ΣΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΞΑΓΩΓΩΝ Η ΣΥΚΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΣΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΞΑΓΩΓΩΝ Η ΣΥΚΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

ΣΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΞΑΓΩΓΩΝ Η ΣΥΚΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Share This
Η μικρή φετινή παραγωγή είχε σαν αποτέλεσμα να ξεπουλήσει γρήγορα τα ξερά σύκα της η ΣΥΚΙΚΗ. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της «ΣΥΚΙΚΗΣ», Παναγιώτη Παπαγεωργίου, «όσα σύκα είχε η οργάνωση έχουν πουληθεί με το μεγαλύτερο μέρος των ποσοτήτων να πήγαν προς εξαγωγή. Φέτος υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τις αγορές του εξωτερικού αλλά λόγω της ζημιάς που είχαμε λόγω της πλημμύρας που είχαμε στις αρχές Σεπτεμβρίου με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση της παραγωγής σε ποσοστό πάνω από 50%. Μετά τις πλημμύρες δεν καταφέραμε να μαζέψουμε ούτε ένα σύκο. Φέτος απλά προσπαθήσαμε να μην χάσουμε τους πελάτες μας. Πουλήσαμε μικρές ποσότητες σε όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες μας. Αν χαθεί μια αγορά και στραφεί σε κάποιο ανταγωνιστή μας δύσκολα μπορείς να την ξανακερδίσεις.
Οι φετινές τιμές παραγωγού ήταν λίγο αυξημένες σε σχέση με πέρσι, λόγω της αυξημένης ζήτησης για εξαγωγές. Το ξερό σύκο είναι εξαγώγιμο σε ποσοστό 95% και βασικός στόχος της ΣΥΚΙΚΗΣ είναι να αυξηθεί η παραγωγή του. Το πρόβλημα ήταν ότι φέτος ο βασικός ανταγωνιστής μας, που είναι η Τουρκία, είχε μεγάλη παραγωγή και ακολούθησε επιθετική πολιτική. Μάλιστα είχε και περσινά αποθέματα τα οποία κατάφερε και τα διαθέσει φέτος. Εμείς έχουμε πιο πρώιμη παραγωγή από τους Τούρκους και προσπαθούμε να πουλήσουμε σε υψηλότερες τιμές. Η ελληνική παραγωγή ξερών σύκων βγαίνει στις διεθνείς αγορές από τέλη Αυγούστου, ενώ η τουρκική από τα μέσα Οκτωβρίου.
Όταν βγει το τουρκικό σύκο στις αγορές παγώνουν οι δικές μας εξαγωγές. Να σκεφτείτε ότι οι Τούρκοι παράγουν ετησίως περίπου 60.000 τόνους σύκα, ενώ όλη η Ελλάδα μόλις 5.000 τόνους όταν έχουμε μια καλή παραγωγή. Με αυτά τα δεδομένα η ελληνική παραγωγή είναι πλέον μικρή και πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση, μέσα από ένα στοχευμένο πρόγραμμα του ΠΑΑ. Είχαμε για το θέμα αυτό μια συνάντηση με τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό κ. Μπόλαρη αλλά δεν υπήρξε συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages