Η Μάνα- ελιά της Καλαμάτας ηλικίας 1.743 χρόνων περιπου!! - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Η Μάνα- ελιά της Καλαμάτας ηλικίας 1.743 χρόνων περιπου!!

Η Μάνα- ελιά της Καλαμάτας ηλικίας 1.743 χρόνων περιπου!!

Share This
 ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟ ΚΟΡΜΟΥ 8,97 Μ..
ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ 2,5 Μ. Ο ΚΟΡΜΟΣ ΔΙΑΚΛΑΔΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΕΞΙ ΧΟΝΤΡΟΥΣ ΒΡΑΧΙΟΝΕΣ (Ο ΕΚΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΛΟΓΩ ΠΤΩΣΗΣ) ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΛΗΞΕΙΣ ΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΦΘΑΝΟΥΝ ΣΤΑ 12 Μ. ΥΨΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ.

Η «μάνα-ελιά», όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται, είναι δένδρο αντιπροσωπευτικό της ποικιλίας «Αετονυχολιά Καλαμών» που θεωρείται ότι είναι το μητρικό φυτό της ποικιλίας «Καλαμών» με τα μεγάλα φύλλα και τον επίσης μεγάλο ωοειδή επιμήκη καρπό, ο οποίος θυμίζει αμύγδαλο ή ρώγα σταφυλιού «αετονύχι».
Τι το ιδιαίτερο όμως έχει η συγκεκριμένη ελιά, ώστε να συγκαταλέγεται στον κατάλογο των μνημείων της φύσης; Μα φυσικά την ηλικία της. Η εκτιμώμενη ηλικία του αειθαλούς δένδρου είναι 800 ετών, ωστόσο η έρευνα του Δρ. δασολόγου Παν. Μπαζίγου, Γεν. Δ/ντή Περιφερείας Πελοποννήσου, που βασίσθηκε στο δείγμα δύο τρυπανιδίων, τα οποία πήρε κατά την αυτοψία που διενήργησε στις 23 Αυγούστου 2001, ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 1733 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΔΗΛΑΔΗ ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΤΕΥΤΗΚΕ ΠΕΡΙ ΤΟΝ 4Ο ΑΙ. Μ.Χ.!
Άξιο θαυμασμού όμως είναι και το γεγονός ότι η υπεραιωνόβια ελιά είναι αρκετά θαλερή τουλάχιστον στα ? της περιμέτρου της, αυξάνεται με ικανοποιητική υγεία και όπως αναφέρει σε άρθρο του ο κ. Μπαζίγος «αν δεν υπάρχουν βίαιες ενέργειες ή εμπόδια στην ανάπτυξή της μπορεί να ζει για πολλούς αιώνες ακόμα και θεωρητικά να παραμένει αθάνατη».
«ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ» ΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ. ΑΡ. 200995/7950/1979 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠ. ΑΡ. ΔΙΑΤ. 121/Τ.Δ/1980

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages