Τι αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας που συνεδρίασε στις 28 Ιανουαρίου 2016 - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Τι αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας που συνεδρίασε στις 28 Ιανουαρίου 2016

Τι αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας που συνεδρίασε στις 28 Ιανουαρίου 2016

Share This
Στην 3η/2016 συνεδρίασή του συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, το βράδυ της Πέμπτης 28 Ιανουαρίου 2015 και έλαβε αποφάσεις επί 29 θεμάτων, εκ των οποίων 3 εκτός ημερησίας διατάξεως (ψηφίσματα).

1. ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 
ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
epitimos-iliopoulos
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ομόφωνα αποδέχθηκε την εισήγηση του Δημάρχου και υπερψήφισε την πρότασή του να αναδειχθεί Επίτιμος Δημότης Καλαμάτας ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Ιωάννης Ηλιόπουλος. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να διοργανωθεί τελετή για την ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη, περί τις 18.00 της 23ης Μαρτίου 2016, αμέσως μετά το πέρας διεξαγωγής των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Καλαμάτας για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού το 1821 και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης από την πόλη μας.
Ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Ιωάννης Ηλιόπουλος, θεωρητικός φυσικός στην επιστημονική εξειδίκευση, γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1940, σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία, όπου έλαβε διδακτορικό στη θεωρητική φυσική από το Πανεπιστήμιο των Παρισίων. Υπήρξε υπότροφος του CERN, επιμελητής και ερευνητής στα Πανεπιστήμια των Παρισίων και του Harvard, ενώ διετέλεσε Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) της Γαλλίας και κατόπιν Διευθυντής του Εργαστηρίου Θεωρητικής Φυσικής στην Ecole Normale Supérieure στο Παρίσι, όπου κατέχει σήμερα θέση επιτίμου Διευθυντή.
Ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Ιωάννης Ηλιόπουλος είναι διακεκριμένος και διεθνώς αναγνωρισμένος επιστήμονας στον κλάδο της Θεωρητικής Φυσικής και της Φυσικής των Στοιχειωδών Σωματιδίων. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, έχει λάβει το βραβείο Paul Langevin, από την Société Française de Physique το 1978, το μεγάλο βραβείο Ricard από την Société Française de Physique το 1984, το βραβείο J.J. Sakurai, από το American Physical Society το 1986. Το 2002 του απονεμήθηκε το Αριστείο Μποδοσάκη, ενώ έχει ανακηρυχθεί Αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών και της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και επίτιμος διδάκτωρ τεσσάρων ελληνικών Πανεπιστημίων.
Το επιστημονικό έργο του κ. Ηλιόπουλου έχει συμβάλει αποφασιστικά στην εξέλιξη της έρευνας και έχει τύχει παγκοσμίου αποδοχής.
Παρά το μεγάλο φόρτο της επιστημονικής του ενασχόλησης με την έρευνα και τα διευθυντικά του καθήκοντα, ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Ιωάννης Ηλιόπουλος ποτέ δεν ξέχασε τη γενέτειρά του και συχνά επιστρέφει στην Καλαμάτα, για ομιλίες και πρωτοβουλίες ανάδειξης της επιστήμης και κινητοποίησης των νέων να ασχοληθούν με αυτήν και ιδιαίτερα με τη Φυσική, καθώς και με τις νέες τεχνολογίες. Έχει, όμως, τη δυνατότητα, εκ της θέσεώς του και με το αυξημένο κύρος που διαθέτει ως επιστήμονας, να προβαίνει σε παρεμβάσεις σε διεθνές επίπεδο, οι οποίες αντανακλούν στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, με ευεργετικά αποτελέσματα.
Οι πλέον πρόσφατες θετικές παρεμβάσεις του συνίστανται στην εισήγησή του προς τους Επτά Σοφούς και την Οργανωτική Επιτροπή του 2ου Συμποσίου των Επτά Σοφών, το οποίο διεξήχθη στις αρχές Οκτωβρίου 2015 και εστίασε στον κλάδο της Κοσμολογίας, ώστε το διεξαγόμενο ανά διετία Συμπόσιο να καταλήγει στην Καλαμάτα, με προφανή θετικά αποτελέσματα για την πόλη και την περιοχή μας. Υπενθυμίζεται ότι το 2ο Συμπόσιο κατέληξε στην Καλαμάτα την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 και στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε επιστημονική εκδήλωση, παρουσία των Σοφών της Κοσμολογίας, από τους οποίους 3 έχουν τιμηθεί με βραβείο Nobel.
Μάλιστα, ήδη ο Δήμαρχος Καλαμάτας έχει προσκληθεί να μετάσχει ως ιδρυτικό μέλος του Σωματείου «Επιτροπή Συμποσίου των Επτά Σοφών», που θα προετοιμάζει, διοργανώνει και πραγματοποιεί το Συμπόσιο.
Επίσης, ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Ιωάννης Ηλιόπουλος δραστηριοποιήθηκε και στην προετοιμασία της διαδικασίας, κρίση των επιστημόνων και επιλογή όσων τιμήθηκαν το 2015 με το Μεσσηνιακό Αριστείο Επιστημών, χορηγός δε του επάθλου που το συνόδευε υπήρξε ο Δήμος Καλαμάτας με ποσόν 5.000 ευρώ, κατόπιν αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου. Το Αριστείο απονεμήθηκε στο Βασίλειο Νιάρχο του Ευσταθίου, ο οποίος είναι Ερευνητής Αναπληρωτής Καθηγητής (Research Associate Professor) στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με γνωστικό αντικείμενο: «Θεωρητική Φυσική Υψηλών Ενεργειών», καθώς και στη Νίκη Σαουλίδου, Επίκουρο Καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ερευνήτρια στο CERN. Η απονομή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επιστημονικής εκδήλωσης κατά την έλευση των Σοφών της Κοσμολογίας στην Καλαμάτα, στις 4 Οκτωβρίου 2015 και προγραμματίζεται να πραγματοποιείται ανά διετία, κατά την κατάληξη του Συμποσίου των Επτά Σοφών στην Καλαμάτα.
Για τους παραπάνω λόγους, ο Δήμαρχος εισηγήθηκε και έγινε αποδεκτή η ανακήρυξη του Καθηγητή και Ακαδημαϊκού Ιωάννη Ηλιόπουλου σε επίτιμο δημότη του Δήμου Καλαμάτας, ως ένδειξη τιμής προς το πρόσωπό του από το σύνολο των συνδημοτών μας και επιπλέον ως αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς του προς την Επιστήμη διεθνώς, καθώς και προς την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καλαμάτα.
Αποφασίσθηκε, επίσης, να επιδοθεί στον κ. Ηλιόπουλο, σε ειδική πανηγυρική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, την 23η Μαρτίου 2016, αμέσως μετά τις εκδηλώσεις του εορτασμού της απελευθέρωσης της Καλαμάτας από τον Τουρκικό ζυγό και της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα, σχετικό ψήφισμα.

2. ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ «ΚΕΡΑΣΟΥΛΙΑ»
kerasoulia athlitiko kentro
Με πολύμηνες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, σε συνεργασία με το Δασαρχείο και άλλες Αρχές, τακτοποιείται σειρά θεμάτων, που δεν επέτρεπαν την ομαλή λειτουργία του αθλητικού κέντρου στην περιοχή Κερασούλια της Τοπικής Κοινότητας Πηγών, στον Ταΰγετο. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και τη ρευματοδότηση, η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει σε εκτεταμένη συντήρηση των αθλητικών χώρων και σε συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες της περιοχής Αλαγονίας θα προσδιορίσει το σχήμα για τη λειτουργία του αθλητικού κέντρου.

3. ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ
P1270743 Medium
Παρατείνεται η προθεσμία ολοκλήρωσης της εκτέλεσης εργασιών στο ιπποδρόμιο του Πλατέος, που θα είναι το μοναδικό με προδιαγραφές στην Πελοπόννησο και θα συμβάλει στη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής. Η παράταση συνδέεται με την ξυλεία που αναμένεται από την περιοχή του Αγίου Όρους, κυρίως για έργα περίφραξης του χώρου.
Υπενθυμίζεται ότι για την πραγματοποίηση του έργου «Αναβάθµιση ιπποδροµίου Πλατέος», ανάδοχος είναι η Παντεχνική Μεσσηνίας, που προσέφερε έκπτωση 44,57%, επί προϋπολογισμού 128.000 ευρώ με το ΦΠΑ. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδος 2007 – 2013» μέσω προσέγγισης LEADER.
Προβλέπονται οι εξής παρεμβάσεις: κατασκευή χώρου διεξαγωγής του αγωνίσματος υπερπήδησης εμποδίων, κατασκευή χώρου διεξαγωγής αγώνων ιππικής δεξιοτεχνίας, κατασκευή περίφραξης στο σύνολο της περιμέτρου του χώρου, κατασκευή ξύλινης περίφραξης εσωτερικά για την οριοθέτηση των χώρων διεξαγωγής των αγωνισμάτων, κατασκευή της κεντρικής εισόδου στο χώρο – ανατολικά – αλλά και δύο επιπλέον εισόδων στη νότια πλευρά, κατασκευή και τοποθέτηση δύο μεταλλικών κερκίδων δυναμικότητας 90 θέσεων περίπου έκαστη.

4. ΝΕΑ ΧΑΡΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – ΡΙΖΟΜΥΛΟΥ
a-kalamata-rizomylos
Το Δημοτικό Συμβούλιο επανήλθε στο θέμα του δρόμου Καλαμάτας – Ριζομύλου και ζητεί την εφαρμογή της ολοκληρωμένης και κατατεθειμένης στο Υπουργείο Υποδομών μελέτης, που προβλέπει νέα παραλιακή χάραξη. Με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν τίθεται ζήτημα να είναι ο συγκεκριμένος δρόμος κλειστός.
Οι θέσεις που υιοθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αναλυτικά οι εξής:
1. Ο νέος δρόμος Καλαμάτα – Ριζόμυλος είναι έργο όχι μόνο μεσσηνιακής αλλά εθνικής σημασίας, για λόγους που συνδέονται με την τουριστική, αλλά και τη γενικότερη ανάπτυξη της Μεσσηνίας και της νότιας Πελοποννήσου
2. Ο συγκεκριμένος δρόμος πρέπει να ακολουθεί τη νέα χάραξη, όπως προβλέπεται από τη μελέτη που ήδη έχει συνταχθεί και ολοκληρωθεί, για μια σειρά από σοβαρούς λόγους, μεταξύ των οποίων εντάσσεται η ανάπτυξη της δυτικής περιοχής της Καλαμάτας, μήκους 6 χιλιομέτρων περίπου
3. Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η μοναδική ολοκληρωμένη μελέτη σε επίπεδο Νομού σήμερα και μπορεί άνετα να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ
4. Ο υπάρχων δρόμος Καλαμάτα – Μεσσήνη – Ριζόμυλος είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να αναβαθμισθεί σε επίπεδο ασφαλούς και λειτουργικού αυτοκινητοδρόμου, για μια σειρά λόγους (σιδηροδρομική γραμμή, αεροδρόμιο κ.λπ.).
5. Το ζήτημα αν είναι «κλειστός» ή «ανοικτός» ο αυτοκινητόδρομος είναι έλασσον ζήτημα που μπορεί να αντιμετωπισθεί με συνεννόηση των τοπικών κοινωνιών. Το μείζον είναι η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου.

5. ΜΟΝΟ 8 ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη ζήτησε από το Δήμο τις προτάσεις του, με απόφαση των συλλογικών του οργάνων, για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων προαιρετικά και άλλες Κυριακές, πέραν των υπό του νόμου προβλεπομένων. Με εντολή του Δημάρχου, ζητήθηκε η γνώμη του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας.
Η απάντηση του Εμπορικού Συλλόγου, την οποία υπέγραφαν η Πρόεδρος Λίλιαν Ψηλάκη και ο Γεν. Γραμματέας Φώτιος Μπουγάς, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Στους καταναλωτές δε λείπει ο χρόνος για να ψωνίσουν, λείπει το χρήμα!
Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές διαταράσσει τον κοινωνικό και θρησκευτικό ιστό της κοινωνίας μας και θίγει τα συμφέροντα των υπαλλήλων.
Ως εκ τούτου ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας σας παρακαλεί να μην μεταβληθεί το υπάρχον καθεστώς αυτή τη στιγμή, το οποίο προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων οκτώ Κυριακές το χρόνο».
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας υιοθέτησε την άποψη του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας και προτείνεται να παραμείνει η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ως έχει, δηλαδή να ανοίγουν μόνο 8 Κυριακές ετησίως.

6. ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
Το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε σχετική εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και προτείνεται να μη γίνει καμία μεταβολή στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καλαμάτας για το σχολικό έτος 2016 – 2017.

7. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
2009 03 26 Periferiako theatro
Εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Καλαμάτας και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας «Φάρις» για τη λειτουργία του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας, με ισχύ μέχρι 31/12/2016, στην οποία μεταξύ άλλων προβλέπεται και η επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με το ποσόν των 46.500 ευρώ.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην πολιτική αναβάθμισης των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων, από τα οποία θα παραμείνουν 6 επί συνόλου 13, μεταξύ των οποίων και αυτό της Καλαμάτας, με υποχρέωση να αναπτύσσουν περιφερειακή δράση και με πολύ μεγαλύτερη επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο Π. Νίκας εξήγγειλε, επίσης, τη δημιουργία δικτύου φίλων του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας.

8. ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
parelasi 1
Με το άνοιγμα του Τριωδίου, αρχίζουν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην πόλη της Καλαμάτας και τις Τοπικές Κοινότητες, οι οποίες θα επιχορηγηθούν από το Δήμο με ποσόν μέχρι 60.000 ευρώ. Επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι η πόλη της Καλαμάτας και αποκορύφωμά τους η μεγάλη παρέλαση του Καρναβαλιού, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Η έναρξη των εκδηλώσεων του Καρναβαλιού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016.
Ο Δήμαρχος, σε παρέμβασή του, μίλησε για τη λαογραφική αξία του Καρναβαλιού της Νέδουσας, για την ανάγκη διαπαραταξιακής παρουσίας στην οργάνωση του Καρναβαλιού της Καλαμάτας, καθώς και για την αναγκαιότητα το Καλαματιανό Καρναβάλι να έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως η ποιότητα, τα παραδοσιακά στοιχεία, η καλλιτεχνική διάσταση και η αποφυγή κάθε είδους ακροτήτων. Στόχος είναι η δωρεάν διασκέδαση και η οικονομική υποστήριξη των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των επαγγελμάτων που συνδέονται με τη σίτιση και τη διασκέδαση, το εμπόριο υφασμάτων, την κατασκευή στολών και άλλα.

9. ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ, ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΩΝ ΔΡΟΜΩΝ
Εγκρίθηκε η έκδοση ψηφίσματος υπέρ της εξεύρεσης λύσης αμοιβαία αποδεκτής επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και των φορολογικών μέτρων, σε συνδυασμό με τις έντονες διαμαρτυρίες των αγροτών και άλλων επαγγελματικών ομάδων, χωρίς όμως να υπάρχουν αποκλεισμοί δρόμων και χωρίς να παρεμποδίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών
Ακόμη, εγκρίθηκαν ψηφίσματα υπέρ του εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων και υπέρ της υλοποίησης των επενδυτικών προτεραιοτήτων δράσεων κοινωνικής προστασίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και κατά της υπονόμευσης του ρόλου των ΟΤΑ α΄ βαθμού κατά την υλοποίηση μιας τόσο σημαντικής δράσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages