Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του Ζορμπά, του Μπάμπη Τσόκα, στη Μάνη - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του Ζορμπά, του Μπάμπη Τσόκα, στη Μάνη

Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του Ζορμπά, του Μπάμπη Τσόκα, στη Μάνη

Share This
Ολοκληρώθηκε η β΄Φάση των γυρισμάτων για τον πραγματικό Ζορμπά, που πήγε με τον Καζαντζάκη το 1916 στη Στούπα της Μάνης, για να επαναλειτουργήσουν το λιγνιτωρυχείο της «Παστροβάς».
Την εποχή εκείνη, ο λιγνίτης είχε περίπου το ρόλο του σημερινού πετρελαίου, καθώς η Εταιρεία Ηλεκτρισμού, τα τρένα, τα ατμόπλοια  λειτουργούσαν με λιγνίτη. Στην εφημερίδα «Θάρρος» της εποχής γίνεται συχνή αναφορά στην επάρκεια ή την έλλειψη λιγνίτη, όπως και στην εξόρυξη λιγνίτη στην περιοχή της Καρδαμύλης που προμηθεύει και την Καλαμάτα.
Η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία μετά το ντοκιμαντέρ «Η Δική μας Μαρία Κάλλας», υποστηρίζει και πάλι το σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα για τη δημιουργία του έργου: «Ο  Ζορμπάς στη Μάνη».

Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν εθελοντικά τα τοπικά Θεατρικά σχήματα: «Θεατρική Διαδρομή», «Θεατρική Ομάδα Μέθεξη», «ΜΕΘ», «ΔΗΜΕΘΕΚ», «ΩΚΥΤΟΠΟ», οι σύλλογοι Νεδουσαίων,  «Ελληνομνημόνων», Αλαγονίων, Μανιατών, Μεσσηνίων Συγγραφέων, η Επιχείρηση Χ. Συκκά «ΗΧΟΣ», η Μαρίνα Καλαμάτας, η μακιγιέρ Ιωάννα Μανέα, μεμονωμένοι πολίτες της Καλαμάτας, κάτοικοι από τα χωριά της Αλαγονίας και της Μάνης καθώς  και άλλοι που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν εθελοντικά.
Τον πρωταγωνιστή, τον  «Γιώργη Ζορμπά», υποδύεται ο Χρήστος Ζερίτης.
Οι εθελοντές, που με τον ένα ή άλλο τρόπο  έχουν συμμετάσχει μέχρι τώρα στο έργο, έχουν ξεπεράσει τους 200.

Αξίζει να σημειωθεί η εθελοντική συμμετοχή στο έργο των Σουηδών.
Από την αρχή των γυρισμάτων, ο κινηματογραφιστής Peter Ostlund, και στη β’ Φάση, από 20 Οκτωβρίου μέχρι 6 Νοεμβρίου 2018, ο τιμηθείς 3 φορές με τη «Χρυσή Άρκτο» κινηματογραφιστής Jean Fischer, ο ηχολήπτης-παραγωγός Bion Thisel, η σκηνογράφος Lena Ostlud  και η ηχολήπτης Ingren Eriksson.
Οι σημαντικοί αυτοί άνθρωποι του κινηματογράφου πήγαν εθελοντικά και με δικά τους έξοδα  στη Μεσσηνία, χάριν της φιλίας και της αγάπης για την Ελλάδα που τους έχουν εμπνεύσει ο Μπάμπης Τσόκας και ο Θανάσης Ψαρούλης, στη Σουηδία όπου ζουν.

Επίσης, η Κατερίνα Εξαρχουλέα- Γεωργιλέα με την οικογένεια της, από τη Στούπα, υποστηρίζει σημαντικά το έργο προσφέροντας στέγη,  φιλοξενία και όχι μόνο στους ξένους και στους εθελοντές, όπως και τα εστιατόρια της Καλόγριας και ο Δημήτρης Εξαρχουλέας με το σκάφος του.
Μέχρι και το τέλος της β’ φάσης στις 6 Νοεμβρίου, έγιναν γυρίσματα στην Καλόγρια Στούπας, στο Νεοχώριο, στην Παστροβά, στο Πραστείο, στην Τραχήλα, στο Καταφύγι, στον Άγιο Δημήτριο και στη Σάντοβα της Μάνης, στην Αλαγονία, στις Πηγές και στην Καλαμάτα.
Στο μεταξύ, τον Απρίλιο του 2018, είχαν ήδη γίνει  γυρίσματα στην Ταβέρνα «Πλάτανος» της Καλαμάτας και την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου στο ιστορικό κέντρο, την παραλία και το λιμάνι της Καλαμάτας,  αφού ο Ζορμπάς επισκεπτόταν τακτικά την πόλη το 1916 και το 1917 για προμήθειες σε τρόφιμα και υλικά, που δεν έβρισκε στη Μάνη,  και άλλες προσωπικές του ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages