Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με νέα πνοή στην Αριστομένους - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

 Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με νέα πνοή στην Αριστομένους

Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με νέα πνοή στην Αριστομένους

Share This
Στη σημερινή, 3η/2014, συνεδρίασή της, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του ∆ήµου Καλαµάτας προέβη σε συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των εξής θεµάτων: Έγκριση της µελέτης του έργου «Αστική ανάπλαση ζώνης οδού Αριστοµένους από οδό Ξενοφώντος έως οδό Μακεδονίας». Εγκρίθηκε, όσον αφορά σε έργο προϋπολογισμού 1.925.000 ευρώ με το ΦΠΑ, για το οποίο ο Δήμος Καλαμάτας θα επιδιώξει να υπαχθεί σε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ μέσω των "Αστικών Αναπλάσεων". Σχετική συζήτηση και ψηφοφορία θα πραγματοποιηθούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου.
Ο Δήμος Καλαμάτας, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του κέντρου της πόλης, προέβη στην εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης για την ανάπλαση του τμήματος της οδού Αριστομένους από το ύψος της οδού Βασιλίσσης Όλγας μέχρι την οδό Μακεδονίας, στο ύψος του Δημοτικού Πάρκου.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ
Σκοπός της μελέτης είναι η ανάγκη να ενοποιηθούν οι μέχρι σήμερα αναπλασθέντες χώροι κυκλοφορίας και ασφαλούς διακίνησης των πολιτών, της Κεντρικής Πλατείας – Βασιλέως Γεωργίου και του Πάρκου Σιδηροδρόμων, σε συνδυασμό με το έργο ανάπλασης για την κατασκευή μεγάλου πεζοδρομίου στις οδούς Φαρών και Πλάτωνος, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται απρόσκοπτη πρόσβαση των πεζών και των ποδηλάτων προς το λιμάνι και αντίστροφα, αλλά και η διευκόλυνση της κίνησης των πεζών στην αγορά. Υλοποιείται λοιπόν με την ανάπλαση των εναπομεινάντων 360 μέτρων, ένας άξονας κυκλοφορίας πεζών και ποδηλάτων, ο οποίος διατρέχει την πόλη από βορρά προς νότο.
ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ
Ειδικότερα, το ανατολικό πεζοδρόμιο έχει σχεδιαστεί με κριτήριο την ευχερή πρόσβαση στα καταστήματα και τον καλλωπισμό με υψηλή βλάστηση, παράλληλα με τον σχεδιασμό διαβάσεων προς την απέναντι πλευρά, όπου θα πραγματοποιείται ταχύτερη η κυκλοφορία πεζών και ποδηλάτων σε επαφή με τους χώρους που προορίζονται για εστίαση και αναψυχή, έτσι ώστε το έργο στο σύνολό του να λειτουργεί ως μία ενιαία ζώνη αναψυχής, εμπορίου, πρασίνου, περιπάτου και στάσεις των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης.
Με τον τρόπο αυτό αναμένεται ότι θα μειωθεί και η ανάγκη χρήσης του αυτοκινήτου για την πρόσβαση στο κέντρο, αφού η πεζή μετακίνηση γενικά είναι προτιμότερη από άποψη ασφάλειας, ποιότητας ζωής και εν τέλει ταχύτητας.
ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
   Οι κυριότερες παρεμβάσεις που απαιτείται να γίνουν είναι οι εξής :
• Ανάπλαση και διαμόρφωση του ανατολικού και δυτικού πεζοδρομίου της οδού Αριστομένους από οδό Βασιλίσσης Όλγας μέχρι το Δημοτικό Πάρκο και μέχρι τα όρια ιδιοκτησίας ΟΣΕ (ζώνη απαλλοτρίωσης).
• Νέα χάραξη του υφιστάμενου ποδηλατόδρομου στο δυτικό πεζοδρόμιο.
• Επαναχωροθέτηση των χώρων τραπεζοκαθισμάτων, επίσης στο δυτικό πεζοδρόμιο.
ΜΙΑ ΛΩΡΙΔΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΟΥΣ
  • Επανασχεδιασμός και καθορισμός νέας διατομής της οδού Αριστομένους (μία λωρίδα κυκλοφορίας και στάθμευση), με ανακατασκευή του οδοστρώματος.
  • Αντικατάσταση του υπάρχοντος δικτύου ηλεκτροφωτισμού με νέο σύγχρονο δίκτυο, που περιλαμβάνει την προμήθεια φωτιστικών ιστών και σωμάτων
  • Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και σύνδεσή του με τον υφιστάμενο κεντρικό αγωγό, στην οδό Αριστοδήμου.
  • Φύτευση κατάλληλων για σκίαση δέντρων και θάμνων – άρδευση
  • Τοποθέτηση στοιχείων αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, φυτοδοχεία, κάδοι απορριμμάτων, εμπόδια στάθμευσης, εσχάρες δέντρων, σιδερένιες μπάρες στάθμευσης ποδηλάτων κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages