Φεστιβάλ ψαλτικής Βυζαντινής Μουσικής στην Καλαμάτα - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Φεστιβάλ ψαλτικής Βυζαντινής Μουσικής στην Καλαμάτα

Φεστιβάλ ψαλτικής Βυζαντινής Μουσικής στην Καλαμάτα

Share This
Στην Καλαμάτα, στο Μέγαρο Χορού, θα φιλοξενηθεί 4 και 5 Μαρτίου 2018, διήμερο ψαλτικής τέχνης πανελλήνιας εμβέλειας, με σκοπό να υποστηριχθεί η ανάδειξή της ως τμήματος της παγκόσμιας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, στο πλαίσιο της UNESCO. Την υποστήριξη των εκδηλώσεων, που θα περιλάβουν φεστιβάλ χορωδιών και μία ημερίδα, καθώς και δράσεις διάχυσης της αξίας της ψαλτικής τέχνης σε σχολεία, θα υποστηρίξει ο Δήμος Καλαμάτας.
Για το σκοπό αυτό, επισκέφθηκαν προ ημερών στο δημαρχείο τον κ. Παν. Νίκα οι:
Κωνσταντίνος Πολίτης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος, η οποία εκπροσωπεί 10.000 ιεροψάλτες, μέλη 55 συλλόγων,
Φώτιος Γιαννακάκης, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας,
Νικόλαος Μποσίνης, μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας,
Κωνσταντίνος Σιάχος, Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας και
Πέτρος Κατσαράκης, μέλος του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Καλαμάτας του Δήμου Καλαμάτας.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας γνωστοποίησε στον δήμαρχο κ. Νίκα την εκκίνηση της πρωτοβουλίας αυτής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εκκλησία της Ελλάδος, προκειμένου να αναγνωρισθεί διεθνώς η ψαλτική τέχνη ως πολιτιστικός θησαυρός. Ενσωματώνει την αρχαία ελληνική μουσική, την οποία επένδυσε με τον ορθόδοξο χριστιανικό λόγο. Το σχετικό αίτημα θα τεθεί από 1/1/2018 σε δημόσια διαβούλευση.
Από την πλευρά του ο κ. Νίκας γνωστοποίησε ότι ο Δήμος Καλαμάτας θα θέσει στη διάθεση της Ομοσπονδίας Ιεροψαλτών το Μέγαρο Χορού και θα παράσχει κάθε υποστήριξη, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, για την επιτυχία των εκδηλώσεων, οι οποίες θα έχουν πανελλαδική και διεθνή αντανάκλαση.
Η ανακήρυξη του 2018 ως Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από πλευράς του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα βοηθήσει στην επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages