ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Share This
Παρά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, η κρίση φαίνεται να βαθαίνει στις τσέπες των πολιτών, με ανησυχητικά μηνύματα για την ικανότητά τους να συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Μετά τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που έδειξαν ότι τον Ιούλιο οι οφειλέτες του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 206.212 άτομα, περίπου 300 εκατ. ευρώ φόροι από τους φόρους εισοδήματος, ύψους 993,46 εκατ. ευρώ που έπρεπε να πληρωθούν, δεν πληρώθηκαν, και οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο από τις αρχές του έτους αυξήθηκαν στα 5,569 δισ. ευρώ (παλαιές και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν τον Ιούλιο ανήλθαν στα 101,7 δισ. ευρώ από 97,35 δισ. ένα χρόνο πριν), ο δεύτερος “συναγερμός” έρχεται από τις τράπεζες.
Σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων (ένα χρόνο και κάτι από την λήξη της στοχοθεσίας τους για τη μείωση των NPEs/NPLs και ενώ αναμένεται ανοδική αναθεώρηση των στόχων), οι τράπεζες καταγράφουν αύξηση των προβληματικών δανείων που δεν μπορούν να γιατρευτούν και σθεναρή αντίσταση στην αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων. Για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, ο δείκτης αθέτησης πληρωμών κινείται ανοδικά, αντιστρέφοντας την τάση που είχε φανεί τον Δεκέμβριο του 2017, δημιουργώντας τότε αισιοδοξία στις τράπεζες ότι οι ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έπιαναν τόπο, εξυγιαίνοντας προβληματικά δάνεια και εξομαλύνοντας την τακτική αποπληρωμή τους.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΤτΕ για την πρόοδο των επιχειρησιακών στόχων των τραπεζών στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, δείχνουν ότι (ασχέτως της γενικότερης μείωσης που είναι αποτέλεσμα κυρίως πωλήσεων και διαγραφών), ο δείκτης αθέτησης πληρωμών, όχι μόνο παραμένει υψηλότερος από τον δείκτη αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων, αλλά και κινείται αυξητικά. Ειδικότερα, ο τριμηνιαίος ρυθμός αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate) παρέμεινε σταθερός, στο 1,8%, με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα, ενώ ο δείκτης αθέτησης (default rate) αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, φτάνοντας στο 2,1% και επιβεβαιώνοντας την αρνητική τάση που παρατηρήθηκε από το α΄ τρίμηνο 2018 (1,9%). Κατόπιν αυτού και ενσωματώνοντας στα μοντέλα τους χειρότερες μακροοικονομικές υποθέσεις για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και το διαθέσιμο εισόδημα, οι τράπεζες αύξησαν κατά 1,2 δισ. ευρώ τις προβλέψεις τους για την εισροή νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά την περίοδο Ιουνίου 2017 – Δεκεμβρίου 2019 και μείωσαν κατά 2,5 δισ. ευρώ τις προβλέψεις τους για την αποκατάσταση της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages