ΒΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΟΙ ΕΛΛΕΨΕΙΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΠΟΕΔΗΝ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΒΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΟΙ ΕΛΛΕΨΕΙΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΠΟΕΔΗΝ

ΒΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΟΙ ΕΛΛΕΨΕΙΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΠΟΕΔΗΝ

Share This
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) διαπίστωσε σοβαρότατες ελλείψεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών συνολικά 61 δημόσιων νοσοκομείων, ανάμεσά τους και εννέα που βρίσκονται στην Πελοπόννησο.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η διαλογή περιστατικών στα ΤΕΠ γίνεται από διοικητικούς  υπαλλήλους και όχι από επαγγελματίες Υγείας, ότι καθυστερούν δραματικά οι παραδόσεις από τους διασώστες του ΕΚΑΒ στις εξετάσεις των επειγόντων περιστατικών που προσέρχονται με συνοδούς, ότι σε πολλά ΤΕΠ υπάρχουν μόνο αγροτικοί και ειδικευμένοι γιατροί, ενώ σε ρόλο τραυματιοφορέα και νοσηλευτή είναι συχνά οι συνοδοί των ασθενών. Ακόμη και άστεγοι εντοπίζονται στα ΤΕΠ προκειμένου να εξασφαλίσουν τον ύπνο τους.
Όπως σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ, η κίνηση στα ΤΕΠ αυξήθηκε 40% κατά την τελευταία τριετία. Η αναμονή σε πολλές περιπτώσεις κυμαίνεται από 5 έως 8 ώρες. Έκτακτα περιστατικά περιμένουν ώρες να εξεταστούν. Στα μεγάλα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής από την ώρα που προσέρχεται ο Ασθενής στα ΤΕΠ έως την εισαγωγή του μεσολαβούν και 12 ώρες  Η έλλειψη τραυματιοφορέων ξεπερνά το 70%.
Τα εννέα νοσοκομεία της Πελοποννήσου στα οποία η ΠΟΕΔΗΝ διαπίστωσε τραγικές ελλείψεις είναι:
Γ.Ν. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Τα ΤΕΠ λειτουργούν με γενικούς και ειδικευόμενους Ιατρούς με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται οι εξωτερικοί ασθενείς όπως επίσης οι νοσηλευόμενοι Ασθενείς. Οι λιγοστοί κλινικοί γιατροί αναγκάζονται να τρέχουν εξουθενωμένοι πάνω-κάτω με σαφή κίνδυνο της υγείας των ασθενών. Συχνές είναι οι διακομιδές λόγω ελλείψεων Ιατρών βασικών Ειδικοτήτων σε όλα τα Νοσοκομεία με τις καθυστερήσεις να θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Η κάλυψη των ΤΕΠ γίνεται με γενικούς γιατρούς και όποτε επιτρέπει ο φόρτος εργασίας με κλινικούς γιατρούς . Συχνές είναι οι διακομιδές λόγω ελλείψεων Ιατρών βασικών Ειδικοτήτων σε Νοσοκομεία των Αθηνών . Από τις καθυστερήσεις κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. 
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ: Η κάλυψη του ΤΕΠ γίνεται επί το πλείστον με γενικούς γιατρούς που μετακινούνται από τα ΚΥ του Ν. Ηλείας. Συχνές είναι οι διακομιδές λόγω ελλείψεων Ιατρών βασικών Ειδικοτήτων σε άλλα Νοσοκομεία (Πάτρα).

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ. Τα ΤΕΠ λειτουργούν με εξουθενωμένους πια γενικούς ή αγροτικούς γιατρούς. Πολλές φορές για εκτίμηση από κάποιο ειδικευμένο γιατρό διακομίζεται περιστατικό σε άλλα Νοσοκομεία (μέχρι και στην Πάτρα). Συχνές είναι οι διακομιδές λόγω ελλείψεων Ιατρών βασικών Ειδικοτήτων σε άλλα Νοσοκομεία.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ: Αν και Νοσοκομείο κορμός αδυνατεί να καλύψει έστω και τυπικά στα ΤΕΠ τις ανάγκες των πολιτών. Συχνές είναι οι διακομιδές λόγω ελλείψεων Ιατρών βασικών Ειδικοτήτων σε άλλα Νοσοκομεία.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ: Δεν υπάρχει κάλυψη με ειδικευμένους γιατρούς στα ΤΕ. Κινδυνεύουν άμεσα οι ασθενείς όταν η βασική ειδικότητα της Χειρουργικής ακόμα και για τους νοσηλευόμενους(εφημερίες)  γίνεται με συνεχείς μετακινήσεις χειρουργών από το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Συχνές είναι οι διακομιδές λόγω ελλείψεων Ιατρών βασικών Ειδικοτήτων σε όλα τα Νοσοκομεία.

Γ.Ν.ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ - Γ.Ν.ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ - Γ.Ν.ΜΟΛΑΩΝ: Και τα τρία νοσοκομεία λειτουργούν με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας λόγω έλλειψης βασικών ειδικοτήτων Ιατρών, Νοσηλευτικού προσωπικού και ανυπαρξία Ιατρικοτεχνολογικού Εξοπλισμού.
Γ.Ν ΠΑΤΡΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»: Δυστυχώς δεν λειτουργούν ακόμη οργανωμένα ως ΤΕΠ. Πέρα από τις συνήθεις πλέον ελλείψεις υλικών, έχουμε μεγάλες ελλείψεις Ιατρών-Νοσηλευτικού και λοιπού Προσωπικού, με συνέπεια μεγάλες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των Ασθενών. Οι μεγάλες ελλείψεις Τραυματιοφορέων, έχουν ως συνέπεια την μεγάλη καθυστέρηση στη διακίνηση των Ασθενών που πολλές φορές διεκπεραιώνεται με την βοήθεια των Συνοδών . Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στην Ασφάλεια των Ιατρών και των Εργαζόμενων , που δυστυχώς μένουν απροστάτευτοι στις αρκετές και συχνές επιθέσεις που δέχονται κι αυτό γιατί η Διοίκηση παρανόμως έχει αναθέσει στην Ασφάλεια του Νοσοκομείου τα παράλληλα καθήκοντα των οδηγών . Σοβαρό έλλειμμα υπάρχει και στην κατανομή των χώρων και ιδιαιτέρως στην μονάδα βραχείας Νοσηλείας όπου τα σχετικά κρεβάτια δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας με αποτέλεσμα αρκετά περιστατικά να παραμένουν στους διαδρόμους των ΤΕΠ αρκετές ώρες ακόμη και ημέρες . 
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΙΟΥ: Μεγάλες ελλείψεις Νοσηλευτικού προσωπικού όπου στα 21 υπηρετούντα άτομα οφείλονται 2.500 ρεπό. Μεγάλες ελλείψεις σε Τραυματιοφορείς, όπου στα 15 υπηρετούνται άτομα οφείλονται 2.250 ρεπό με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη διακίνηση των ασθενών . Μεγάλα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών τις ημέρες εφημερίας ειδικά τις απογευματινές ώρες που υπάρχει αναμονή πάνω από 3 ώρες. 
Πολύ γλαφυρά, στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται:
«Τα ΤΕΠ δεν είναι Τράπεζες για να προσέρχονται στο γκισέ οι Ασθενείς με τη σειρά τους, είτε βαριά είτε ελαφριά περιστατικά. Υπάρχουν Νοσοκομεία που τη διαλογή των Ασθενών στα ΤΕΠ την κάνουν Διοικητικοί Υπάλληλοι. Αν είναι δυνατόν! Ο Διοικητικός Υπάλληλος εξετάζει τους Ασθενείς και αποφασίζει ποιος Ασθενείς χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και πρέπει να προηγηθεί . Επίσης αποφασίζει σε ποιο Ιατρείο θα εξεταστεί. Με τι γνώσεις; Πού καταντήσαμε! Κινδυνεύουν οι Ασθενείς με σοβαρότατα προβλήματα υγείας επειδή φθάνουν στα εφημερεύοντα Νοσοκομεία με καθυστέρηση λόγω τις διαχειριστικής ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ. Έχουν καταγραφεί περιστατικά τα οποία φτάνουν στα Νοσοκομεία, μετά θάνατον.
»Οι ώρες αναμονής στα ΤΕΠ των εφημερευόντων Νοσοκομείων σκοτώνουν. Σημαντικές είναι οι ελλείψεις του προσωπικού. Οι συνοδοί αναλαμβάνουν το ρόλο του τραυματιοφορέα, το ρόλο του Νοσηλευτή το ρόλο του ψυχολόγου, το ρόλο του Ιατρού στις ατελείωτες ώρες αναμονής στα ΤΕΠ . Όσοι Ασθενείς δεν έχουν συνοδό είναι να τους λυπάσαι, επειδή δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς για την μεταφορά τους στα Ιατρεία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages