Ανοδικά οι τιμές παραγωγού έξτρα παρθένου ελαιολάδου - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Ανοδικά οι τιμές παραγωγού έξτρα παρθένου ελαιολάδου

Ανοδικά οι τιμές παραγωγού έξτρα παρθένου ελαιολάδου

Share This
Σταθερά σε υψηλά επίπεδα κινούνται οι τιμές παραγωγού έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ισπανία και την Ιταλία. Η αύξηση μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2014 έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα (€ 2,61/kg), ενώ τον Ιούνιο διατηρήθηκε στα € 2,49/kg, τιμή η οποία είναι 1% πάνω από το επίπεδο των τιμών της ίδιας περιόδου του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους. Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού σε άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου, σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου ενημερωτικού δελτίου του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (ΔΣΕ), έχουν ως εξής:
Ισπανία: Μετά τη καθοδική πορεία των τελευταίων μηνών οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία άρχισαν να αναβαίνουν πριν από λίγες εβδομάδες, ίσως σε αντίδραση των προβλέψεων μικρότερης συγκομιδής για το επόμενο έτος. Με την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου να φθάνει τα € 2,16/kg. Αν και αυτή εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη κατά 22% των τιμών την ίδιας περιόδου πριν ένα χρόνο, παραμένει 10,2 % πάνω από το επίπεδο που επιτεύχθηκε την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου (€ 1,96/kg). Σύμφωνα με τις αναλύσεις των τελευταίων ετών οι τιμές παραγωγού κορυφώθηκαν σε € 3,02/kg στις αρχές του Μαρτίου 2013.
Ιταλία: Τους τελευταίους μήνες, οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία κινούνται σαφώς προς τα πάνω. Στις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους (€ 3,67/kg) της τρέχουσας περιόδου εμπορίας, ενώ είχαν μικρή πτώση στα € 3,65/kg την τελευταία εβδομάδα του μήνα. Αυτό το επίπεδο είναι υψηλότερο κατά 17% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν και κατά 38% υψηλότερη από την τιμή που καταγράφηκε κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2013 (€ 2,64/kg).Τυνησία: Στο τέλος Οκτωβρίου του 2013 οι παραγωγοί πληρώνονταν με € 2,53/kg για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο τους. Μετά από αυτό, οι τιμές άρχισαν να κινούνται προς τα κάτω μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2013, όταν σταθεροποιήθηκαν μετά από κάποιες διακυμάνσεις, μόνο για να πέσουν στα τέλη Ιουνίου στα € 2,43/kg, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 11% σε σχέση με την ίδια περίοδο μια σεζόν νωρίτερα. Οι τιμές παραγωγού του 2012/13 επηρεάστηκαν από την κακή συγκομιδή στην Ισπανία, προσεγγίζοντας υψηλότερα επίπεδα από ό, τι το 2011/12. Την τρέχουσα σεζόν, ο συνδυασμός καλής συγκομιδής στην Ισπανία και μιας φτωχής συγκομιδής στην Τυνησία εξηγεί ίσως εν μέρει το σημερινό επίπεδο των τιμών, οι οποίες έχουν απομακρυνθεί από τις ισπανικές από τις αρχές του Ιανουαρίου 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages