Γιάννης Μιχελάκης: ΣΠΑΜΕ ΤΙΣ ΣΤΕΙΡΕΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ!!! - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Γιάννης Μιχελάκης: ΣΠΑΜΕ ΤΙΣ ΣΤΕΙΡΕΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ!!!

Γιάννης Μιχελάκης: ΣΠΑΜΕ ΤΙΣ ΣΤΕΙΡΕΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ!!!

Share This
Απόσπασμα της συνέντευξης του Υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη στην εφημερίδα «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» της Πελοποννήσου. Ο κ. Μιχελάκης αναφέρεται σε διάφροα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους ΟΤΑ, τις αλλαγές που έρχονται, την κινητικότητα, την Χ.Α. αλλά και δίνει το σύνθημα ΣΠΑΜΕ ΤΙΣ ΣΤΕΙΡΕΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ για τις αλλαγές του εκλογικού συστήματος σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Απόσπασμα συνέντευξης στην "ΣΗΜΕΡΙΝΗ": Όπως όλα δείχνουν πάμε σε κάτι διαφορετικό όσον αφορά την ανάδειξη των δημάρχων.
Για ποιο λόγο προχωρούν αυτές οι αλλαγές στο νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές; Χρόνια τώρα υποστηρίζονταν πως η αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να λειτουργεί αποτελεσματικότερα και να βρίσκεται πιο κοντά σε όλους τους δημότες εάν απαλλασσόταν από την ποδηγέτηση των κομμάτων. Εάν δίναμε δηλαδή στους πολίτες τη δυνατότητα να επιλέγουν άμεσα εκείνους που οι ίδιοι θεωρούν πιο ικανούς και πιο άξιους, έστω κι αν κάποιοι από αυτούς κατέρχονταν στις εκλογές κάτω από διαφορετικούς συνδυασμούς. Αυτή ήταν η σκέψη του Πρωθυπουργού και αυτό θέλουμε να κάνουμε πράξη. Ακόμη κι αν προέρχονται από διαφορετικούς συνδυασμούς. Ακόμη κι αν ψήφισε δήμαρχο από άλλο συνδυασμό. Εάν θέλουμε ακηδεμόνευτη αυτοδιοίκηση αυτός είναι ο δρόμος.
Ωστόσο ήδη καταγράφονται αναφορές πως η αιτία είναι διαφορετική. Και έχει να κάνει με κομματική σκοπιμότητα και... φόβο για την κάλπη. Πώς το σχολιάζετε εσείς αυτό;
Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι θα πρέπει να σπάσουμε τις στείρες κομματικές γραμμές στην τοπική κοινωνία και να αφήσουμε τον κόσμο να διαλέξει ελεύθερα. Να μπορεί, δηλαδή, ο κάθε δημότης να επιλέγει άξιους και ικανούς υποψηφίους από όποιο πολιτικό χώρο και αν προέρχονται. Δεν μπορεί να λέγεται ότι υπάρχει ποδηγέτηση της Αυτοδιοίκησης από τα κόμματα και να μην περνάμε στο «δια ταύτα». Δεν μπορεί να λέγεται ότι είναι ανάγκη να βάλουμε στην πρώτη γραμμή τους καταξιωμένους, τους ικανούς, τους άξιους και την ίδια στιγμή να υποστηρίζεται πως δεν πρέπει ν' αλλάξει τίποτα.
Ποιες θα είναι αυτές οι αλλαγές; Με ποιόν τρόπο κρίνεται εσείς πως πρέπει να εκλέγονται οι αιρετοί α' και β' βαθμού;
Το σχέδιο είναι ακόμα στην μορφή της επεξεργασίας και θα γίνει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Αλλά σας επαναλαμβάνω οι δημότες θα μπορούν να ψηφίσουν υποψηφίους που τους θεωρούν άξιους και ικανούς από διαφορετικούς συνδυασμούς. Δηλαδή για πρώτη φορά δεν θα είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν πρόσωπα από μία μόνο παράταξη. Θα υπάρχει δηλαδή ένα ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους δημάρχους από το οποίο κάθε δημότης να επιλέγει αυτόν που προτιμά. Να υπάρχει και ένα δεύτερο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους από το οποίο επίσης να επιλέγει όποιους ο ίδιος κρίνει. Ακόμη κι αν προέρχονται από διαφορετικούς συνδυασμούς. Εάν θέλουμε ακηδεμόνευτη αυτοδιοίκηση αυτός είναι ο δρόμος. Ήδη όμως από την άλλη με βάση το μοντέλο αυτό των «δυο ψηφοδελτίων» αρκετά ακούγονται για σενάρια... ακυβερνησίας των δήμων. Πώς θα αποφευχθεί αυτό; Δεν θα υπάρξει τέτοιο πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages