Πώς σχολιάζουν Νίκας, Σμυρνιώτης, Καμπόσος, Πνευματικός & Αργειτάκος τις αλλαγές - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Πώς σχολιάζουν Νίκας, Σμυρνιώτης, Καμπόσος, Πνευματικός & Αργειτάκος τις αλλαγές

Πώς σχολιάζουν Νίκας, Σμυρνιώτης, Καμπόσος, Πνευματικός & Αργειτάκος τις αλλαγές

Share This
Tου Θέμη Κανελλόπουλου από την εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΙΝΗ" 
Η επικείμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου και τα χωριστά ψηφοδέλτια (ένα για υποψηφίους δημάρχους και ένα για υποψηφίους συμβούλους) που προωθεί η κυβέρνηση – ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης το είχε αποκαλύψει στην συνέντευξή του στο πρώτο μας φύλλο – έχουν αρχίσει και προκαλούν μια σειρά από αλυσιδωτές... συζητήσεις με πολλές προεκτάσεις.Πλέον, υπάρχει η βεβαιότητα,
πως ο νέος εκλογικός νόμος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα ισχύσει τον προσεχή Μάιο. Κι αυτά που βγαίνουν τις τελευταίες ώρες ως πληροφορίες, σημειώνουν πως έρχεται πλήρης συνδυασμός για όλους τους υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες, γεγονός που φανερώνει πως «αποκλείονται» οι... μεμονωμένοι που θα είναι πολύ δύσκολο να συμπληρώσουν τον απαραίτητο αριθμό, αλλά και μπαίνει και πλαφόν 5%.
Με βάση τα παραπάνω, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η άποψη των δημάρχων της Πελοποννήσου, στους οποίους και απευθυνθήκαμε. Κάποιοι βλέπουν την αλλαγή αυτή με θετικό τρόπο, κάποιοι με μεγάλη δόση επιφυλακτικότητας, ωστόσο όλοι θέτουν το ζήτημα της... επόμενης μέρας και της... διοίκησης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
«Πιστεύω ότι εάν αυτός ο νόμος βοηθήσει στο να υπάρξει λιγότερος κομματισμός και περισσότερη συνεργασία, εάν δώσει την δυνατότητα στους πολίτες να μπορούν να επιλέγουν δημοτικούς συμβούλους διαφορετικής ιδεολογίας και μεγαλύτερη ευελιξία για την εκλογή δημάρχου, αυτό θα είναι καλό. Θα είναι ένα βήμα μπροστά, θα βοηθήσει στην συναίνεση, στην συνεργασία και την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων, υπό την αυστηρή προϋπόθεση όμως, να δίνεται η δυνατότητα στον δήμαρχο και σε μια πλειοψηφία συμβούλων να μπορούν να... κυβερνούν. Θεωρώ πάντως ότι μπορούν να μπορούν να επιτευχθούν και τα δύο. Και η δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν επιλογές από διάφορους ιδεολογικούς και πολιτικούς χώρους και ο δήμαρχος ο οποίος θα εκλεγεί να έχει τη δυνατότητα να έχει μια πλειοψηφία.
Δεν εκτιμώ ότι μπορούμε να περάσουμε σε μια ακομμάτιστη αυτοδιοίκηση. Θεωρώ ότι αυτό δεν πρέπει να είναι και επιδίωξη. Διότι τα κόμματα, αποτελούν στοιχείο όπως και οι ιδεολογίες τους, του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Αλίμονο εάν ζούμε μέσα σε μία κοινωνία χωρίς ιδεολογίες, χωρίς την τριβή που φέρνει η κομματική αντίθεση. Αυτά υπάρχουν παντού και πρέπει να υπάρχουν. Δεν εξοστρακίζουμε ούτε τα κόμματα, ούτε τις ιδεολογίες. Όμως, η αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος που απαιτεί συνεργασία, συνεννόηση και συναίνεση.
Ο καθένας θα προσέλθει στην αυτοδιοίκηση, ασφαλώς, με την ταυτότητά του, ασφαλώς, με την ιδεολογία του, την οποία πρέπει να γνωρίζει όλος ο κόσμος. Όταν όμως ο κόσμος θέλει να μετρήσει κι άλλες ικανότητες (διαχείρισης, προσωπικότητας, έργου, αποτελέσματος) μπορεί να κάνει και επιλογές σε διαφορετικούς χώρους, από εκεί που ανήκει ο κάθε πολίτης. Και να του δώσουμε αυτό το δικαίωμα, αυτήν την ευκαιρία».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΥΡΝΙΩΤΗΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
«Η προοπτική αυτή, που δίνει η αλλαγή που επίκειται, ξεφεύγει από το στενό παραταξιακό ψηφοδέλτιο και προσφέρει την δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν τους καλύτερους. Και υπό αυτήν την έννοια νομίζω ότι είναι θετική. Άλλωστε, στην ευρύτητα θα πρέπει να τονίσω το εξής... Στα περισσότερα δημοτικά συμβούλια το 90%-95% των αποφάσεων είναι ομόφωνες ή τουλάχιστον συμμετέχει στη λήψη της απόφασης και μία παράταξη πλέον της πλειοψηφίας. Εκεί που υπάρχει διαφωνία είναι περισσότερο τεχνητή (μέχρι τώρα), γιατί νομίζω πως η αυτοδιοίκηση έχει συγκεκριμένα προβλήματα και δεν μπορούν να μπαίνουν διαχωριστικοί φραγμοί σε θέμα παρατάξεων, αποκλειστικά και μόνο.
Γενικά κρίνω, πως είναι μια αρχή – μακάρι να υπάρχουν απολύτως ενιαία ψηφοδέλτια σε κάποια φάση – αλλά είναι μια αρχή. Θα μας δώσει θεωρώ τη δυνατότητα να μην καταγράφεται κανένα... αδιέξοδο – γιατί από ότι ακούσαμε θα υπάρχει κι ένα πλαφόν που θα μπει – κι υπό αυτή την έννοια είναι ένα θετικό βήμα».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΠΟΣΟΣ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΓΟΥΣ ΜΗΚΥΝΩΝ
«Η ώρα των ικανών, επιτέλους. Πάνε εκείνοι πως τους... έσπρωχναν κάποιοι άλλοι για να κατέβουν και... κουβαλούσαν δήθεν κάποιους ψήφους. Ο νομοθέτης φαίνεται ότι έχει προβλέψει μια καθοριστική συμμετοχή των πολιτών με την απόφασή τους στην ανάδειξη των αυτοδιοικητικών σχημάτων, με τους υποψήφιους να εκτίθενται στην κρίση και την επιλογή του λαού. Για να... προφυλαχθεί μάλιστα το σύστημα, πρέπει οι υποψήφιοι να κατεβάσουν πλήρη συνδυασμό, κανονικό ψηφοδέλτιο κι αυτό νομίζω πως είναι θετικό. Κρίνω την αλλαγή, προς αυτήν την κατεύθυνση, δημιουργική».
ΑΛΕΚΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
«Δεν αλλάζει κάτι το ουσιαστικό, με το να έχουμε κοινή λίστα δημάρχων και κοινή λίστα δημοτικών συμβούλων. Σε κάθε περίπτωση αφού η κυβέρνηση αποφασίζει να προχωρήσει σε αυτήν την αλλαγή, πιστεύω πως δεν είναι σωστό να έχουμε τις τελευταίες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις με τρία διαφορετικά εκλογικά συστήματα.
Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι πρέπει να δούμε την ουσία της αυτοδιοίκησης, διότι τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μεγάλη... οπισθοχώρηση στο θέμα της αυτοδιοίκησης, αυτό που λέμε θεσμική αλλαγή, δεν είναι θεσμική αλλαγή. Θα πρέπει ο δήμος να έχει στην αρμοδιότητά του όλες τις τοπικές υποθέσεις. Βεβαίως, να υπάρχει ένας ελεγκτικός μηχανισμός, να υπάρχει όμως μια αυτοδιοίκηση που θα είναι αποτελεσματική και χρήσιμη. Αυτές οι θεσμικές αλλαγές που πραγματοποιούνται έχουν σκοπιμότητες, έχουν να κάνουν με την σημερινή συγκυρία εν όψει των εκλογών κι αυτό θα βοηθήσει να ξεπεραστούν προβλήματα που αντιμετωπίζουνε – ιδιαίτερα τα δύο κυβερνητικά κόμματα – και δεν είναι μια θεσμική αλλαγή που έρχεται να λύσει προβλήματα αυτοδιοίκησης. Έρχεται να λύσει προβλήματα επιβίωσης των δύο μεγάλων κομμάτων».
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΓΕΙΤΑΚΟΣ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ
«Η μια παρατήρηση είναι ότι παραμονές εκλογών δεν αλλάζεις το εκλογικό σύστημα. Μια άλλη παρατήρηση είναι πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές α' και β' βαθμού είναι αυτές που μαζί με τις εθνικές εκλογές έχουν την καθολική συμμετοχή του ελληνικού λαού. Και δεν πρέπει να... συσχετιζόμαστε εμείς με εκλογές κάποιου συνδικαλιστικού σωματείου.
Όπου έχει εφαρμοστεί αυτό στην Κύπρο, στην Ιταλία, για μένα είναι προφανής ο σκοπός. Εκεί ξέρετε τους υποψηφίους και δημάρχους και συμβούλους τους κατεβάζουν τα κόμματα, επίσημα. Θα πρέπει, τουλάχιστον, εάν αποφασίσουν να το αλλάξουν, πρώτον, να έχει πλειοψηφία ο δήμαρχος που θα εκλεγεί, διαφορετικά θα γίνει το έλα να δεις... Δεύτερον να ξέρει ο καθένας, ο κάθε σύμβουλος με ποιόν υποψήφιο δήμαρχο είναι κι από εκεί και πέρα να υπάρχει η δυνατότητα στον πολίτη της επιλογής, να ψηφίσει και δημοτικό σύμβουλο που δεν πρόσκειται στον δήμαρχο που θέλει να ψηφίσει. Χρειάζεται να ξεκαθαριστούν λεπτομέρειες, όπως το τι θα γίνει με τα τοπικά συμβούλια, εάν αυτά δεν παραμείνουν σημαίνει πως τα χωριά διαλύονται...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages