3ΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

3ΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

3ΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Share This
ΔΕΙΤΕ LIVE ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΔΩ από το περιφερειακό κανάλι BEST TV http://best-tv.gr/home/best-live-tv/
Λαμπρές εκδηλώσεις ετοιμάζει ο Δήμος Καλαμάτας για την επέτειο Απελευθέρωσης της Καλαμάτας από τον τουρκικό ζυγό, στις 23 Μαρτίου 1821, καθώς και σε ανάμνηση της Εθνεγερσίας του 1821, που μέσα από ποταμούς ελληνικού αίματος απέδωσε στο Έθνος μας την Ελευθερία.
Σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν ως εξής:
«Έχουμε συνείδηση όλοι μας ότι τον τελευταίο καιρό ο Ελληνισμός περνά δύσκολες ώρες, εξαιτίας της επιθετικής και της, γενικότερα, απαράδεκτης συμπεριφοράς της Τουρκίας. Έχουν συμβεί πολλά και διάφορα – και στο Αιγαίο – και το αποκορύφωμα ήταν το γεγονός, το οποίο συνέβη στον Έβρο, με τη σύλληψη και τη φυλάκιση και την ομηρία των δύο Ελλήνων αξιωματικών.
Γι’ αυτό νομίζω ότι αυτές τις ημέρες, τις ημέρες της Εθνεγερσίας, πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό – και σε επίπεδο εκδηλώσεων – και αυτό θα κάνει ο Δήμος Καλαμάτας, ώστε να δώσουμε στο λαό μας και ελπίδα και την ψυχική δύναμη, την οποίαν έχει βέβαια, για να αντιμετωπίσει ενδεχομένως δυσκολότερες καταστάσεις. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, εμείς που χανόμαστε καμιά φορά στις μικροπρέπειες και στις συγκρούσεις χωρίς νόημα, διότι υπάρχουν αυτά τα μεγάλα ζητήματα, όπου οι ισχυροί πηγαίνουν πάντοτε με βάση τα συμφέροντά τους. Δυστυχώς, στη διεθνή πολιτική σκηνή δεν υπάρχει ούτε δίκαιο, ούτε ηθική.
ΝΑ ΞΑΝΑΘΥΜΗΘΟΥΜΕ!
Γι’ αυτό, έχουμε υποχρέωση να ξαναθυμηθούμε τι συνέβη πριν από 200 σχεδόν χρόνια, τι έκαναν αυτοί οι λίγοι ξυπόλητοι, οι πρόγονοί μας, κόντρα στον Μέττερνιχ, στην Ιερή Συμμαχία, κόντρα σε όλη τη Γη, σε αυτόν τον αγώνα τον οποίον ανέλαβαν, έναν απελπισμένο αγώνα για την ελευθερία και τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Γιατί αγωνιστήκαμε, το λέει η Προκήρυξη, η οποία υπογράφηκε εδώ στην πόλη της Καλαμάτας: για την ελευθερία, τα δικαιώματα του ανθρώπου, τις αρχές και τις αξίες της Γαλλικής Επανάστασης, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις αρχές και τις αξίες του αρχαίου ελληνικού πνεύματος.
ΛΑΜΠΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο Δήμος Καλαμάτας θα κάνει ό,τι περισσότερο μπορεί φέτος. Και ο χώρος θα είναι στολισμένος καλύτερα και οι εκδηλώσεις θεωρώ ότι είναι πιο οργανωμένες. Όλα τα Σχήματα και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου θα βοηθήσουν, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και ευχαριστώ γι’ αυτό την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας «Φάρις», τη Δημοτική Φιλαρμονική και τις άλλες Υπηρεσίες του Δήμου.
ΕΚΘΕΣΗ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΟΦΙΚΙΤΗ
Ιδιαιτέρως θέλω να ευχαριστήσω τον παλιό συνάδελφο Παναγιώτη Σοφικίτη, ένα σπουδαίο καλλιτέχνη, ο οποίος για μήνες εξέθετε το έργο του, ένα θαυμάσιο έργο, το οποίο αναφέρεται στην τεχνική κατασκευής των καραβιών από τα αρχαία χρόνια – μινιατούρες φιλοτεχνεί. Ήταν μία έκθεση, η οποία είχε σπουδαίο αποτέλεσμα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και αυτή θα εκτεθεί και στην πόλη της Καλαμάτας από αύριο.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΣΤΙΣ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ
Θα μας τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι η πόλη μας θα έρθει άλλη μία φορά στο κέντρο της δημοσιότητας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα λαμπρύνει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις και στην πλατεία 23ης Μαρτίου και, στη συνέχεια, στα εγκαίνια της έκθεσης του Παναγιώτη Σοφικίτη.
Κατόπιν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πάει στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, όπου θα κηρύξει και τη λήξη των εκδηλώσεων του γαλλο-ελληνικού πολιτισμού.
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ ΚΕΤΙΜΕ
Το ίδιο βράδυ της 23ης Μαρτίου θα έχουμε τη σπουδαία εκδήλωση με την Αρετή Κετιμέ, με ένα πολύ μικρό εισιτήριο για να καλύψουμε το κόστος. Είναι μία από τις σημαντικότερες καλλιτέχνιδες στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής και όχι μόνο.
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ
Το Σάββατο 24 Μαρτίου 2018, η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας θα παρουσιάσει τη συναυλία της για την εορτή της 25ης Μαρτίου, με κέντρο τον αγώνα για την Ελευθερία.
Στις 25 του μηνός έχουμε τις εκδηλώσεις τις σχετικές με την Εθνεγερσία. Παράλληλα, έχουμε εκδηλώσεις σε όλα τα κέντρα των Δημοτικών Ενοτήτων, στον Άρι, στ’ Αρφαρά και τη Θουρία.
Καλώ τον κόσμο να συστοιχηθεί σε αυτές τις εκδηλώσεις Και να μη φοβόμαστε! Κάποιοι ξυπόλυτοι, πολύ λίγοι, με πολύ μεγάλη καρδιά, τα έβαλαν όλο τον κόσμο και στάθηκαν όρθιοι. Ας παίρνουμε παραδείγματα!». Ο Δήμαρχος προσέθεσε ότι «δεν κρατιούνται οι αξίες οι μεγάλες, όπως η ελευθερία, η ανεξαρτησία, αν δεν αγωνιζόμαστε και αν δεν είμαστε έτοιμοι κάθε στιγμή ακόμα και να θυσιαστούμε για όλα αυτά».
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της επετείου της 23ης Μαρτίου 1821, καθώς και της 25ης Μαρτίου έχει ως εξής:
Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018
Καλαμάτα – Πλατεία 23ης Μαρτίου
Ώρα 15.00 Παράταξη των Σηµαιών των σχολείων της πόλης προ του Ηρώου
Ώρα 15.15 Πέρας προσελεύσεως των επισήµων στο Ηρώο
Ώρα 15.20 Tερµατισµός του ∆ρόµου Θυσίας
Ώρα 15.25
• Άφιξη του σκυταλοδρόµου που µεταφέρει τη Φλόγα από την Ιερά Μονή Βελανιδιάς
• Άφιξη στην Πλατεία 23ης Μαρτίου της Σηµαίας της Επανάστασης
• Αφή του βωµού και έπαρση της Σηµαίας της Επανάστασης
Ώρα 15.35 Προσέλευση της Α. Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου
Ώρα 15.40 ∆οξολογία στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόµου
Ώρα 16.00 Τρισάγιο στη µνήµη των Ηρώων του Εικοσιένα στο Ηρώο
– Πανηγυρικός της ηµέρας από τον δρα Βασίλειο Χαντζή, Γενικό Γραμματέα Δήμου Καλαμάτας
– Προσκλητήριο οπλαρχηγών που συµµετείχαν στην έναρξη του Ιερού Αγώνα την 23η Μαρτίου 1821 στην Καλαµάτα
– Κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο
– Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη µνήµη των Ηρώων του 1821
– Ανάκρουση του Εθνικού Ύµνου.
Ώρα 16.20 Aναπαράσταση της κατάληψης της Kαλαµάτας
Συμμετέχουν:
Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, Σύλλογος Αθλητικού Χορού «Ξενία», Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαμάτας, Χορευτικός Όμιλος «Λεύκιππος», Σύλλογος «Ελληνομνήμονες», Ομάδα Νέων «H Δημιoβίτισσα», Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας «Αργώ», Πολιτιστικός Σύλλογος Λαιΐκων «Η Πρωτοπορία», Σύλλογος «Οι φίλοι της παράδοσης», Πολιτιστικός & Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας, Χορευτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Οι Αμφειείς», Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας «Η Αγία Κυριακή», Χορευτικός Όμιλος Δήμου Μεσσήνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Εύας – Καλαμαρά «Ο Αριστοτέλης», Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας, 21o Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, Δημοτικό Σχολείο Βέργας, Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας, Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας
Αφηγητής: Δημήτριος Hλιόπουλος
ΤΡΕΙΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΕΣ
Συμμετέχουν επίσης: Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας (μπάντα και μπαντίνα), Φιλαρμονική Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μεσσηνίας.
Ώρα 17.00 Παρέλαση µαθητών σχολείων, Oπλαρχηγών και Mπουλουκιών
Ώρα 17.30 Ιστορικό ∆ηµαρχείο Καλαµάτας
– Απονοµή των τιμητικών διακρίσεων στους πρωτεύσαντες αθλητές στο ∆ρόµο Θυσίας.
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων στις 23 Μαρτίου 2018, θα ισχύσει διακοπή της κυκλοφορίας και στάθμευσης παντός είδους οχημάτων και από τις δύο κατευθύνσεις στις εξής οδούς :
• Σταδίου (από την οδό Φαρών έως την πλατεία 23ης Μαρτίου)
• Υπαπαντής (από τη Φιλαρμονική έως την πλατεία 23ης Μαρτίου)
• Αγίου Νικολάου (από τον Άγιο Νικόλαο έως την πλατεία 23ης Μαρτίου)
• Αναγνωσταρά (από την οδό Νικηταρά έως την πλατεία 23ης Μαρτίου).
Επίσης, θα επιβληθεί διακοπή της κυκλοφορίας παντός είδους οχημάτων στην οδό Μητροπολίτου Μελετίου (από Φαρών έως Υπαπαντής). Οι ανωτέρω ρυθμίσεις θα βρίσκονται σε ισχύ από την 12:30 ώρα της 23-03-2018, ημέρα Παρασκευή και έως το πέρας των εκδηλώσεων.
ΕΚΘΕΣΗ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, φουαγιέ
18.00 Εγκαίνια Έκθεσης από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, με τίτλο: «Σαν καλοτάξιδο σκαρί…» του Παναγιώτη Σοφικίτη
Ομοιώματα πλοίων ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής
Διοργάνωση: Δήμος Καλαμάτας & Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Διάρκεια εγκαινίων: 30΄ / Διάρκεια έκθεσης: από 23 Μαρτίου έως 19 Μαΐου
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ ΚΕΤΙΜΕ
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, Κεντρική Σκηνή, 23 Μαρτίου 2018
20.30 Συναυλία – αφιέρωμα στα τραγούδια του Αγώνα της Καλαμάτας
Με την Αρετή Κετιμέ, Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κωτσίνης
Παίζουν: Γιώργος Κωτσίνης (κλαρίνο), Μανώλης Κόττορος (βιολί – τραγούδι), Κώστας Φιλιππίδης (λαούτο – τραγούδι), Κώστας Μερετάκης (κρουστά), Γιώργος Αγγελόπουλος (τραγούδι)
Προπώληση εισιτηρίων: Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
Διάρκεια εκδήλωσης 70΄
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ
Εορταστική συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας με τίτλο «Συμφωνία της Λεβεντιάς» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Μαρτίου 2018 και ώρα 20.30, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Θα παρουσιασθούν έργα από τη Συμφωνία αρ. 2 «Ελλάς» του Δανού συνθέτη Rudolph Simonsen (1η πανελλήνια παρουσίαση), από τη Συμφωνία αρ. 1 Μανώλη Καλομοίρη σε ντο ελάσσονα «της λεβεντιάς», τα Επιφάνια-Αβέρωφ σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη, μουσική Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και παραδοσιακά, που αναφέρονται στην περιοχή μας.
Ο Καθηγητής – Διευθυντής του Κέντρου Μελέτης Αρχαίου Κόσμου στο τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Αθανάσιος Ευσταθίου θα μιλήσει για την παιδεία των Ελλήνων κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821.
Τραγουδούν: Αντώνης Αγγελόπουλος (αντιστράτηγος ε.α.), Γιάννης Θωμόπουλος. Συμμετέχουν 30μελής χορωδία και παραδοσιακή ορχήστρα.
Προετοιμασία χορωδίας: Σοφία Τσόγκα
Μουσική διεύθυνση: Κώστας Νικολέας
Διάρκεια εκδήλωσης 90΄
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ
Την Κυριακή 25 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν στην Καλαμάτα εκδηλώσεις με την ευκαιρία της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της επετείου της Εθνεγερσίας του 1821. Αποκορύφωμα αυτών θα είναι η παρέλαση επί της οδού Αριστομένους, με ώρα έναρξης 11.00.
Εκδηλώσεις, όμως, θα πραγματοποιηθούν και στα κέντρα των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Καλαμάτας, δηλαδή στη Θουρία, τ’ Αρφαρά και τον Άρι.
ΣΤΗ ΘΟΥΡΙΑ
Στη Θουρία, την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018 και ώρα 10:30, θα γίνει επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων.
Θα ακολουθήσει παρέλαση μαθητών των Σχολείων της Τοπικής Κοινότητας, καθώς και μελών του Μορφωτικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Θουρίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμφείας «Οι Αμφειείς».
Στην συνέχεια θα τελεσθεί τρισάγιο στο Μνημείο των Πεσόντων, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των Ηρώων.
Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από τη Σταυρούλα Ρουσοπούλου, μαθήτρια της Β΄ Τάξης του Λυκείου Θουρίας.
Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από τους μαθητές
Στη συνέχεια το Χορευτικό Τμήμα του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων Θουρίας θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς.
Η εορτή θα κλείσει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Μετά το πέρας της εορτής θα προσφερθούν γλυκά και αναψυκτικά στους παρευρισκόμενους, στην κεντρική πλατεία της Θουρίας.
ΣΤ’ ΑΡΦΑΡΑ
Στ’ Αρφαρά, την 25η Μαρτίου και ώρα 07:00 θα σημάνουν οι καμπάνες της Εκκλησίας.
Την 09:15, προσέλευση των μαθητών και μαθητριών των Σχολείων στην Εκκλησία.
Την 09:30, θα τελεσθεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, παρουσία των Τοπικών Αρχών, σχολείων και κατοίκων.
Θα εκφωνηθεί μέσα στην Εκκλησία ο πανηγυρικός της ημέρας από τον καθηγητή του Γυμνασίου Αρφαρών Παναγιώτη Μπένο.
Ακολούθως, θα γίνει παρέλαση των μαθητών των σχολείων στον χώρο των επισήμων μπροστά από το κατάστημα Κατσαμπάνη.
Στην συνέχεια στην νέα πλατεία, μετά από την προσφώνηση της υπευθύνου της Δημοτικής Ενότητας Αναστασίας Μπελογιάννη, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.
Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των ενδόξων νεκρών.
Θα γίνει απαγγελία ποιημάτων από μαθητές, θα παρουσιαστεί δρώμενο (αναπαράσταση Επανάστασης 1821) από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρφαρών, κατόπιν θα πραγματοποιηθούν ολιγόλεπτοι εθνικοί χοροί από μαθητές και μαθήτριες των σχολείων Δημοτικού- Γυμνασίου – Λυκείου και από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου.
Θα ακολουθήσει ο Εθνικός Ύμνος.
ΣΤΟΝ ΑΡΙ
Εν όψει του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, μεγάλης γιορτής του Ελληνισμού και της Χριστιανοσύνης, το πρόγραμμα εορτασμού στη Δημοτική Ενότητα Άριος έχει ως ακολούθως:
Το πρωί της 25ης Μαρτίου θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες της Εκκλησίας και από τη μεγαφωνική του γραφείου της Δημοτικής Ενότητας θα ακούγονται Θούρια και Εμβατήρια.
Περί ώρα 9:30 π.μ., μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στην Εκκλησία θα γίνει Δοξολογία.
Μετά το πέρας της Επίσημης Δοξολογίας θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση – κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον των πεσόντων, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και θα ακολουθήσει ο Εθνικός Ύμνος.
Αμέσως, θα επακολουθήσει στην πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Άριος παρέλαση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και στη συνέχεια θα εκφωνηθεί ο Πανηγυρικός της ημέρας από τον δάσκαλο του Δημοτικού Σχολείου Άριος Μιχάλη Βλάχο. Θα ακολουθήσουν ποιήματα από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Άριος, καθώς και παραδοσιακοί χοροί από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου.
Μετά το πέρας της εορτής θα πραγματοποιηθεί μικρή δεξίωση σε καφενείο της πλατείας Άριος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages