ΣΩΣΤΕ επιδοτήσεις και χωράφια από τους δασικούς χάρτες - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΣΩΣΤΕ επιδοτήσεις και χωράφια από τους δασικούς χάρτες

ΣΩΣΤΕ επιδοτήσεις και χωράφια από τους δασικούς χάρτες

Share This
Αναστάτωση προκλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με την περικοπή προκαταβολών ενιαίας ενίσχυσης έτους 2018 σε ορισμένους παραγωγούς που δραστηριοποιούνται σε περιοχές της χώρας, όπου έχουν κυρωθεί οι δασικοί χάρτες.
Για το θέμα μίλησε στον ΑγροΤύπο, η κα Γραμματή Μπακλατσή, τοπογράφος – πολεοδόμος μηχανικός, σημειώνοντας ότι «ενώ είναι αναγκαία η ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου, για τη σωστή λειτουργία του κράτους, η βιαστική και ανοργάνωτη διαδικασία που τηρήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τη μερική κύρωση δασικών χαρτών, έχει οδηγήσει στην αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας και την περικοπή των εισοδημάτων μιας μεγάλης μερίδας πολιτών».
Σύμφωνα με την κα Μπακλατσή, «πολλοί που κατείχαν γη, με δικαιώματα που το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο τους έδωσε με παραχωρητήρια αναδασμού, ή δικαιώματα αγροτικής

εκμετάλλευσης εκτάσεων που αποχαρακτηρίστηκαν ως δασικές ή που εκχερσώθηκαν νόμιμα με άδεια του Δασαρχείου κ.ά., βρίσκονται σήμερα σε μια ιδιόμορφη ομηρία, καλούμενοι να εξαγοράσουν τα ίδια τα ακίνητα που κατέχουν και εκμεταλλεύονται».
«Μάλιστα, αυτό το πρόβλημα θα επεκταθεί το επόμενο διάστημα σε κάθε περιοχή που θα ολοκληρώνονται οι δασικοί χάρτες και θα γίνεται ταυτοποίηση των στοιχείων του κτηματολογίου και των επιδοτήσεων ΟΣΔΕ. Το ερώτημα που απασχολεί πάρα πολλούς αγρότες σήμερα είναι, ποια είναι η σωστή διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν για να σώσουν την περιουσία τους και το εισόδημά τους», προσθέτει η κα Μπακλατσή από το Βόλο, απαντώντας πιο κάτω στα βασικά ερωτήματα των αγροτών, την συγκεκριμένη χρονική περίοδο σε σχέση, με τους δασικούς χάρτες.

-Σε ποιες περιοχές έχει γίνει μερική κύρωση των δασικών χαρτών και εντοπίζεται το πρόβλημα;
Στις Π.Ε. Αρκαδίας, Αχαΐας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Λακωνίας, Λάρισας, Μαγνησίας (εκτός των περιοχών Βόλου, Σκιάθου, Νέας Αγχιάλου και Αλοννήσου), Μεσσηνίας, Πιερίας, Χαλκιδικής και κάποιες μικρές περιοχές για τις Π.Ε. της Αργολίδας, της Αττικής, των Δωδεκανήσων, του Έβρου, του Ηρακλείου, της Καβάλας, της Κέρκυρας, των Κυκλάδων, της Λέσβου, της Ξάνθης, της Πρέβεζας, της Ροδόπης, της Σάμου, της Φθιώτιδας, της Φλώρινας και της Χίου.

-Ποιοι αγρότες έχουν πρόβλημα;
Όλοι οι παραγωγοί (αγρότες, κτηνοτρόφοι) των οποίων οι εκτάσεις ή τμήματα αυτών είναι Αγροτεμάχια εντός των δασικών χαρτών, που κυρώθηκαν μερικώς στις αρχές του 2018 και φέρουν το χαρακτηρισμό ζώνης με στοιχεία «ΑΔ», «ΔΑ», «ΔΔ», «ΠΔ», «ΠΧ», «ΧΑ», «ΧΧ», ΑΝ/ΑΔ, ΑΝ/ΔΑ, ΑΝ/ΔΔ, ΑΝ/ΠΔ και δεν έκαναν εμπρόθεσμα αντίρρηση ή αίτηση εξαγοράς ή έγκριση επέμβασης της έκτασης. Επίσης πρόβλημα έχουν όσοι δεν κατέθεσαν εμπρόθεσμα πρόδηλο σφάλμα ή αυτοί που ενώ κατέθεσαν πρόδηλο σφάλμα δεν έγινε αποδεκτό ή έκαναν αίτημα για πρόδηλο σφάλμα σε εποικιστική περιοχή, αναδασμό, διανομή για τις οποίες οι ΔΑΟΚ δεν έχουν ενημερώσει τα κατά τόπους Δασαρχεία.

-Ποιοι παραγωγοί, ενώ έχουν εμπλοκή με τους δασικούς χάρτες, πληρώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ;
Πληρώθηκαν οι παραγωγοί που: α) στις περιοχές τους δεν αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες β) στις περιοχές τους δεν έχουν κυρωθεί ολικώς ή μερικώς οι δασικοί χάρτες γ) είχαν προβεί σε αίτηση αντίρρησης πριν την μερική κύρωση των Δασικών Χαρτών δ) έκαναν αιτήματα για εξαγορές και εγκρίσεις επέμβασης κατά τη διαδικασία της ανάρτησης και ενσωματώθηκαν στους Δασικούς Χάρτες, πριν από την κύρωσή τους. ε) υπέβαλαν εμπρόθεσμα Πρόδηλα Σφάλματα και απαντήθηκαν θετικά, πριν την κύρωση του χάρτη.

-Εγώ που έκανα αντίρρηση το «έσωσα» το χωράφι μου;
Όχι ακριβώς! Γιατί η εντολή που έχει πάρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να πληρώνει τους παραγωγούς για τα αγροτεμάχια που εξαιρούνται προσωρινά του αρχικώς κυρωμένου χάρτη, μέχρι τα αιτήματα αντιρρήσεων, εξαγοράς και έγκρισης επέμβασης που έχουν υποβάλει ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΑ, να εξεταστούν από τα Δασαρχεία/Διευθύνσεις Δασών.

-Δηλαδή μπορεί ενώ έχω τίτλο ιδιοκτησίας, να απορρίψουν την αντίρρησή μου και να χάσω τις επιδοτήσεις;
Αυτή τη στιγμή είναι υπό αίρεση η πληρωμή όλων των παραγωγών που υπέβαλαν αντιρρήσεις, εξαγορές και εγκρίσεις επέμβασης και πληρώθηκαν κανονικά γιατί, όσες αντιρρήσεις δεν είναι σοβαρά τεκμηριωμένες, το πιθανότερο είναι να απορριφθούν από τις επιτροπές και οι εκτάσεις να πάνε στο Ελληνικό Δημόσιο.
Επίσης, οι εξαγορές και εγκρίσεις επέμβασης θα ολοκληρωθούν με την πληρωμή από τους παραγωγούς του ποσού που θα τους οριστεί και την απονομή του τίτλου του δικαιούχου.
Έως τότε οι παραγωγοί που έχουν προβεί στις όποιες ενέργειες, θα πληρώνονται κανονικά με την αίρεση ότι κάποια στιγμή θα έρθουν αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα, που δεν αποκλείει την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων επιδοτήσεων.

-Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έστειλε μήνυμα στο κινητό να γίνουν ενέργειες για να «ξεμπλοκάρει» το ακίνητο από τους δασικούς χάρτες. Τι πρέπει να κάνω;
Δεδομένου ότι η περίοδος των αντιρρήσεων έληξε μετά την κύρωση του δασικού χάρτη, τα διαθέσιμα εργαλεία είναι τα ακόλουθα: Εφόσον η έκτασή σου έχει χαρακτηριστεί ΔΑ ή ΧΑ (και δεν είναι ιδιωτικό χορτολίβαδο), τότε μπορείς:
1. Να υποβάλλεις αίτηση στο Δασαρχείο της περιοχής σου για εξαγορά της έκτασης εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει προ του 1975
2. Να υποβάλεις αίτηση στο Δασαρχείο της περιοχής σου για χρήση (έγκριση επέμβασης) της έκτασης, εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει μέχρι το 2007.
3. Να υποβάλεις στη Διεύθυνση Δασών της περιοχής σου αίτηση πρόδηλου (δηλαδή προφανούς) σφάλματος του χάρτη ή της φωτοερμηνείας ή λόγω παράλειψης διοικητικής πράξης. Προσοχή! Μπορείς να κάνεις χρήση και των τριών εργαλείων.
4. Σε περίπτωση που υπάρχουν συμβόλαια κ.ά. Ισχυρά στοιχεία μπορείς να προσφύγεις στα αρμόδια Δικαστήρια.

-Τι χρειάζεται για την εξαγορά;
Εάν αιτηθείς την εξαγορά, τότε θα χρειαστεί να υποβάλλεις στο Δασαρχείο: i. Αίτηση εξαγοράς ii. Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87) iii. Αποδεικτικό χρήσης της έκτασης προ του 1975.

-Τι χρειάζεται για την έγκριση επέμβασης;
Εάν αιτηθείς τη χρήση (έγκριση επέμβασης), τότε θα χρειαστεί να υποβάλλεις στο Δασαρχείο: i. Αίτηση χρήσης (έγκριση επέμβασης) ii. Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87).

-Τι χρειάζεται για την αίτηση πρόδηλου σφάλματος;
Να υποβάλλεις ένσταση πρόδηλου σφάλματος (π.χ. για έκταση που πάντα ήταν καλλιεργήσιμη) στη Διεύθυνση Δασών, καταθέτοντας τα εξής δικαιολογητικά: i. Αίτηση πρόδηλου σφάλματος απευθείας στη Διεύθυνση Δασών της περιοχής σου. ii. Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87) iii. Συμβόλαια iv. Ε9.

-Η έκτασή μου δεν είναι ΔΑ ή ΧΑ, αλλά είναι: ΔΔ, ΑΔ, ΧΧ, ή ΑΧ. Τι κάνω;
Θα πρέπει να υποβάλλεις αίτηση ατελώς για την υπαγωγή σε πρόδηλο (προφανές) σφάλμα του δασικού χάρτη, εφόσον υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχουν εμφιλοχωρήσει λάθη. Επίσης μπορείς να κάνεις χρήση των εργαλείων που δίνει η δασική νομοθεσία, τα οποία δίνουν λύσεις. Μερικά από αυτά είναι: 1) Νομοθεσία περί δασωμένων αγρών. ü Εφόσον έχεις τίτλους που ανάγονται προ του 1946 και η έκταση χαρακτηρίζεται ως δασική (όχι δάσος), τότε αυτή μπορεί να τεθεί εκτός δασικής νομοθεσίας. ü Εφόσον οι τίτλοι σου είναι νεότεροι, αλλά όχι μετά το 2004 και η έκταση χαρακτηρίζεται ως δασική (όχι δάσος), τότε αυτή μπορεί να παραχωρηθεί για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια. 2) Νομοθεσία περί παραχωρητηρίων (αφορά τα καστανοτεμάχια) 3) Νομοθεσία περί άρσης αναδασώσεων λόγω πραγματικών ή νομικών αιτιών.
ΠΗΓΗ: agrotypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages