ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 50% Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS
ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 50% Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 50% Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Share This
Αυτό που όλοι ανέμεναν με βάση την εικόνα των λιοστασιών, ότι δηλαδή ο όγκος παραγωγής έξτρα παρθένου ελαιολάδου θα είναι σαφώς μειωμένος σε σύγκριση με πέρσι, αποδεικνύνεται τώρα στην πράξη, όσο η διαδικασία της συγκομιδής προχωρά και τα ελαιοτριβεία παίρνουν μπρος το ένα μετά το άλλο. Ο δάκος σε συνδυασμό με την ξηρασία έχουν κάνει μεγάλη ζημιά, ενώ όπου ο καρπός σταφίδιασε εξαιτίας της ξηρασίας και μετά έπεσε βροχή, παρατηρείται πτώση στο έδαφος και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Όσον αφορά πάντως στις τιμές του παραγωγού, την πρωτοκαθεδρία διατηρεί η Λακωνία, με τα αγουρέλαια Αθηνοελιάς να παίζουν στα 4 – 4, 10 ευρώ το κιλό, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές, φαίνεται πως δεν ξεπερνούν τα 3 ευρώ ανά κιλό για το φετινό Κορωνέικο.
Ας δούμε πως διαμορφώνεται η κατάσταση σε αρκετές περιοχές της χώρας:
Λακωνία
Σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων – Πακίων, κ. Τάκης Ντανάκας «η τιμή του ελαιολάδου εσοδείας 2017 – 2018 κυμαίνεται μεταξύ 2,87 και 2,90 ευρώ ανά κιλό».
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων – Πακίων έχει ήδη πουλήσει το ελαιόλαδο περσινής εσοδείας, συνολικά 330 τόνους, στα 3 ευρώ το κιλό. Εξ αυτών, όπως μας είπε ο κ. Ντανάκας «220 τόνους αγόρασε η εταιρεία Χελιώτης ΑΕ και τους υπόλοιπους 110 τόνους μια μεγάλη ιταλική εταιρεία».
Σύμφωνα με τον κ. Ντανάκα «όσον αφορά στα φετινά αγουρέλαια η αγορά παίζει σήμερα μεταξύ 4 και 4,10 ευρώ το κιλό», ενώ όπως μας εξήγησε «επώνυμες ιταλικές εταιρείες με παρουσία στο λακωνικό χωρο δεν εχουν μπει για τα καλά στην αγορα ελαιολάδου, αφού καθώς φαίνεται περιμένουν να σταθεροποιηθουν οι τιμές».
Αναφορικά με το ύψος της εφετινής παραγωγής, εν κατακλείδι, ο κ. Ντανάκας μας ανέφερε πως «φαίνεται ότι η παραγωγή θα είναι μειωμένη και από τους υπολογισμούς που περιμέναμε όλοι γενικά. Επίσης, πρέπει να πω ότι έντονη είναι η παρουσία του δάκου παντού».
Μεσσηνία
Μειωμένη σε ποσοστό 40% εκτιμά τη φετινή παραγωγή μαυρολίσιου (πρώιμου) ελαιολάδου ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Κορυφασίου Μεσσηνίας, κ. Λάζαρος Σύρνος, κυρίως λόγω του δάκου. Όπως λέει ο ίδιος «οι αποδόσεις είναι σχετικά καλές, αλλά τα δέκατα είναι αυξημένα λόγω του δάκου και της αυξημένης θερμοκρασίας – υγρασίας που επικρατεί στην περιοχή».
Ο εν λόγω Συνεταιρισμός έχει ήδη πουλήσει 100 τόνους μαυρολίσιου ελαιολάδου, οι οξύτητες του οποίου δεν έχουν ξεπεράσει τα 5 δέκατα. Τις ποσότητες αυτές αγόρασε η εταιρεία «Γυφτέας», λένε οι σχετικές πληροφορίες.
Οι τιμές που αποδίδει τώρα ο Συνεταιρισμός στους παραγωγούς για το μαυρολίσιο ελαιόλαδο είναι στα 3 ευρώ το κιλό, αν και γενικότερα στην περιοχή, αυτές δεν ξεπερνούν τα 2,80 – 2,85 ευρώ το κιλό.
Ο κ. Σύρνος, εκτιμά, εξάλλου, ότι το Κορωνέϊκο, η παραγωγή του οποίου έπεται, θα ξεκινήσει με τιμές παραπάνω από τις τρέχουσες για το μαυρολίσιο. Τέλος, καλεί τους παραγωγούς Κορωνέικου «να μην πιέσουν τα ελαιοτριβεία και τους εμπόρους να απορροφήσουν άμεσα το προϊόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages