Περί δεδηλωμένης και άλλων…. τινών - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Περί δεδηλωμένης και άλλων…. τινών

Περί δεδηλωμένης και άλλων…. τινών

Share This

Γράφει ο Γιάννης Αργυράκης

Πολύς ντόρος γίνεται τελευταία ότι ο Τατούλης έχασε την δεδηλωμένη με τις ανεξαρτητοποιήσεις Π.Σ. της παράταξής του και τις παραγόμενες συνέπειες στην λειτουργία του ΠΕ.ΣΥ. Πελοποννήσου. Ιδιαίτερα με αφορμή την τελευταία αναβολή-γιατί περί αυτού στην ουσία πρόκειται και όχι ματαίωσης-του προγραμματισθέντος ΠΕ.ΣΥ. της Τετάρτης 21/11, λόγω μη έγκαιρης (!) ενημέρωσης των Π.Σ.
Ας μην βιάζονται όμως πολλοί να βγάλουν συμπεράσματα, γιατί η Δευτέρα είναι πολύ κοντά και κάποιοι θα πάρουν την απάντηση τους στο ΠΕ.ΣΥ.Π.
Όμως για την ιστορία να πούμε ότι η έννοια της δεδηλωμένης, ισχύει στο Κοινοβούλιο και όχι στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια. Η μη ύπαρξη κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή, παρασύρει αυτόματα σε πτώση την εκτελεστική εξουσία, δηλαδή την κυβέρνηση και προσφυγή σε εκλογές.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και σωστά, με τους Δήμους και τις Περιφέρειες, όπου συνεχίζεται κανονικά η θητεία τους μέχρι την προβλεπόμενη λήξη της.
Ας δούμε όμως τις αρμοδιότητες του ΠΕ.ΣΥ.
Στην ουσία είναι το ανώτερο νομοθετικό όργανο της Περιφέρειας. Ψηφίζει Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμό καθώς και τις αναγκαίες τροποποιήσεις των. Εντάσσει έργα, εγκρίνει Μ.Π.Ε., σχεδιάζει το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας και εν γένει αντιμετωπίζει την καθημερινότητα των πολιτών, άμεσα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Οποιαδήποτε δηλαδή εμπλοκή η δυσλειτουργία στην λειτουργία του ΠΕ.ΣΥ., το κόστος της καθυστέρησης και της αδράνειας το πληρώνει η Περιφέρεια και ο πελοποννησιακός λαός.
Στην πραγματικότητα δεν τιμωρείται ο Περιφερειάρχης που εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές του που του παρέχει η νομοθεσία, αλλά ολόκληρη η Περιφέρεια με την καθήλωσή της σε δυσκινησία, μόνο και μόνο γιατί κάποιοι Π.Σ. υπακούοντας στα κομματικά τους κελεύσματα, προτιμούν να μην γίνει τίποτα στην Περιφέρεια για να μην το πιστωθεί(!) πολιτικά ο Περιφερειάρχης στις ερχόμενες εκλογές!
Δεν τους ενδιαφέρει δηλαδή η επίλυση προβλημάτων και η προοπτική ανάπτυξης της Πελοποννήσου. Προτιμούν να χαθούν η να καθυστερήσουν κάποια μεγάλα έργα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, να μην ολοκληρωθούν κάποια έργα  και να γίνουν νέες εντάξεις, αρκεί να χρεώσουν την εμπλοκή στον Περιφερειάρχη προσδοκώντας μικροπολιτικά οφέλη από την καθυστέρηση αυτή.
Πλανώνται όμως οικτρά αν πιστεύουν κάτι τέτοιο. Γιατί ο λαός της Πελοποννήσου και μνήμη και κρίση έχει και δεν κοροϊδεύεται.
Γνωρίζει ότι όλοι οι Π.Σ. της πλειοψηφίας εξελέγησαν το 2014 με το πρόγραμμα της παράταξης ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ και Περιφερειάρχη τον Π. Τατούλη και συμπορεύτηκαν μαζί του χωρίς πρόβλημα μέχρι χθες.Επειδή κάποιων Π.Σ. το κόμμα τους η Ν.Δ., για δικούς της λόγους αποφάσισε να μην ξαναστηρίξει τον Π. Τατούλη, ορισμένα κομματικά στελέχη Π.Σ. που για δικούς τους προσωπικούς λόγους επέλεξαν την κομματική υποταγή και πειθαρχία –δικαίωμά τους- αντί να παραιτηθούν ως οφείλουν,και η δημοκρατική δεοντολογία επιβάλλει, προτιμούν να ανεξαρτητοποιηθούν και να δημιουργούν προσκόμματα στην λειτουργία του ΠΕ.ΣΥ. Για θέματα μάλιστα που μέχρι χθες ψήφιζαν και στήριζαν, ενώ σήμερα κρύβονται πίσω από την αντιπολίτευση, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεών τους και την ζημιά που προκαλούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Έστω και την τελευταία στιγμή οφείλουν να λειτουργήσουν με γνώμονα το συμφέρον της Πελοποννήσου, γιατί θα είναι υπόλογοι απέναντι στους πολίτες της για τον όποιο χαμένο χρόνο εξ αιτίας τους.
Ο αυτοδιοικητικός πρέπει να ενεργεί πρώτα με γνώμονα το συμφέρον του τόπου του και μετά του κόμματός του.

Ο Γιάννης Αργυράκης είναι πρώην Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages