Λέκκας: Όλη η χώρα είναι υποψήφια για σεισμούς - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Λέκκας: Όλη η χώρα είναι υποψήφια για σεισμούς

Λέκκας: Όλη η χώρα είναι υποψήφια για σεισμούς

Share This
Αντιμέτωπη με πάρα πολλούς μετασεισμούς που θα φτάσουν μέχρι και τα 5 Ρίχτερ θα έρθει η Ζάκυνθος τον επόμενο μήνα, τονίζει στο newsbeast.gr ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και διαχείρισης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας.
Την ίδια στιγμή στο μικροσκόπιο έχουν μπει διάσπαρτες εστίες σεισμών στη Δυτική Πελοπόννησο και στη Δυτική Ελλάδα μέχρι την Ήπειρο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λέκκας κάνει λόγο για μία συνήθη μετασεισμική ακολουθία, που έχει υπάρξει και στο παρελθόν, ενώ ως πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθησυχάζει λέγοντας πως «ο δομημένος ιστός στην Ελλάδα σήμερα είναι από τους καλύτερους όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά στον κόσμο».
Το νησί της Ζακύνθου δοκιμάστηκε στα τέλη του Οκτωβρίου από μια ισχυρή σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές. Έκτοτε, η σεισμική δραστηριότητα παραμένει έντονη στο Ιόνιο πέλαγος με τον εγκέλαδο να συνεχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του σχεδόν σε καθημερινή βάση στον ελλαδικό χώρο.
Θα έχουμε κι άλλους μετασεισμούς, πάρα πολλούς τον επόμενο μήνα αλλά δεν θα είναι σεισμοί μεγάλοι, θα είναι της τάξεως των έως 5 βαθμώv
«Η δραστηριότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Δυτική Ελλάδα και κυρίως στη Ζάκυνθο μπορεί να διακριθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση είναι αυτή που αναπτύσσεται στον επικεντρικό χώρο και είχαμε τον μεγάλο σεισμό των 6,6 βαθμών στις 26 Οκτωβρίου και η δεύτερη είναι η σεισμικότητα που αναπτύσσεται στη γύρω περιοχή. Αυτές οι δύο φάσεις δεν έχουν καμία, μα καμία σχέση μεταξύ τους. Στη μεν Ζάκυνθο έχουμε μία φυσιολογική εξέλιξη μετά τον μεγάλο σεισμό. Θα έχουμε κι άλλους μετασεισμούς, πάρα πολλούς τον επόμενο μήνα αλλά δεν θα είναι σεισμοί μεγάλοι, θα είναι της τάξεως των έως 5 βαθμών. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάσπαρτες εστίες στη Δυτική Πελοπόννησο και στη Δυτική Ελλάδα μέχρι την Ήπειρο.
Αυτές οι δονήσεις δεν έχουν καμία σχέση με τις προηγούμενες δονήσεις, είναι τελείως ανεξάρτητα γεγονότα. Όλα μαζί αυτά τα γεγονότα και από τις δύο φάσεις είναι γεγονότα τα οποία ουσιαστικά συμπίπτουν μόνο χρονικά και δεν έχουν μεταξύ τους καμία μα καμία γεωδυναμική σχέση» τονίζει ο κ. Λέκκας.
Όσο για το αν οι σεισμολόγοι παρακολουθούν πιο στενά αυτές τις περιοχές την συγκεκριμένη περίοδο, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ λέει:
«Ναι τις παρακολουθούμε ως ένα βαθμό, όσο χρειάζεται, δεν είναι κάτι το οποίο μας ανησυχεί αλλά όπως παρακολουθούμε την σεισμικότητα όλης της Ελλάδας έτσι περίπου παρακολουθούμε κι αυτά τα γεγονότα».
Υπάρχουν όμως περιοχές που «χρωστάνε» σεισμούς; «Όχι, ιδιαίτερα» τονίζει ο κ. Λέκκας. «Δεν μπορούμε να διακρίνουμε κάτι τέτοιο. Βέβαια σε ορισμένες περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με αυξημένη σεισμικότητα αλλά η ιστορία μάς έχει δείξει ότι περιοχές που δεν είναι μέσα σε προτεραιότητα έχουν δώσει πρώτα σεισμούς από άλλες που μπορεί να μην είναι. Συνεπώς δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτή η περιοχή είναι σε προτεραιότητα και η άλλη σε λιγότερη προτεραιότητα. Για εμάς και για τον οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας όλη η Ελλάδα είναι σε προτεραιότητα. Όλη η Ελλάδα είναι υποψήφια για σεισμούς».
O δομημένος ιστός της Ελλάδας είναι από τους πιο καλούς ιστούς που έχουμε όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο ολόκληρο
Η Ζάκυνθος άντεξε έναν πολύ δυνατό σεισμό όπου καταγράφηκαν μόνο ζημιές. Αυτό πώς το εξηγείτε;
«Αυτό έχει να κάνει με πάρα πολλά πράγματα και πάρα πολλές παραμέτρους. Η γενική εικόνα και η γενική ιδέα που βγαίνει μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα δομημένο ιστό ο οποίος είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός και αντέχει ακόμα πολύ μεγάλες δονήσεις. Συνεπώς αυτό το κρατάμε, δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με πολύ μικρές ζημιές. Στη Ζάκυνθο οι ζημιές αυτές δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, τα περισσότερα ήταν παλιά σπίτια που ήταν έτοιμα να πέσουν. Αυτό που έχει σημασία και πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι ο δομημένος ιστός της Ελλάδας είναι από τους πιο καλούς ιστούς που έχουμε όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο ολόκληρο» υπογραμμίζει ο κ. Ευθύμιος Λέκκας αναφερόμενους στην αντισεισμική επάρκεια των κτιρίων στον ελληνικό χώρο αλλά και στην αντισεισμική τους θωράκιση απέναντι ακόμα και σε σεισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages