Ο κατακερματισμός της προσφοράς και οι μεσάζοντες καθηλώνουν τις τιμές - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS
Ο κατακερματισμός της προσφοράς και οι μεσάζοντες καθηλώνουν τις τιμές

Ο κατακερματισμός της προσφοράς και οι μεσάζοντες καθηλώνουν τις τιμές

Share This
Προβληματισμός επικρατεί στην αγορά του ελαιόλαδου με ανακριβής πληροφορίες να συσκοτίζουν και να «παγώνουν» την αγορά, την ίδια ώρα που ο κατακερματισμός της προσφοράς και οι μεσάζοντες, καθηλώνουν τις τιμές, όπως επισημαίνει ο Νίκος Μιχελάκης, επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης και πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, η φετινή παραγωγή ελαιολάδου, όπως επιβεβαιώνεται και με νέα στοιχεία, είναι αρκετά χαμηλότερη από ό,τι αρχικά εκτιμήθηκε. «Όχι μόνο στην Ελλάδα και Ιταλία αλλά και στην Ισπανία, με τις τιμές να εξακολουθούν να κυμαίνονται στα ίδια χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα όμως, τελευταία η κινητικότητα της αγοράς παρουσιάζει συμπτώματα κάμψης με τις αγοραπωλησίες να περιορίζονται σημαντικά ή και να “παγώνουν” αφού κάποιοι μεγάλοι αγοραστές δηλώνουν ότι δεν αγοράζουν», αναφέρει ο Νίκος Μιχελάκης.
Επισημαίνει μάλιστα ότι οι τιμές του έξτρα παρθένου στην Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα κινούνται στα ίδια περίπου επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα, παρά το ότι η πορεία της συγκομιδής, όπως προκύπτει από επίσημες πηγές, διαφοροποιείται σημαντικά και ως προς τον βαθμό ολοκλήρωσης της αλλά και ως προς το τελικό ύψος της σοδειάς. «Έτσι, ενώ στην Ισπανία η συγκομιδή βρίσκεται ακόμα στο 70%, στην Ιταλία και Ελλάδα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, με τις αναμενόμενες ποσότητες να βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα και στις τρεις χώρες, από ό.τι αρχικά εκτιμήθηκαν».
Προβληματίζει μάλιστα ότι για λόγους ανεξήγητους, όπως τους χαρακτηρίζει ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, «διάφοροι παράγοντες του αγροτικού χώρου αναφέρονται με δηλώσεις σε ΜΜΕ, σε τεράστια παραγωγή της Ισπανίας (1.700 χ.τ.), προκαλώντας ψυχολογικό κλίμα για βεβιασμένη προσφορά και πτώση των τιμών». Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 29-1-19 οι μέγιστες τιμές στην Ιταλία βρίσκονται στα 6,15 ευρώ ανά κιλό, στην Ισπανία στα 3, ευρώ , στην Πελοπόννησο στα 3 ευρώ και στην Κρήτη στα 3,5 ευρώ ανά κιλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages