Τι θα συμβεί στη Νέα Δημοκρατία αν χάσει τις εκλογές και τι αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Τι θα συμβεί στη Νέα Δημοκρατία αν χάσει τις εκλογές και τι αν κερδίσει
ο ΣΥΡΙΖΑ

Τι θα συμβεί στη Νέα Δημοκρατία αν χάσει τις εκλογές και τι αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Share This

Από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ περί τα τέλη Δεκεμβρίου, στο πίσω μέρος πολλών στελεχών υπήρχε το ενδεχόμενο μιας ήττας, ήττας ακόμα και με μεγάλα ποσοστά διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κεντρικό επιτελείο της ΝΔ ποτέ δεν επιβεβαίωσε αυτά τα σενάρια και επέμεινε στη λογική της ανατροπής. Όσο όμως η ώρα της κάλπης ζυγώνει και η διαφορά όχι απλά δεν μοιάζει να ανατρέπεται, αλλά αντίθετα να ανοίγει, τόσο περισσότεροι είναι εκείνοι που συζητούν το ενδεχόμενο η ΝΔ να βρίσκεται εμφατικά πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ-την ώρα που σενάρια θέλουν την Κουμουνδούρου να φλερτάρει και με την αυτοδυναμία.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Ορισμένα στελέχη της ΝΔ τοποθετούν τον πήχη στο 5%. Λένε πως με μια διαφορά άνω αυτού του ποσοστού, με δεδομένο πως οι στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά προσπαθούν να προβάλλουν την εικόνα μιας εκλογικής μάχης που μπορεί να αλλάξει άρδην, στη ΝΔ θα μπορούσε να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για την επόμενη μέρα.

Φυσικά, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώσει το καθαρό προβάδισμά του και στην κάλπη και μάλιστα πάρει και ποσοστά αυτοδυναμίας, τότε θα πρέπει κανείς να θεωρεί δεδομένο το γεγονός πως στη ΝΔ θα ανοίξει μια επίμονη συζήτηση, ακόμα και για το ζήτημα της ηγεσίας. Όχι υποχρεωτικά για το ποιος θα ηγείται του κόμματος, αλλά με ποιον τρόπο θα το κάνει αυτό.

Όλες οι φυλές της ΝΔ συμφωνούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του koolnews.gr σε μια βασική παραδοχή: αν η ΝΔ ηττηθεί καθαρά, πολλώ δε μάλλον αν ηττηθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτήσει αυτοδυναμία, τότε η επόμενη μέρα θα θυμίζει κάτι από εμπόλεμη ζώνη. Δεν είναι υποχρεωτικό πως θα βγουν και τα… κουμπούρια, σε κάθε περίπτωση όμως, το παρασκήνιο θα οργιάσει.

Σύμφωνα λοιπόν με συγκλίνουσες πληροφορίες, δύο είναι τα βασικά σενάρια για την επόμενη μέρα στη ΝΔ, σε περίπτωση εμφατικής ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ:

Σενάριο πρώτο: Η δελφινομαχία

Κάποιοι στη γαλάζια παράταξη εκτιμούν πως, σε περίπτωση καθαρής ήττας, τότε ακόμα και το θέμα της αλλαγής ηγεσίας θα πρέπει να είναι αντικείμενο συζήτησης.

Προεκλογικά, ήδη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έριξε την πρώτη ρουκέτα, ενώ μια διαρροή στο Βηματοδότη για τη στάση του Κώστα Καραμανλή (φέρεται να συμβούλευσε τον Νικήτα Κακλαμάνη να μιλάει για «παράταξη» και όχι για «ΝΔ» στα κυριακάτικα πάνελς, ενώ δεν του ξέκοψε την πρόταση για έκτακτο συνέδριο) πυροδότησε ψιθύρους για τη στάση του πρώην πρωθυπουργού.

Σε κάθε περίπτωση, η γαλάζια πιάτσα εκτιμά πως η οικογένεια Μητσοτάκη δεν πρόκειται να απουσιάζει από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εφόσον τεθεί, χωρίς να είναι ακόμα σαφές ποιος θα μπορούσε να εκτεθεί στη γαλάζια μάχη. Από την άλλη, μια σαφής δεξιά επιλογή θα μπορούσε να είναι αυτή του φιλόδοξου Μάκη Βορίδη, ενώ ο Νίκος Δένδιας δίνει στη Β’ Αθηνών μια μάχη αποδείξεων, καθώς όσο ψηλότερα είναι στη σταυροδοσία, τόσο καλύτερη μοίρα εξασφαλίζει μετεκλογικά για τον εαυτό του.

Τέλος, τα σενάρια που θέλουν τον Κώστα Καραμανλή να κάνει κάποιου είδους επανεμφάνιση απορρίπτονται κατηγορηματικά από συνεργάτες τους ως… αστεία. Πάντως, η στάση που θα κρατήσει ο κύριος Καραμανλής, σε περίπτωση ήττας, αναμένεται να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν.

Σενάριο δεύτερο: Στάση αναμονής μέχρι τις μεγάλες εξελίξεις

Το δεύτερο σενάριο, το οποίο συζητούν άνθρωποι με βαθιά και πολύχρονη γνώση του γαλάζιου παρασκηνίου είναι, ακόμα και σε περίπτωση ήττας, να τηρηθεί στάση αναμονής.

Όλοι συντείνουν πως το βράδυ της Κυριακής, αν τελικά ηττηθεί η ΝΔ, είναι σχεδόν απίθανο ο Αντώνης Σαμαράς να αποχωρήσει από τη μάχη με το κεφάλι κατεβασμένο. Συνεπώς, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως, ακόμα και αν η συζήτηση στη ΝΔ έχει ξεκινήσει, το γεγονός πως δεν υπάρχουν ακόμα… διαμορφωμένοι δελφίνοι, θα μπορούσε να δώσει παράταση ζωής στον Αντώνη Σαμαρά, επιτρέποντάς του να περιμένει.

Άλλωστε, προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι, αμέσως μετά τις εκλογές θα έρθουν οι μεγάλες εκκρεμότητες της χώρας: η εκλογή ΠτΔ αλλά και η συμφωνία με την Τρόικα. Συνεπώς, είναι κρίσιμη και η στάση που θα κρατήσει μια αντιπολιτευόμενη ΝΔ σε αυτά τα θέματα, όταν προ ενός μήνα ευαγγελιζόταν και την ανάγκη εκλογής ΠτΔ αλλά και το κλείσιμο της συμφωνίας με την Τρόικα. Επομένως, υπογραμμίζουν, σε περίπτωση ήττας δεν είναι σίγουρο πως οι διαδικασίες θα κινηθούν τόσο γρήγορα, καθώς οι εθνικές εκκρεμότητες θα υπαγορεύουν η ενασχόληση με τη χώρα, έστω και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να προηγηθεί του εσωκομματικού ξεκαθαρίσματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages