.
Δείτε το «επίμαχο» άρθρο:
Πέρα από αυτά δρομολογεί και αλλαγές και στους υποψηφίους συμβούλους. Έτσι, μεγαλύτερος έως 50% σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των εδρών, προβλέπεται τελικά να είναι ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων στις εκλογές του Μαΐου. Με την ίδια διάταξη προβλέπεται ποσόστωση για τη συμμετοχή γυναικών στο 40%.
Αναλυτικά το άρθρο 52, παρ. 2:
«5. Ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων πρέπει να είναι ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών του συμβουλίου της οικείας κοινότητας με δυνατότητα προσαύξησης έως και πενήντα τοις εκατό (50%). Δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω. Ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%), τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων συμβούλων του οικείου συνδυασμού».
Όσον αφορά το ζήτημα που είχε ανακύψει με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων η αλλαγή αφορά στο ότι η  εκλογή του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας θα γίνεται ανάμεσα στους δύο πρώτους των δύο πλειοψηφούντων συνδυασμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages