Κύμα κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακόμη και πρώτης κατοικίας - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS
Κύμα κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακόμη και πρώτης κατοικίας

Κύμα κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακόμη και πρώτης κατοικίας

Share This
Τη µία µετά την άλλη χάνει τις µάχες της καθηµερινότητας η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας αµήχανα ότι γκρεµίζονται ένα προς ένα τα τείχη προστασίας των πολιτών που παραµένουν υπερχρεωµένοι, παρά τους πανηγυρισµούς για την έξοδο από τα Μνηµόνια.
Η ρίζα του κακού βρίσκεται στο γεγονός ότι, ενώ οι µακροοικονοµικοί δείκτες εµφανίζουν σηµάδια βελτίωσης, αυτό δεν έχει φτάσει στις τσέπες των πολιτών. Η αγοραστική δύναµη της συντριπτικής πλειονότητας των φορολογουµένων παραµένει στα Τάρταρα, οι νέες θέσεις απασχόλησης «αµείβονται» µε κάτι λιγότερο από 400 ευρώ, οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις παραµένουν σε δυσθεώρητα ύψη, διογκώνοντας µήνα µε τον µήνα τα χρέη στο ∆ηµόσιο, τα οποία έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα 220 δισ. ευρώ, και ρυθµισµένα «κόκκινα» δάνεια «ξανακοκκινίζουν».
Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ στις αρχές της εβδοµάδας είχαν «κρεµαστεί» στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρµα 22.346 προγράµµατα πλειστηριασµών, στα µέσα της εβδοµάδας ο αριθµός τους είχε φτάσει στις 22.504.
Το σοκ της κατάργησης του Νόµου Κατσέλη στο τέλος του χρόνου θα είναι ισχυρό και µόλις τώρα φαίνεται ότι άρχισε να το αντιλαµβάνεται η κυβέρνηση. Και κάπως έτσι φτάσαµε στην καταδικαστική, πρόσφατη αξιολόγηση από τα τεχνικά κλιµάκια των δανειστών, που διαπίστωσαν ότι η άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους αιτούνται προστασίας -κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό- ακόµη δεν έχει αποδώσει καρπούς και, ως εκ τούτου, µια παράταση του ισχύοντος προστατευτικού πλαισίου δεν κρίνεται σκόπιµη.
Το θέµα θα ξανασυζητηθεί τον ∆εκέµβριο, ωστόσο µόνο και µόνο το γεγονός ότι µέσα σε ένα εξάµηνο οι αιτήσεις υπαγωγής στον Νόµο Κατσέλη µειώθηκαν κατά περίπου 6.500, άρα δεν προκύπτει ξεκαθάρισµα «µπαταχτσήδων», καθιστά τη διαδικασία τυπική και αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις του αρµόδιου υπουργού, Γ. ∆ραγασάκη.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η µάχη ήταν χαµένη εξαρχής, πολλοί άλλοι λένε, όµως, ότι η µάχη δεν δόθηκε ποτέ, αφού η κυβέρνηση επέλεξε να ρίξει το βάρος στο θέµα των συντάξεων. Και τώρα τι γίνεται µε τους περίπου 2,5 εκατοµµύρια δανειολήπτες; Ποια θα είναι η τύχη των περίπου 25.000 νοικοκυριών που «κόπηκαν» στον προθάλαµο του Νόµου Κατσέλη; Υπάρχει, πλέον, κατοικία που µπορεί να θεωρηθεί ασφαλής; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σκέπτεται να εφαρµόσει µοντέλο Κύπρου, αµέσως µετά την εκπνοή του Νόµου Κατσέλη. Τι σηµαίνει αυτό; Θα παροτρύνει ή θα αφήνει τις τράπεζες να προχωρούν σε ρυθµίσεις οφειλών και εν συνεχεία θα παρεµβαίνει και θα επιδοτεί τις πληρωµές δόσεων για νοικοκυριά µε πολύ χαµηλό εισόδηµα. Εάν, π.χ., η τράπεζα «παγώνει» το 50% του δανείου και «σπρώχνει» το υπόλοιπο 50% σε βάθος χρόνου, θα έρχεται η κυβέρνηση και θα επιδοτεί για συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα (3-5 χρόνια) αυτές τις πληρωµές, εφόσον οι δανειολήπτες διαθέτουν πολύ χαµηλό εισόδηµα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages