ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΩΟΤΟΚΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΧΕΛΩΝΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS
ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΩΟΤΟΚΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΧΕΛΩΝΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΩΟΤΟΚΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΧΕΛΩΝΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Share This
Η πρώτη, για το 2018, φωλιά της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στο βιότοπο του νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου, εντοπίστηκε από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ τα ξημερώματα της Κυριακής 13 Μαΐου κοντά στη θέση Βουνάκι. Λίγες μέρες νωρίτερα από προηγούμενες χρονιές βγήκαν φέτος για να γεννήσουν οι θαλάσσιες χελώνες, που επιστρέφουν κάθε χρόνο στην παραλία που εκκολάφθηκαν αρκετά χρόνια πριν.
Ο βιότοπος του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου με τους φυσικούς αμμολόφους φιλοξενεί έναν εντυπωσιακό αριθμό φωλιών της καρέτα, διαχρονικά τον δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Το μοναδικό αυτό παράκτιο οικοσύστημα συνεχίζεται στο βόρειο τμήμα του Κόλπου και στους υγροτόπους Κοτυχίου και δάσους Στροφυλιάς.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ δραστηριοποιείται συστηματικά στην περιοχή του νότιου Κυπαρισσιακού από το 1984, συλλέγοντας τα επιστημονικά δεδομένα φωλεοποίησης και προστατεύοντας τις φωλιές και τους νεοσσούς της καρέτα. Η συνεργασία μας με τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου, Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου έχει ήδη αρχίσει, με γνώμονα την βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία της φύσης.
Βέβαια η πρώτη φωλιά στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, εκτός από τα ευχάριστα συναισθήματα που μας προκαλεί, δημιουργεί παράλληλα την ανάγκη για αυξημένη προσοχή στις δραστηριότητες στην παραλία ωοτοκίας και πίσω από αυτή.
Οι επισκέπτες και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ας θυμηθούν ότι η παρουσία βαρέων οχημάτων και τροχοφόρων στις παραλίες ωοτοκίας, η χρήση πλαστικής σακούλας και το άναμμα φωτιάς στο δάσος και στην παραλία έχουν καταστροφικές συνέπειες για όλη τη φύση στην ακτή και την θαλάσσια χελώνα ειδικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages