Ερευνα ΓΣΕΕ: Πάνω από 6 στους 10 δεν περιμένουν αύξηση - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS
Ερευνα ΓΣΕΕ: Πάνω από 6 στους 10 δεν περιμένουν αύξηση

Ερευνα ΓΣΕΕ: Πάνω από 6 στους 10 δεν περιμένουν αύξηση

Share This
«Η παγίωση ενός κλίματος απαισιοδοξίας στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, οι “μηδενικές προσδοκίες” για την αύξηση των αποδοχών τους, το μαζικό αίσθημα ανασφάλειας για τη διατήρηση της θέσης δουλειάς τους με την ποιοτική υποβάθμιση των όρων εργασίας να συνεχίζεται.
Αυτά αποτελούν, μεταξύ άλλων, τα βασικά ευρήματα της δεύτερης μέτρησης της Έρευνας Κοινής Γνώμης: “Δείκτες Κλίματος Αγοράς Εργασίας”, μίας παρέμβασης του Ινστιτούτου Εργασίας/ΓΣΕΕ, με στόχο την καταγραφή, τη συσχέτιση και την αξιολόγηση κρίσιμων μεγεθών και πτυχών της αγοράς εργασίας», επισημαίνει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα:
«Το 71% των μερικώς απασχολουμένων δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία της χώρας τους επερχόμενους μήνες. Έλλειμμα αισιοδοξίας εντοπίζεται στο 56% του συνόλου των εργαζομένων. Περισσότεροι από 6 στους 10 δεν αναμένουν κάποια θετική εξέλιξη στο μισθό τους.
Παράλληλα, μόλις το 58% των εργαζομένων εκφράζουν βεβαιότητα αναφορικά με τη διατήρηση της δουλειάς τους για το επόμενο εξάμηνο, ενώ περίπου 3 στους 10 υποστηρίζουν ότι ο εργοδότης τους δεν σέβεται εργασιακά δικαιώματα, με το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται στο 40% για τους μερικώς απασχολούμενους».
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, «η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, αποτυπώνεται σαφώς στο δείκτη “ποιότητα εργασίας” (και συγκριτικά με την προηγούμενη μέτρηση του Σεπτεμβρίου):
Σαν απόλυτο μέγεθος, με το 43% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα να μην είναι ικανοποιημένοι από την ποιότητα των όρων εργασίας τους, καθώς και ως διακύμανση, αφού σε χρονικό διάστημα τριών μηνών από την προηγούμενη μέτρηση και όταν τα υπόλοιπα μεγέθη εμφανίζονται σταθερά ή οριακά βελτιωμένα, ο εν λόγω δείκτης ικανοποίησης επιδεινώνεται κατά 13 μονάδες».
Η ΓΣΕΕ διευκρινίζει ότι η ποιότητα των όρων εργασίας είναι ένα σύνθετος δείκτης, εντός του οποίου εκφράζονται αναντιστοιχίες αμοιβών με το φόρτο δουλειάς και σπουδών, με τη θέση ή το αντικείμενο εργασίας, με την έλλειψη προοπτικής σταδιοδρομίας, αποκλίσεις σε ωράρια, καθήκοντα, υγιεινή και ασφάλεια κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages