ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΡΩΑΤΘΛΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΒΑΡΗ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΡΩΑΤΘΛΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΒΑΡΗ

ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΡΩΑΤΘΛΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΒΑΡΗ

Share This
Σε αντίθεση με τη γενική τάση που επικρατεί στις χώρες του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα το 2017 αυξήθηκε και πάλι, δεύτερη συνεχή χρονιά, η μέση επιβάρυνση του εργαζομένου από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, η λεγόμενη φορολογική «σφήνα».
Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για τη φορολόγηση των μισθών, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνουν ότι η υπερφορολόγηση του Ελληνα μισθωτού καλά κρατεί και ενισχύεται, ιδίως στις οικογένειες με παιδιά, των οποίων οι ελαφρύνσεις είναι ασήμαντες σε σύγκριση με άλλες χώρες. Ετσι, φτάνει η φορολογική επιβάρυνση των οικογενειών να ξεπερνά ακόμη και τα επίπεδα των σκανδιναβικών χωρών. Μάλιστα, σε πείσμα των κυβερνητικών ισχυρισμών περί ενίσχυσης των μέτρων κοινωνικής πολιτικής, η εικόνα για τις οικογένειες επιδεινώθηκε και το 2017.
Απογοητευτική η σύγκριση
Συγκεκριμένα, μερικά βασικά χαρακτηριστικά του φορολογικού προφίλ του Ελληνα μισθωτού, σε σύγκριση με των άλλων ανεπτυγμένων κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, όπως προκύπτουν από την έκθεση, είναι τα εξής:
• Η μέση επιβάρυνση του Ελληνα μισθωτού (χωρίς οικογένεια) από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ήταν το 2017 το 40,8% της αμοιβής του (περιλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη), έναντι 40,5% το 2016 (και 38,8% το 2000). Κατά μέσον όρο στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ η αντίστοιχη μέση επιβάρυνση ήταν 35,9% , από 36% ένα χρόνο πριν (και 37% το 2000). Η επιβάρυνση στην Ελλάδα, έπειτα από ένα άλμα που πραγματοποίησε τα πρώτα μνημονιακά χρόνια, άρχισε να υποχωρεί για να επανέλθει σε ανοδική τροχιά από το 2015.
• Η αντίστοιχη μέση επιβάρυνση του ζευγαριού με έναν μέσο μισθωτό και δύο παιδιά έφτασε το 38,98% το 2017, έναντι 38,65% ένα χρόνο πριν και η Ελλάδα κατέλαβε τη δεύτερη υψηλότερη θέση στον ΟΟΣΑ, μετά τη Γαλλία με ποσοστό 39,44%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα προηγείται της Φινλανδίας, όπου η σχετική επιβάρυνση είναι 38,4% και της Σουηδίας όπου διαμορφώνεται στο 38,2%. Το 2016 η Ελλάδα κατείχε την τέταρτη θέση, αλλά το 2017 «αναβαθμίστηκε» στη δεύτερη. Ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 26,1%.
• Το παραπάνω εξηγείται επειδή, όπως αναφέρει η έκθεση, οι φορολογικές ελαφρύνσεις λόγω παιδιών και τα οικογενειακά επιδόματα στην Ελλάδα οδηγούν σε μείωση της επιβάρυνσης του εργαζομένου με δύο παιδιά έναντι του μεμονωμένου μόνο κατά 1,8 ποσοστιαία μονάδα, ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ κατά μέσον όρο μειώνει την επιβάρυνση κατά 9,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages