ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΛΑΔΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΘΛΙΨΗ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΛΑΔΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΘΛΙΨΗ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ

ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΛΑΔΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΘΛΙΨΗ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ

Share This
Πρωτόγνωρη ζήτηση γνωρίζει το έξτρα παρθένο χαµηλής οξύτητας (έως 5 γραµµές) στη Λακωνία, όπου η παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου είναι σηµαντική ακόµα και φέτος που ο δάκος έκανε αισθητή την παρουσία του τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.
 Αποστολή Ενδεικτικό της ζήτησης είναι το γεγονός ότι κλείνονται συµβόλαια πριν τη µεταφορά των ελιών στο ελαιοτριβείο και την έκθλιψή τους και οι τιµές των τελευταίων προσφορών (16 Νοεµβρίου) ήταν στα 4,25 ευρώ το κιλό (για 27-28 τόνους Αθηνοελιάς 3,5 γραµµών του Α. Σ. Αγ. ∆ηµητρίου Μονεµβασιάς). Αυτή η άνοδος των τιµών από την 2η εβδοµάδα του Νοεµβρίου, η οποία έκλεισε στα 4,10 ευρώ το κιλό δεν έχει παρουσιαστεί πάλι τα τελευταία χρόνια, επισηµαίνουν συντελεστές του κλάδου, προσθέτοντας ότι µόνο το 2005 οι τιµές είχαν ξαναβρεθεί στα παραπάνω επίπεδα. Αξίζει να αναφερθεί ότι χαρακτηριστικό της σεζόν είναι ότι το κριτήριο των εµπόρων είναι η χαµηλή οξύτητα. Ωστόσο, λόγω της φετινής έλλειψης σε έξτρα παρθένο πολύ χαµηλής οξύτητας, ακόµα και για έξτρα παρθένο 5,5 γραµµών έχει κλειστεί συµβόλαιο στα 4,05 ευρώ το κιλό (28 τόνοι), στον Α. Σ. Αγ. ∆ηµητρίου Μονεµβασιάς, λέει ο πρόεδρός του, Σωτήρης Κρητικός. «Ώσπου να φορτωθεί ένα βυτίο, έχουν γίνει άλλα 2-3», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Α. Σ. Αγ. Αποστόλων Λακωνίας, Παναγιώτης Μπατσάκης.
 Ως εκ τούτου, υπάρχουν ελαιοτριβεία στο νοµό µεγάλης δυναµικότητας που τέτοια περίοδο υπάρχουν διαστήµατα που δεν έχουν καθόλου ελαιόλαδο. Και στις υπόλοιπες περιοχές οι τιµές για το φρέσκο ελαιόλαδο θεωρούνται καλές. Ωστόσο, ευνοηµένοι φέτος είναι οι τυχεροί που έχουν παραγωγή, οι οποίοι δεν αποτελούν την πλειονότητα. Μάλιστα, ακόµα και στη Λακωνία που οι τιµές είναι στα ύψη, πολλοί απασχολούµενοι στον κλάδο κάνουν λόγο για µία άσχηµη χρονιά. Από την άλλη, στην Ισπανία φέτος υπήρξε καθυστέρηση της συγκοµιδής λόγω της αργής ωρίµασης του καρπού από την έλλειψη νερού. Εκεί οι τιµές για τους παραγωγούς ακολουθούν, επίσης, ανοδική πορεία και κατά µέσο όρο βρίσκονται στα 3,46 ευρώ το κιλό (το ιταλικό έχει ξεπεράσει τα 5,50 ευρώ το κιλό). Να σηµειωθεί ότι σε ισπανικό έδαφος (στη Μαγιόρκα) έφτασε φέτος το βακτήριο Xylella, ο «έµπολα της ελιάς». H φετινή παραγωγή της χώρας αναµένεται στους 1.300.000-1.350.000 τόνους, η ελάχιστη ποσότητα για να καλυφθεί η ζήτηση για το ισπανικό προϊόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages