ΜΕ ΕΛΥΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΜΕ ΕΛΥΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ

ΜΕ ΕΛΥΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ

Share This
Με τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη «αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας» από το Αξιον Εστί ξεκίνησε την ομιλία του στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, θέλοντας να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του δυτικού κόσμου στην γενέτειρα των ιδεωδών της δημοκρατίας.
«Αυτό είναι το τελευταίο μου ταξίδι ως πρόεδρος των ΗΠΑ και ήθελα να το κάνω στην Ελλάδα. Έμαθα για τη θρυλική φιλοξενία του ελληνικού λαού, ήθελα να δω την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όλα εκείνα που έχει προσφέρει η Ελλάδα στον κόσμο» είπε ο Ομπαμα.

«Έχουμε χρέος στην Ελλάδα, για την αλήθεια, την πίστη. Εδώ πριν από 25 αιώνες, στους βράχους αυτής της πόλης δημιουργήθηκε μια νέα ιδέα, η Δημοκρατία και το κράτος. Ο Περικλής ενέπνευσε με το Σύνταγμα, είπε ότι τα δικαιώματα πρέπει να είναι γραμμένα... Καθόλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας η φλόγα άναψε εδώ στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε» είπε σε μία ομιλία - ύμνο προς της Δημοκρατία.
«Κάποιες χώρες ενώ υπάρχουν εκλογές δεν έχουν πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα. Εμείς ως χώρα πιστεύουμε στις ιδέες και τις αξίες που γεννήθηκαν εδώ πριν από αιώνες. Η ιστορία μας έχει δείξει ότι οι χώρες με δημοκρατικές κυβερνήσεις είναι πιο δίκαιες και πιο σταθερές... Η Δημοκρατία μας έδειξε ότι είμαστε πιο ισχυροί από τους τρομοκράτες. Εκείνοι προσπάθησαν να αλλάξουν την ζωή των ανθρώπων διά της βίας και να μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από τις δικές μας αξίες. Η Δημοκρατία είναι ισχυρότερη» συνέχισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Όσο συνεχίζετε τις μεταρρυθμίσεις θα σας στηρίζουμε

Αναφερόμενος στην σημερινή κατάσταση της Ελλάδας ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις για επιστροφή στην ανάκαμψη. «Οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες και από την πλευρά μου είμαι υπερήφανος για το έργο της δικής μου διοίκησης που βοήθησε τους Έλληνες. Ένα μέρος της επίσκεψής μου ήταν για να καταδείξει τα βήματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα.

«Συγχαίρω τον Αλέξη Τσίπρα για τις δυσκολες μεταρρυθίσεις που έγιναν. Όσο η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, θα έχει τη στήριξη των ΗΠΑ» τόνισε και κάλεσε τους νέους να μείνουν στην Ελλάδα και να ευημερήσουν.

Για το προσφυγικό

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Μπαράκ Ομπάμα εξήρε για ακόμη μια φορά την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη που έδειξαν οι Έλληνες στους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της στη διαχείριση αυτού του προβλήματος.
«Στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αποκλεισμοί. Οι Δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες. Και ποτέ άλλοτε στον κόσμο δεν έχουμε δει τέτοια συμπόνια προς τους πρόσφυγες, όπως στην Ελλάδα. Η γενναιοδωρία των Ελλήνων ενέπνευσε τον κόσμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το προσφυγικό. Η Δημοκρατία σας όμως ανοίγει την αγκαλιά της».Οι χιλιάδες προσκεκλημένοι που είχαν κατακλύσει την αίθουσα του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος χειροκρότησαν θερμά τον αμερικανό πρόεδρο μόλις εμφανίστηκε στο βήμα.
Μετά τους στίχους από το «Αξιον Εστί» ο κ. Ομπάμα εξήρε τις σχέσεις φιλίας μεταξύ Αμερικανών και Ελλήνων με αναφορές στην ελληνική φιλοξενία, τη φουστανέλα -λέξεις που είπε στα ελληνικά- αλλά και τον παίκτη των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννη Αντετοκούμπο, για τον οποίο είπε ότι όλο και βελτιώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages