Τους πρόσφυγες βρήκαν ευκαιρία για να ξεκαθαρίσουν πολιτικούς λογαριασμούς - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Τους πρόσφυγες βρήκαν ευκαιρία για να ξεκαθαρίσουν πολιτικούς λογαριασμούς

Τους πρόσφυγες βρήκαν ευκαιρία για να ξεκαθαρίσουν πολιτικούς λογαριασμούς

Share This
Παίζουν επικίνδυνα στη Μεσσήνη με την υπόθεση των προσφύγων. Και χθες το βράδυ η ένταση κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν πολύ μεγάλη. Έγινε προφανές, σε εμάς τουλάχιστον, ότι αυτό το μεγάλο ανθρωπιστικό θέμα επιχειρείται να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία προκειμένου η μια πλευρά να εξοντώσει πολιτικά την άλλη. Ποιος υπεύθυνος άνθρωπος όμως μπορεί να παίζει πολιτικά παιχνίδια με ένα τόσο ευαίσθητο θέμα;
Σίγουρα οι ρατσιστές και ξενοφοβικοί θα τρίβουν τα χέρια τους με τον τρόπο που χειρίζονται οι αιρετοί της Μεσσήνης την υπόθεση… Η στάση του δημάρχου Μεσσήνης, Γιώργου Τσώνη, προκαλεί απορίες. Εμφανίστηκε στον αναπληρωτή υπουργό άμυνας και συντονιστή του διυπουργικού για το προσφυγικό, Δημήτρη Βίτσα, ως ο μόνος ευαίσθητος για τους πρόσφυγες, τον οποίο όμως «άδειασαν» οι δικοί του σύμβουλοι, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να πάρει απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο για την δημιουργία κέντρου φιλοξενίας στη Μακαρία. Κάτι όμως δεν κολλάει καλά εδώ, γιατί ο ίδιος ο δήμαρχος, στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είπε ότι πρότεινε στον Δημήτρη Βίτσα την περιοχή της Μακαρίας πιστεύοντας ότι θα κριθεί ακατάλληλη και κατά συνέπεια δεν θα στείλει πρόσφυγες η κυβέρνηση στο Δήμο. Και αν για τον Γιώργο Τσώνη πάνω απ’ όλα είναι ο άνθρωπος, τότε γιατί χθες το βράδυ, στο Δημοτικό Συμβούλιο, είπε ότι δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα ώστε να μην πάνε στη Βελίκα οι πρόσφυγες; Απάντησε ο ίδιος ότι στη Βελίκα βρίσκεται τουριστική επένδυση ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ προ της εκκίνησής της. Δηλαδή αποδέχεται ότι η φιλοξενία προσφύγων σε ένα μέρος είναι ικανή να ακυρώσει μεγάλες επενδύσεις. Τέτοιες τοποθετήσεις άραγε βοηθούν ώστε να δημιουργηθεί κοινωνική συναίνεση γι’ αυτή την υπόθεση; Επιπλέον, χθες το βράδυ ο δήμαρχος είπε ότι περπάτησε από τη Μακαρία τόσο προς την Καλαμάτα όσο και προς τη Μεσσήνη και διαπίστωσε ότι η Καλαμάτα είναι πιο κοντά. Δηλαδή ο δήμαρχος θέλει να φιλοξενήσει πρόσφυγες στο Δήμο του αρκεί να πηγαίνουν στην Καλαμάτα αντί για τη Μεσσήνη; Αυτό πάντως που κατάφερε ο δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης, αποσύροντας την πρότασή του για την φιλοξενία προσφύγων στη Μακαρία, είναι να διώξει από πάνω του τις ευθύνες σε περίπτωση που η κυβέρνηση τους μεταφέρει σε άλλη περιοχή του Δήμου. Έχει ήδη πει ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο υπεύθυνοι θα είναι ο πρώην δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος, ο σύμβουλος του πρώην δημάρχου Γιώργος Αθανασόπουλος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Χριστόπουλος, διότι, σύμφωνα με το δήμαρχο, εκείνοι ουσιαστικά τον ανάγκασαν, με το κλίμα που δημιούργησαν, να αποσύρει την πρότασή του για τη Μακαρία. Από την άλλη, η παράταξή της μείζονος μειοψηφίας, ο επικεφαλής της Στάθης Αναστασόπουλος, βρήκε επίσης ευκαιρία να χτυπήσει πολιτικά το δήμαρχο, λέγοντας του ότι ουσιαστικά πήρε πρωτοβουλία μόνος του να προσκαλέσει τους πρόσφυγες στη Μεσσήνη.
Για την ακρίβεια ο Στάθης Αναστασόπουλος μίλησε για μετανάστες, σαν να είναι κάτι πιο κακό από τους πρόσφυγες. Ο πρώην δήμαρχος αναγκάστηκε πάντως να ανασκευάσει κάπως τη σχετική αναφορά του, μετά την εντονότατη αντίδραση του Γιώργου Τσώνη, που τον απείλησε ότι θα καλέσει τον εισαγγελέα για την κατηγορία που του απεύθυνε ότι έχει συμφωνήσει να έρθουν οι πρόσφυγες, προδίδοντας ουσιαστικά τον τόπο του. Ο Στάθης Αναστασόπουλος ανασκεύασε σημειώνοντας ότι δεν ισχυρίζεται πως ο δήμαρχος έχει κάνει συμφωνία με την κυβέρνηση για τους μετανάστες αλλά ότι με τους χειρισμούς του έχει προκαλέσει την αυξημένη πιθανότητα να γίνει ο Δήμος Μεσσήνης ο πρώτος στην Πελοπόννησο που θα φιλοξενήσει αυτά τα άτομα. Πιο ξενοφοβική ήταν και πάλι η τοποθέτηση του συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργου Αθανασόπουλου, που είπε ότι αν γίνει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Δήμο αυτό θα έχει στην πινακίδα του το όνομα του δημάρχου, Γιώργου Τσώνη. Επιπλέον δε, αναφέρθηκε σε περιουσιακό στοιχείο του δημάρχου, στο παλιό «Romeo», σχολιάζοντας ότι θα ήταν δυνατό να φιλοξενηθούν εκεί πρόσφυγες, ακολουθώντας ουσιαστικά την αναφορά «πάρ’ τους σπίτι σου»… Ο δήμαρχος πάλι, Γιώργος Τσώνης, επανήλθε λέγοντας ότι πολλά ακούγονται, τα οποία όμως είπε ότι δεν υιοθετεί. Και έγινε πιο συγκεκριμένος στη συνέχεια μιλώντας για ιδιοκτήτες γης που έχουν συμφέρον να μην πάνε οι πρόσφυγες στη Μακαρία για να πάνε στη δική τους γη έναντι τιμήματος βέβαια. Και με τον τρόπο που έκανε ο δήμαρχος τη συγκεκριμένη αναφορά κάποιος θα μπορούσε να καταλάβει ότι αυτά τα συμφέροντα εξυπηρετούν κάποιοι που δεν θέλουν τους πρόσφυγες στη Μακαρία. Η μοναδική ξεκάθαρη θέση, χθες το βράδυ, ήταν του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας, Αντώνη Νικολόπουλου, ο οποίος εξέφρασε ευθέως τη λύπη του για τις ρατσιστικές τοποθετήσεις που έγιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο και υπενθυμίζοντας ότι ακόμη και τους Μικρασιάτες τους υποδέχτηκαν Έλληνες στη χώρα αποκαλώντας τους τουρκόσπορους και τις γυναίκες τους παστρικιές.
Ο Αντώνης Νικολόπουλος πάντως συνεχάρη το δήμαρχο που έκανε πρόταση φιλοξενίας προσφύγων στο Δήμο, ενώ τόνισε ότι όλοι οι υπόλοιποι δήμαρχοι φοβούνται να κάνουν ανάλογη πρόταση, από φόβο προς το ρατσιστικό κομμάτι των ψηφοφόρων τους. Το περίεργο είναι ότι όταν ο Αντώνης Νικολόπουλος αναφέρθηκε στις ρατσιστικές απόψεις που ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο αντέδρασε δημοτικός σύμβουλος, επίσης της πλειοψηφίας, ο οποίος στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε πάρει την πιο ακραία θέση, μιλώντας για πρόσφυγες και μετανάστες που σφάζουν, που βιάζουν, που μολύνουν με ασθένειες. Ο συγκεκριμένος είπε ότι είναι απαράδεκτο να ακούγεται πως οι Έλληνες είναι ρατσιστές… Στ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages