ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Share This
Σαφή ανοδική τάση στις τιμές παραγωγού ελαιολάδου, αλλά και ανοδικές κινήσεις στις εξαγωγές από χώρες της Ε.Ε., καταγράφει το ενημερωτικό δελτίου του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, που έδωσε πρόσφατα στην δημοσιότητα με στοιχεία που αφορούν την καλλιεργητική περίοδο 2013 – 2014 και τις κινήσεις τωναγορών έως τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΣΕ, όσον αφορά τις τιμές παραγωγού για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για τα μεσογειακά κράτη μέλη του, η κατάσταση έχει ως εξής:
Ισπανία: Τον Ιούνιο του 2014, οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία άρχισαν να αυξάνονται συνεχώς. Τον Οκτώβριο, η αγορά φάνηκε να ψάχνει για ισορροπία και οι τιμές μειώθηκαν, αλλά τους επόμενους δύο μήνες άλλαξαν κατεύθυνση, φθάνοντας τα € 3.12 / kg μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο, στην υπό εξέταση περίοδο, και είναι 55% υψηλότερο από ό, τι πριν από ένα χρόνο και 59% υψηλότερο από τη χαμηλή καταγραφή του Μαΐου 2014 (€ 1,96 / kg).
Ιταλία: Τους τελευταίους μήνες, οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία ήταν σε μια πολύ σαφή ανοδική τάση. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 10-16 Νοεμβρίου 2014, έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο τόσο της υπό εξέταση περιόδου όσο και της τελευταίας δεκαετίας, αγγίζοντας τα € 6,79 / kg. Αυτή η αύξηση τιμών ήταν πιθανώς αποτέλεσμα των προβλέψεων μιας χαμηλότερης από το συνηθισμένα συγκομιδής. Όπως σημειώνει το ΔΣΕ δεν γνωρίζει τον όγκο του προϊόντος που πωλήθηκε σε αυτές τις τιμές. Μετά από μια μικρή βουτιά στην προτελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, οι τιμές επανήλθαν προς τα πάνω φθάνοντας τα € 5,55 / kg στα τέλη του Δεκεμβρίου 2014, γεγονός που ισοδυναμεί με αύξηση της τάξης του 109% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και 110% σε σύγκριση με το χαμηλό που καταγράφηκε τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2013 (€ 2,64 / kg).
Ελλάδα: Μετά την σταθερή τιμή των € 2,51 / kg έως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2014, οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα ανέβηκαν για αρκετές εβδομάδες. Στη συνέχεια μειώθηκαν στις αρχές του Οκτωβρίου μόνο να κορυφωθούν τους επόμενους δύο μήνες. Στο τέλος του Δεκεμβρίου 2014, ανήλθαν σε € 2,91 / kg, δείχνοντας έτσι 18% ανάπτυξη σε σχέση με την ίδια περίοδο του καλλιεργητικού έτους 2012/13.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages