ΕΡΧΕΤΑΙ στην Καλαμάτα το Forum Γενικής Ιατρικής 2017 - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

 ΕΡΧΕΤΑΙ στην Καλαμάτα το Forum Γενικής Ιατρικής 2017

ΕΡΧΕΤΑΙ στην Καλαμάτα το Forum Γενικής Ιατρικής 2017

Share This
Η ίδρυση του Ινστιτούτου ήταν μια έμπνευση του Προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου  Δρ. Μ. Βλασταράκου που αναγνώρισε την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός ευέλικτου οργάνου με συμβουλευτικό ρόλο στον ΠΙΣ.
Ως κύρια ευθύνη το Ινστιτούτο Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία οργάνωσης, επεξεργασίας και σύνταξης της Εθνικής Πρότασης για την Υγεία. Έχει ωριμάσει πλέον η ιδέα, ότι οι λειτουργοί της Υγείας πέρα από πολιτικά χρώματα και συντεχνιακές αγκυλώσεις, θα πρέπει να ομονοήσουν σε μια πρόταση τεχνικά εφαρμόσιμη και ορθολογιστικά σχεδιασμένη προς τα οικονομικά της μεγέθη με όλα τα προβλεπόμενα βέβαια ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αφού ολοκληρωθεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα την καταθέσει στον Ελληνικό λαό και τα Πολιτικά κόμματα. Αυτή η προσπάθεια έχει ήδη ξεκινήσει με 14 ομάδες εργασίας που επίσημα ονομάζονται Τομείς που έχουν αναλάβει την ευθύνη της εποπτείας των παρακάτω αντικειμένων:
  • Τομέας Εθνικού Σχεδιασμού Υγείας
  • Τομέας Νοσοκομειακής Περίθαλψης
  • Τομέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
  • Τομέας Δημόσιας Υγείας
  • Τομέας Παιδιατρικής
  • Τομέας Ιατρικής Εκπαίδευσης – Ειδικοτήτων – Επιστημονικών Εταιρειών –
    • Επαγγελματικές Ενώσεις
  • Τομέας Θεραπευτικών – Διαγνωστικών Πρωτοκόλλων
  • Τομέας Φαρμάκων
  • Τομέας Ψυχικής Υγείας
  • Τομέας Ηλεκτρονικής Υγείας – Διασυνοριακής Περίθαλψης
  • Τομέας Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων
  • Τομέας Ιατρικού Τουρισμού
  • Τομέας Κοινωνικής Ιατρικής, Εργασίας & Περιβάλλοντος
  • Τομέας Ασφάλισης και Συνταξιοδότησης των Ιατρών
Σε κάθε Τομέα συμμετέχουν οι πλέον εξειδικευμένοι επιστήμονες στο αντικείμενο και με την ανάλογη βέβαια εμπειρία.  Οι πρώτες εκτιμήσεις, τα συμπεράσματα και ο σχεδιασμός ενεργειών έχουν ήδη κατατεθεί και οι εργασίες έχουν προχωρήσει σημαντικά για την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου
Παράλληλα και ανεξάρτητα από την λειτουργία των Τομέων, στα πλαίσια της ανάδειξης των προβλημάτων στην άσκηση του λειτουργήματος του Έλληνα γιατρού,  αποφασίστηκε η διενέργεια εκδηλώσεων που θα αφορούν κάθε μια ειδικότητα ξεχωριστά. Στο ελεύθερο αυτό βήμα που θα συντονίζουν οι ειδικοί για το κάθε αντικείμενο, θα προσκαλούνται εκπρόσωποι της Πολιτείας, των Επιστημονικών φορέων και των Επαγγελματικών Ενώσεων να καταθέσουν τις απόψεις τους. Ταυτόχρονα θα δίνεται το δικαίωμα σε όσους συμμετέχουν να συνεισφέρουν με την ενεργό τους συμμετοχή στην ολοκλήρωση των προτάσεων. Οι εκδηλώσεις αυτές ονομάσθηκαν Forum,  επειδή ο όρος αυτός ανταποκρίνεται  καλύτερα στο σχεδιασμό ενός ελεύθερου βήματος, όπου θα περιγραφούν τεκμηριωμένες από την εμπειρία απόψεις που ακολούθως θα τύχουν μιας εποικοδομητικής κριτικής συζήτησης.
Η πρώτη τέτοια εκδήλωση έλαβε χώρα στην Αίγλη Ζαππείου της Αθήνας 15-17 Δεκεμβρίου του 2016 και ήταν το Forum Παθολογίας 2016 (http://forumpathologias2016.gr/ ). Εκεί συζητήθηκαν θέματα ηλεκτρονικής υγείας (ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ΗΔΙΚΑ, ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς). Τα θεραπευτικά και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα συζητήθηκαν με τη συμμετοχή συναδέλφων που συμμετείχαν ενεργά στην οργάνωση των πρωτοκόλλων από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ. Παθολόγοι από την Κεφαλονιά, Ρόδο, Μάνη και Αθήνα συζήτησαν για τα προβλήματα και τις λύσεις για τη συμμετοχή των παθολόγων στην εφαρμογή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Στη συζήτηση για την εκπαίδευση στην παθολογία (προπτυχιακή, μεταπτυχιακή και στην δια βίου συνεχιζόμενη) συμμετείχαν οι παθολόγοι Πρόεδροι των Ιατρικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης η επίσης παθολόγος Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κ. Σ.Παγώνη. Παθολόγοι από Νομαρχιακό, Γενικό, Ειδικό και Πανεπιστημιακό νοσοκομείο συζήτησαν για τα προβλήματα του παθολόγου που εργάζεται στο δημόσιο σύστημα νοσοκομειακής υγείας και τις απαραίτητες αναμορφώσεις που πρέπει να σχεδιασθούν.
Η επόμενη εκδήλωση που διοργανώνεται είναι το FORUM ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 2017 που θα διεξαχθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο στην πόλη της Καλαμάτας και πιο συγκεκριμένα στο Ξενοδοχείο HorizonBlue από 24-26 Οκτωβρίου 2017 υπό την Προεδρία του Γενικού Γραμματέα του Ινστιτούτου Επικούρου Καθηγητή Παναγιώτη Χαλβατσιώτη και με την Αιγίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας.
Την ευθύνη του Επιστημονικού Προγράμματος είχαν ο Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Γενικής Ιατρικής κ.κ. Ανάργυρος Μαριόλης και Ευάγγελος Φραγκούλης αντίστοιχα με τη συνεργασία του Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής /Οικογενειακής Ιατρικής κ. Μποδοσάκη Πρόδρομου Μερκούρη και τον Καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης Χρήστου Λιονή.
Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι πολύ επίκαιρα μια που και πρόσφατα η Κυβέρνηση ανακοίνωσε τον σχεδιασμό της που αφορά την έναρξη λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο Γενικός Ιατρός είναι ο αντικειμενικός επιστημονικός της στυλοβάτης της και επομένως θα συζητηθεί κατά πόσο στο Ελληνικό Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ο ρόλος του Γενικού Ιατρού θα συμβάλλει στην εφαρμογή των αρχών της Διακήρυξης της Alma Ata του Παγκόσμιου Υγείας στη Χώρα μας. Επίσης θα συζητηθούν μέχρι που θα εκτείνονται οι εκπαιδευτικές απαιτήσεις της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής, τον ρόλο του γενικού ιατρού στην πρόληψη καθώς και στις εφαρμογές της ηλεκτρονικής υγείας στη καθημερινή εκτέλεση των καθηκόντων του. Τα συμβόλαια του οικογενειακού ιατρού, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και η σχέση του γενικού ιατρού με τον ΕΟΠΥΥ και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς αποτελούν άλλα θέματα που θα συζητηθούν. Τέλος με την αναφορά του πόσο ο σημαντικός είναι ο ρόλος του στη διαχείριση ασθενών με χρόνια νοσήματα και στην αναγκαιότητα οργάνωσης και συμμετοχής του γενικού ιατρού σε ερευνητικά προγράμματα θα ολοκληρώσουν τις εργασίες του Συνεδρίου. Παράλληλα έχουν προγραμματισθεί δορυφορικές διαλέξεις για φάρμακα αιχμής στην θεραπευτική αναπνευστικών νοσημάτων και του σακχαρώδη διαβήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages