ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΡΗΓΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΡΗΓΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΡΗΓΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Share This
Πάνω από 100 μετασεισμοί, μεγέθους έως και 4 Ρίχτερ αναμένονται στη Λευκάδα μέσα στον επόμενο μήνα σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστα Παπαζάχο. Ο κ.Παπαζάχος, μιλώντας στο Πρακτορείο επισήμανε ότι το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε ένα πολύ γνωστό ρήγμα, το ρήγμα "Λευκάδας - Κεφαλλονιάς", στο θαλάσσιο χώρο έξω περίπου από το Δράγανο και το Αφάνι βόρεια από το Πόρτο Κατσίκι, ενώ το πιο μεγάλο χωριό στην περιοχή είναι ο Άγιος Πέτρος. «Ήταν επιφανειακός σεισμός, με εστιακό βάθος γύρω στα 10 χιλιόμετρα και με μέγεθος που φαίνεται να είναι της τάξης του 6,1/ 6 ήταν η πρώτη εκτίμηση ή λίγο μεγαλύτερος, ίσως είναι και λίγο μεγαλύτερος προς το τέλος, όταν γίνουν οριστικές εκτιμήσεις» τόνισε. Υπογράμμισε ακόμα ότι τα ρήγματα στην περιοχή αυτή είναι οριζόντιας μετατόπισης, δηλαδή η Λευκάδα "κινείται" νότιο - νοτιοδυτικά και το Ιόνιο βόρειο - βορειοανατολικά και για το λόγο αυτό δεν "κουνάνε" το θαλάσσιο πυθμένα και δεν έχουμε τσουνάμι, αλλά έντονες κατολισθήσεις συνήθως στην περιοχή της δυτικής Λευκάδας.
Την ίδια ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σεισμολόγος Άκης Τσελέντης κάνει λόγο για ενεργοποίηση ενός πολύ μεγάλου ρήγματος που έδωσε τους σεισμούς στο Ληξουρι. «Είναι ένα πολύ μεγάλο ρήγμα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Επειδή οι περιοχές εκεί έχουν απότομα πρανή μπορεί να έχουμε κατολισθητικά φαινόμενα. Ας αποφεύγουμε τα σπίτια που είναι πολύ παλιά η έχουν εμφανή σημάδια αστοχίας. Να κατεβάσουμε όλα τα βαριά αντικείμενα και να μην αφήνουμε τα παιδιά ασυνόδευτα η να παίζουν κοντά σε πέτρινες μάντρες (λιθιές όπως λέμε στο Ιόνιο), και κυρίως απαιτείται ψυχραιμία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages