ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ η ...Αρχαία Μεσσήνη - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ η ...Αρχαία Μεσσήνη

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ η ...Αρχαία Μεσσήνη

Share This
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση φέρνει το Tuned City στην Ελλάδα και μεταμορφώνει μια αρχαία πόλη σε ένα ανεξάντλητο ηχοτοπίο που επανασυστήνεται στο κοινό. Η Αρχαία Μεσσήνη, όπως δεν την έχετε «ξανακούσει» σε ένα διεθνές μουσικό τριήμερο που αγκαλιάζει ηχητικά την «πόλη».
Το Tuned City έρχεται στην Ελλάδα από 1 έως 3 Ιουνίου για να αλλάξει τον τρόπο που ακούμε. Αντί να ερευνήσει τη σχέση ανάμεσα στον ήχο και τον χώρο μιας ευρωπαϊκής μητρόπολης, όπως στους προηγούμενους σταθμούς του, προσγειώνεται στην Αρχαία Μεσσήνη.
Φωνή. Πέτρες και πόλη. Ιστορία και μυθολογία. Περιβάλλον. Άραγε, ακούμε όλοι το ίδιο πράγμα;
Τρεις ημέρες με εγκαταστάσεις ήχου, περιπάτους, διαλέξεις, συναυλίες και συμμετοχικές δράσεις αναζητούν την υποδειγματική «ιδεατή πόλη»: την αρχαιοελληνική πόλιν.
Το Tuned City παρουσιάζει καλλιτεχνικό έργο και θεωρητικές θέσεις για τον ήχο, στο πλαίσιο αστικών και αρχιτεκτονικών καταστάσεων, δίνοντας έμφαση σε πρωτότυπες προσεγγίσεις στον ρόλο του «ήχου» και της «ακρόασης». Οι προηγούμενοι σταθμοί του Tuned City, που συνήθως λαμβάνει χώρα σε κεντρικές ευρωπαϊκές μητροπόλεις, είναι το Βερολίνο (2008), το Ταλίν (2011) και οι Βρυξέλλες (2013). Στην Αρχαία Μεσσήνη θα παρουσιάσουν νέα έργα πάνω από 60 καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσσήνης και η συνεχιζόμενη ανασκαφή του, με όλες τις στρώσεις ιστορίας που περιέχει, είναι ο ιδανικός τόπος για να συλλογιστούμε πάνω στην «πόλη ως κατασκευή» και να εξερευνήσουμε την ηχητική υπόσταση ενός χώρου, καθώς επίσης και τις κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της πόλης.
Κάτω από την καλά διατηρημένη δομή της πόλης του αρχαίου χώρου γίνεται ξεκάθαρο ότι αυτή ήταν το κορυφαίο επίτευγμα του Ιππόδαμου: η αναγνώριση ότι η πολεοδομία αφορούσε κάτι παραπάνω από τον σχεδιασμό μιας λειτουργικής πόλης. Αφορούσε τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που εξέφραζε και έθρεφε τα ιδανικά των πολιτών της.
Το Tuned City αφουγκράζεται κάτω από τις επιφάνειες και ανάμεσα στα εμφανή ευρήματα.
Για 3 ημέρες, η αρχαιοελληνική πόλη της Μεσσήνης μεταμορφώνεται σε μια τεράστια πλατφόρμα καλλιτεχνικής παραγωγής και παρουσιάσεων, συζητήσεων και διαμεσολάβησης της τέχνης του ήχου και της μουσικής σε δημόσιους χώρους, μέσα από ένα πλήθος site-specific μορφών, σε άμεση αλληλοσυσχέτιση με το τοπικό περιβάλλον και σε ζωτική συνδιαλλαγή με τα τοπικά και διεθνή ακροατήρια.
Εξετάζοντας τις πραγματικές λειτουργίες και τους διαφορετικούς ορισμούς του τι ήταν τελικώς μια ιδεατή πόλη, ή του τι θα έπρεπε να είναι, τα έργα κυμαίνονται από ηχητικές εγκαταστάσεις, περιπάτους και διαλέξεις, μέχρι συναυλίες και συμμετοχικά δρώμενα.
Το πρόγραμμα έχει επιμεληθεί ο Carsten Stabenow (Τuned City, Βερολίνο) και o Μανώλης Μανουσάκης (Medea Electronique, Αθήνα).
Κάθε ημέρα των εκδηλώσεων θα είναι εστιασμένη σε ένα κεντρικό θέμα: Πολιτικές της Ακρόασης, Μέσα και Υλικότητες, Φασματικές Ατμόσφαιρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages