Με την βοήθεια ρυμουλκού απομακρύνθηκε το σαπιοκάραβο «Αμάντα» από το λιμάνι - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Με την βοήθεια ρυμουλκού απομακρύνθηκε το σαπιοκάραβο «Αμάντα» από το λιμάνι

Με την βοήθεια ρυμουλκού απομακρύνθηκε το σαπιοκάραβο «Αμάντα» από το λιμάνι

Share This
ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ, χθες, ο λιμένας Καλαμάτας από το ακινητοποιημένο σαπιοκάραβο “Amada”, το οποίο τον ρύπαινε και τον δυσφημούσε. Ο Λιβανέζος πλοιοκτήτης απομάκρυνε το σκάφος αυτό, που θα οδηγηθεί στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επισκευή του είναι ασύμφορη.
Το σκάφος “Amada”, νηολογίου, τότε, Λαϊκής Δημοκρατίας Κορέας, βρισκόταν στην Καλαμάτα από το Νοέμβριο του 2005. Το πλοίο αυτό μετέφερε ρύζι στην Αλβανία και προσάραξε στη Μεθώνη. Στην Καλαμάτα ήλθε για επισκευές, ξεφόρτωσε το ρύζι και κατασχέθηκε με δικαστική απόφαση, λόγω διαφορών μεταξύ ναυλωτή και πλοιοκτήτη.
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας, ευθύς αμέσως μετά τη σύστασή του το Σεπτέμβριο του 2013, με εντολή του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα, ολοκλήρωσε τις διαδικασίες για την εκποίηση του σκάφους αυτού με δημοπρασία. Πριν διενεργηθεί η δημοπρασία, ο πλοιοκτήτης με δικαστική απόφαση πέτυχε την άρση της συντηρητικής κατάσχεσης του πλοίου, πλήρωσε τα τέλη ελλιμενισμού (λιμανιάτικα) και υποσχέθηκε να το απομακρύνει. Η απομάκρυνσή του έγινε χθες, με τη βοήθεια ρυμουλκού.
Στο λιμένα Καλαμάτας, βρίσκονται ακινητοποιημένα επί μεγάλο χρονικό διάστημα και τα κατασχεθέντα πλοία «Νίσυρος» και «Μίμης». Το «Νίσυρος» έχει ήδη πωληθεί μέσω δημοπρασίας που διοργάνωσε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας και αναμένονται οι άδειες από το ΥΠΕΚΑ για την απομάκρυνσή του. Για το «Μίμης» θα διεξαχθεί επαναληπτική δημοπρασία, με χαμηλότερη τιμή εκκίνησης.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΙΚΑ
Ο δήμαρχος μετέβη στο λιμάνι και παρακολούθησε τη διαδικασία απομάκρυνσης του “Amada”. Στη συνέχεια, σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, δίδοντας συγχαρητήρια στον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας Γιάννη Μανδηλάρη και τα μέλη του ΔΣ, αλλά και σε όσους έθεσαν τις βάσεις για την απομάκρυνση του σκάφους αυτού, δηλαδή τις προηγούμενες Διοικήσεις του Λιμενικού Ταμείου Νομού Μεσσηνίας.
Ο Παναγιώτης Νίκας τόνισε πως όσα έχει υποσχεθεί η δημοτική αρχή για την αναβάθμιση του λιμένα Καλαμάτας, ήδη, άρχισαν να γίνονται πράξη. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η αναβάθμιση των υποδομών του. Σημειώνεται ότι, αφότου ελήφθη αναγκαίο προαπαιτούμενο έγγραφο από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας πρόκειται να ζητήσει την υπαγωγή σε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, της εκτέλεσης των εξής έργων υποδομής στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας:
1. Ηλεκτροφωτισμός προσήνεμου μόλου – κυματοθραύστη λιμένα Καλαμάτας (προμήθεια και εγκατάσταση)
2. Προμήθεια πινάκων ηλεκτροδότησης και υδροδότησης για την παροχή ρεύματος και νερού σε πλοία στο λιμένα Καλαμάτας (προμήθεια και εγκατάσταση)
3. Επικαιροποίηση προγραμματικού σχεδίου (masterplan) λιμένα Καλαμάτας και ΜΠΕ λειτουργίας αυτού.
Θα προωθηθούν, επίσης, οι διαδικασίες για την καθαίρεση των αποθηκών και άλλα ζητήματα.
Σκοπός της δημοτικής αρχής, όπως τόνισε ο δήμαρχος, είναι να ενδυναμωθεί το λιμάνι Καλαμάτας και να τονισθεί η σαφής τουριστική προοπτική του, χωρίς να παραμελούνται οι λοιπές λειτουργίες του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages