ΕΥΤΥΧΩΣ ΑΝΑΤΡΑΠΗΚΕ ΤΟ "ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ" ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΕΥΤΥΧΩΣ ΑΝΑΤΡΑΠΗΚΕ ΤΟ "ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ" ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

ΕΥΤΥΧΩΣ ΑΝΑΤΡΑΠΗΚΕ ΤΟ "ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ" ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Share This

ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ, που ίσχυε μέχρι σήμερα, θα ισχύει για την ελιά «Καλαμών» σύμφωνα με εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, ανατρέποντας έτσι το πραξικόπημα που επήλθε με την απόφαση του Γ. Γ. που επέκτεινε πανελληνίως το ΠΟΠ «ελιά Καλαμών».

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, προφανώς ο υπουργός στάθμισε τα δεδομένα και έδωσε εντολή για διόρθωση της απόφασης του Γ.Γ. που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Ετσι οι «πανηγυρισμοί» του Αγρινίου και όχι μόνο έληξαν πρόωρα, όπως και οι σχεδιασμοί για εμπορικά παιχνίδια σε βάρος των παραγωγών του προϊόντος ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας».

Ειδικότερα, και σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, με εντολή του αρμόδιου υπουργού, διορθώνεται η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση που αφορά στο Μητρώο Ποικιλιών Οπωροφόρων Φυτών και διαγράφεται από την Ονομασία Ποικιλίας ελιάς «Καλαμών» το συνώνυμο «Καλαμάτα».

Όσον αφορά δηλαδή, τη συγκεκριμένη ποικιλία ελιάς «Καλαμών», επανέρχεται το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Την ξεκάθαρη θέση ότι το ΠΟΠ Καλαμάτα αφορά συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα και δεν πρόκειται η περιφέρεια να απεμπολήσει την αξία του διατροφικού είδους στο πρωτογενή τομέα, αποκάλυψε με δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης υποδομών Πελοποννήσου, απαντώντας σε ερωτήσεις της «Φ».

Η Ντίνα Νικολάκου τόνισε με αφορμή το τελευταίο Περιφερειακό συμβούλιο, ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός αποτελούν για τη περιφέρεια τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, ωστόσο η εξέλιξη για την ποικιλία ελιάς ΠΟΠ με βάση την απόφαση του αρμόδιου υπουργείου δεν είναι θετική. Πρόσθεσε ότι για το λόγο αυτό ενημερώθηκε το Περιφερειακό συμβούλιο με την εκτίμηση ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζει το επόμενο βήμα, προχωρώντας στις περιοχές που θα έχουν γεωγραφική ένδειξη το οποίο είναι αρνητικό για την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτας. Επισήμανε ότι προχωρούν σε απαξίωση του ΠΟΠ εκ των έσω διευκολύνοντας τις διαδικασίες σε σχέση με την εμπορία, για να εξηγήσει ότι για την περιφέρεια αποτελεί κόκκινη γραμμή ενώ ξεκίνησαν επαφές με συνεταιριστές, συλλόγους αγροτικών ειδών σε Μεσσηνία και Λακωνία.

ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΟ ΠΟΠ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

Υπογράμμισε ότι για τη περιφέρεια Πελοποννήσου το ΠΟΠ ελαιόλαδο Καλαμάτα αποτελεί ξεχωριστό προιόν που για να έχει αυτή τη ποιότητα κι αυτή τη γεύση πρέπει να προέρχεται μόνο από την Μεσσηνία, Λακωνία, νότια Ηλεία και τμήματα της Αρκαδίας. Κατέληξε λέγοντας ότι μόνο έτσι θα είμαστε δίκαιοι για την κατανομή του ΠΟΠ από την μία και από την άλλη πλευρά η περιφέρεια Πελοποννήσου θα αποκτήσει ακόμα ένα εργαλείο για να προωθήσει το μοναδικό προιόν, ενώ το υπουργείο έχει άλλη κατεύθυνση με επέκταση του ΠΟΠ σε όλη την επικράτεια και αν υλοποιηθεί το ΦΕΚ τότε δυστυχώς θα έχουμε ΠΟΠ ακόμα και από τρίτες χώρες που θα σημάνει την καταστροφή του είδους ενώ το μήνυμα είναι ξεκάθαρο για το μέλλον του ελαιολάδου μας.

Η ΕΛΕΝΗ ΑΛΕΙΦΕΡΗ

Εξ άλλου η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε:

« Η απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία εγγράφεται στο μητρώο ποικιλιών ως συνώνυμο της «ποικιλίας ΚΑΛΑΜΩΝ» το «ΚΑΛΑΜΑΤΑ», είναι εσφαλμένη και βλαπτική  όχι μόνο για το τοπικό αλλά και για το εθνικό συμφέρον, καθώς δίνεται η δυνατότητα σε διεθνείς ανταγωνιστές που καλλιεργούν την ποικιλία «Καλαμών» να εκμεταλλευθούν  την εμπορική ισχύ του ονόματος «Καλαμάτα».

 Με την ενέργεια του  αυτή το Υπουργείο ανοίγει  μακροπρόθεσμα το δρόμο για την απαξίωση  του προϊόντος, με την  παραπλάνηση των καταναλωτών  σε σχέση με το ΠΟΠ Καλαμάτα.

Κύριο μέλημα του Υπουργείου έπρεπε να είναι η προστασία του σπουδαίου αυτού εθνικού προϊόντος και των παραγωγών και όχι η πρόταξη οιουδήποτε άλλου συντεχνιακού  συμφέροντος, το οποίο  δύναται και να μην ταυτίζεται με  προϊόντα ελληνικής παραγωγής.

Η αντίδραση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δια του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη, υπήρξε άμεση και ασφαλώς θα εκφραστεί και με συγκεκριμένες ενέργειες στο πλαίσιο  των δικονομικών και λοιπών μέσων, που παρέχει η Εθνική και Ενωσιακή νομοθεσία,  με στόχο την προστασία του προϊόντος και των παραγωγών, καθότι αυτό  αποτελεί για εμάς μοναδική προτεραιότητα.

Παράλληλα, σε αυτήν την κατεύθυνση είμαστε βέβαιοι πως θα κινηθούν οι παραγωγικοί και αυτοδιοικητικοί  φορείς της Μεσσηνίας. 

Καλούμε, επίσης, το Υπουργείο να επανεξετάσει όλες τις παραμέτρους του ζητήματος στις σωστές τους διαστάσεις και να αναθεωρήσει την απόφασή του».

ΓΙΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages