Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ! - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ!

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ!

Share This
«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σας ενημερώνει ότι κάποιο ή κάποια από τα τεμάχιά σας επικαλύπτονται με τους δασικούς χάρτες. 
Ενημερωθείτε σχετικά από το opekepe.gr»αναφέρει το SMS που έλαβαν κάτοικοι αγροτικών περιοχών της Μεσσηνίας, που είναι αναστατωμένοι για τα χρήματα που πρέπει να δώσουν στο βωμό της γραφειοκρατίας, για χωράφια που βρήκαν από τους παππούδες τους.
Το τραγικό είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να μπουν στην διαδικασία να αγοράσουν τα χωράφια που ήδη τους ανήκουν!

Όπως αναφέρεται ειδικά σε καταγγελία που έκανε ένας εξ αυτών στο newsbeast.gr: «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ στέλνει αυτά τα μηνύματα. Οι δασικοί χάρτες είναι σχετικά ενημερωμένοι από το κτηματολόγιο και από αεροφωτογραφίες από το 1975. Αυτό σημαίνει ότι έχει αποτυπωμένες αγοραπωλησίες, αποδασώσεις και πολλά λάθη. Τώρα για να πεις ότι το χωράφι που βρήκες από τον παππού σου δεν είναι δάσος, για να το αποχαρακτηρίσεις δηλαδή, πρέπει να κάνεις αίτηση αντίρρησης. Το κόστος της κάθε αίτησης κυμαίνεται ανάλογα με τα στρέμματα. Η αίτηση αφορά τον αποχαρακτηρισμό των κτημάτων από δασικά σε μη δασικά. Στους παππούδες που βρήκαν εκτάσεις καλλιεργήσιμες και όχι δασικές από τους γονείς τους τώρα τους λένε κάνε αίτηση και αν δεν την δεχτούμε θα πρέπει να εξαγοράσεις από το δασαρχείο, το χωράφι σου. Μετά από αυτό τρελαίνονται!».
Για παράδειγμα σύμφωνα με την καταγγελία οι αιτήσεις για δύο κτήματα μπορεί να κοστίσουν μέχρι και 310 ευρώ, κάτι που είναι δυσβάσταχτο κόστος για μια μικρομεσαία αγροτική οικογένεια. 
Η πρώτη προθεσμία προς τους αγρότες σύμφωνα με την καταγγελία ήταν μέχρι στις 27 Ιουλίου αλλά επειδή οι αγροτικοί πληθυσμοί αιφνιδιάστηκαν δόθηκε παράταση μέχρι στις 7 Σεπτεμβρίου.
Το Newsbeast.gr επικοινώνησε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ από όπου μας δήλωσαν ο οργανισμός απλά μεσολάβησε ώστε να ενημερωθούν οι αγρότες για τους δασικούς χάρτες που έχει αναρτήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Περί τα τέλη Ιουλίου ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γιώργος Αποστολάκης μιλώντας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής δήλωσε μεταξύ άλλων: «Εμείς, λοιπόν, πήραμε τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν, τους ενσωματώσαμε στο υπόβαθρο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και διαπιστώσαμε πού έχουμε επικαλύψεις και πού έχουμε διάφορα θέματα που εμπλέκονται με τη δασική νομοθεσία.
Διαπιστώσαμε ότι 128.000 Α.Φ.Μ., από τα περίπου 700.000 Α.Φ.Μ. της χώρας, που κάνουν δήλωση εμπλέκονται με τον έναν ή άλλο τρόπο με τους χάρτες. Τα εμπλεκόμενα αγροτεμάχια ήταν περίπου στις 450.000 με μικρό ή μεγάλο ποσοστό συμμετοχής ή επικάλυψης. Αυτό είναι ένα ποσοστό του 1/12, όταν αναλογιστούμε ότι 6,5 εκατ. αγροτεμάχια βρίσκονται στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, το μέγεθος του προβλήματος. Αυτό από τη μια πλευρά μπορεί να αναδεικνύει ένα μεγάλο πρόβλημα που θέλει πάρα πολλή δουλειά –ευπρόσδεκτη είναι και η αναγγελία από την πλευρά του υπουργού κ. Σ. Φάμελλου για την παράταση - και βέβαια θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος κατά την άποψή μου».
Το newsbeast.gr ζήτησε την γνώμη του Μιχάλη Αντωνόπουλου, προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας.
Μας είπε χαρακτηριστικά:«Αυτό που ζητάει ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να τακτοποιηθούν οι αγρότες ώστε να μπορέσουν να πάρουν την επιδότηση, είτε πρόκειται να πάνε σε εξαγορά, είτε πάνε σε αντίρρηση. Προκειμένου να πάρεις την επιδότηση θα πρέπει να αποδείξεις ότι έχεις κάποιο νόμιμο δικαίωμα στην έκταση που καλλιεργείς. Αν εσύ έχεις κάποιο χώρο που δεν είναι δικός σου πως παίρνεις την επιδότηση; Αυτό βέβαια δεν έγινε τυχαία…
Δυστυχώς πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Το θέμα με το δασολόγιο θα πρέπει να πάει σε μια τακτοποίηση. Αν αυτό έχει κόστος ή αν είναι σε βάρος κάποιον, αυτό πρέπει να το δούμε. Υπάρχει ένα κόστος. Το κόστος τακτοποίησης που επιβαρύνεται αυτή την στιγμή ο κάθε παραγωγός και το θέμα της διευθέτησης γιατί κάποιοι μεταξύ αυτών μπορεί να υπάρχουν και κάποιοι με εκτάσεις που δεν δικαιούνται να έχουν. Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Θέλω να πω πως η πλειοψηφία θίγεται και για αυτό θα πρέπει να το δει η πολιτεία σε δεύτερη φάση.
Δηλαδή να δώσει την επιδότηση στον παραγωγό με μια υπεύθυνη δήλωση δική του και στην συνέχεια αυτός ο παραγωγός να κάνει ένσταση που θα κριθεί σε δεύτερο βαθμό αν πραγματικά ευσταθεί ή όχι και στην συνέχεια να αποφανθούν. Αυτό δεν γίνεται τώρα. Η πολιτεία πιέζει τους παραγωγούς εδώ και τώρα. Το θέμα της εξαγοράς όποιος θέλει ας το κάνει αλλά εγώ θεωρώ πως είναι λάθος.
Βέβαια εμείς εδώ στην Καλαμάτα δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Τα προβλήματα εντοπίζονται ειδικά σε αγροτικούς δήμους προς την περιοχής της Μάνης και της Μεσσήνης. Είναι μάλιστα συγκεκριμένες περιοχές που έχουν τα προβλήματα αυτά.
Ανακεφαλαιώνοντας θεωρώ πως θα πρέπει να αφήσει η πολιτεία το θέμα να ωριμάσει ώστε να πάει ο καθένας τεκμηριωμένα την ένστασή του για να μπορεί να κριθεί κιόλας. Το κράτος δυστυχώς θέλει να το τελειώσει τώρα το θέμα και πιέζει με διάφορους τρόπους για να πάρει λεφτά. Το λέω αυτό γιατί πέρα από την διευθέτηση είναι και το οικονομικό ζήτημα. Θα μπορούσε να διευθετηθεί και χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα αν ήθελε το κράτος. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση για όσους έχουν δίκιο στις ενστάσεις αλλά δεν έχουν να πληρώσουν. Φανταστείτε να έχετε δίκιο στην υπόθεσή σας και να μην έχετε χρήματα να πληρώσετε την αίτηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages