Υπερψηφίστηκε με 542 «Ναι» η παράταση του ελληνικού προγράμματος από την Bundestag - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Υπερψηφίστηκε με 542 «Ναι» η παράταση του ελληνικού προγράμματος από την Bundestag

Υπερψηφίστηκε με 542 «Ναι» η παράταση του ελληνικού προγράμματος από την Bundestag

Share This
Σόιμπλε: «Ψηφίστε για να δώσουμε χρόνο, όχι λεφτά»
«Μας είναι απίστευτα δύσκολο – Έχει κλονιστεί πολύ η εμπιστοσύνη μας» δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ – «Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφασίζει μόνη της ποιος είναι ο κατάλληλος δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί»
Την άποψη ότι η απόφαση της Γερμανικής Βουλής για την επικύρωση της συμφωνίας του Eurogroup με την οποία δίδεται παράταση τεσσάρων μηνών στο χρηματοοικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, δεν θα είναι καθόλου εύκολη παρά τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών, εξέφρασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στη Γερμανική Βουλή.
«Ψηφίστε, όχι για να δώσουμε περισσότερα λεφτά, αλλά περισσότερο χρόνο» ήταν το μήνυμα του Γερμανού υπουργού προς τους συναδέλφους του, θέλοντας να δώσει το στίγμα της σημερινής ψηφοφορίας που ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί της Παρασκευής. «Μας είναι απίστευτα δύσκολο. Δεν πρόκειται για νέα δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για παράταση της ήδη υπάρχουσας, συμφωνηθείσας οικονομικής βοήθειας. Έχει κλονιστεί πολύ η η εμπιστοσύνη μας» είπε χαρακτηριστικά και ανέδειξε ως βασικό στοιχείο ότι οι όροι δεν έχουν αλλάξει. Σχετικά με το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων και τον κατώτατο μισθό, ο κ. Σόιμπλε ισχυρίστηκε ότι πολλές άλλες χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι στην Ελλάδα «αλλά οι Γερμανοί έχουμε αποδείξει πως είμαστε αλληλέγγυοι και πιστοί στο όραμα της ενιαίας Ευρώπης». «Η Γερμανία πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατό να κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη. Η αλληλεγγύη στην Ευρώπη δεν σημαίνει ότι πρέπει τα κράτη-μέλη να εκβιάζονται» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και πρόσθεσε ότι ενώ τα αποτελέσματα των εκλογών είναι πάντα σεβαστά «η Ελλάδα ούσα μέσα στην Ευρώπη δεν μπορεί να αποφασίζει μόνη της ποιος είναι ο κατάλληλος δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί». Μάλιστα ανέφερε το παράδειγμα της Γαλλίας και της Ιταλίας ότι πήραν σημαντικές αποφάσεις για την επιβολή δομικών μεταρρυθμίσεων και σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει τους όρους του προγράμματος διάσωσης χωρίς προηγούμενη συμφωνία με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ. Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των χρηματαγορών. «Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες χωρίς συνεννόηση με τους θεσμούς, να ξεπληρώσει όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα, να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα». «Η αλληλεγγύη συνδέεται με τη σταθερότητα» είπε. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί σήμερα στη γερμανική Βουλή είναι το γεγονός ότι ο κ. Σόιμπλε, όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του διεκόπη από παρεμβάσεις βουλευτών τόνισε ότι «δεν έχει διάθεση» για τέτοια και ότι το ζήτημα «είναι πολύ σοβαρό». Σημειώνεται ότι στη συζήτηση παραβρίσκεται σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας υπό την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. CDU/CSU – Μη αποδεκτό να υπογράφεις συμφωνία στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα να παριστάνεις ότι κάτι εντελώς διαφορετικό συνέβη Εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) μίλησε ο Ραλφ Μπρινκχάους, ο οποίος αναφερόμενος στα προβλήματα της Ελλάδας είπε ότι προκλήθηκαν πολλά χρόνια πριν και ότι η τρόικα ήταν γενναιόδωρη στη βοήθεια που προσέφερε. Ο Μπρίνκχαους είπε επίσης ότι πέντε χώρες έλαβαν χρηματοδοτική βοήθεια κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης και οι τέσσερις αποτέλεσαν «success story». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages