Kάτι... τρέχει με το πρόγραμμα των 4,2 εκατ. ευρώ της ΕΑΣ Μεσσηνίας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Kάτι... τρέχει με το πρόγραμμα των 4,2 εκατ. ευρώ της ΕΑΣ Μεσσηνίας

Kάτι... τρέχει με το πρόγραμμα των 4,2 εκατ. ευρώ της ΕΑΣ Μεσσηνίας

Share This
Ο βουλευτής (ΝΔ) Μεσσηνίας κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος ζητά να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και από την υπεύθυνη ανεξάρτητη αρχή πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) τους λόγους για τους οποίους δεν έχει προχωρήσει το 1ο έτος υλοποιήσεως του προγράμματος της Ένωσης Μεσσηνίας.Τα ερωτήματα έχουν προκύψει μετά από δημοσιεύματα του τοπικού τύπου σχετικά με τα αίτια της εμπλοκής, αν αυτή οφείλεται σε τεχνικούς λόγους ή αν υπάρχει πρόβλημα με τις εγγυητικές επιστολές που έχουν κατατεθεί, τις υπόνοιες ότι ίσως πρόκειται περί πλαστών εγγυητικών επιστολών, την ευθύνη του ΔΣ της Ένωσης καθώς και την τυχόν ανάμιξη της εταιρείας συμβούλων διαχείρισης προγράμματος.
Στην υπόθεση αυτή διακυβεύεται όχι μόνο το πρόγραμμα της Ένωσης, αλλά και τα επιπλέον ποσά που αυτή έχει συγκεντρώσει από ελαιοπαραγωγούς σαν συμμετοχή τους για την υλοποίηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης, ενώ ο σχετικός κανονισμός προβλέπει βαρύτατες κυρώσεις σε περίπτωση που αποδειχθεί αθέτηση υποχρεώσεων της Ο.Ε.Φ. (Ένωσης) όχι μόνο εκ προθέσεως αλλά ακόμη και λόγω βαρειάς αμελείας.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου (ΘΑΡΡΟΣ 3 και 6 Απριλίου, Φωνή Μεσσηνίας 11 Απριλίου 2013) αλλά και την εντεινόμενη φημολογία, το πρόγραμμα Ο.Ε.Φ. (Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων) Κανονισμού (ΕΚ) 867/2008, που έχει αναλάβει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας (μετονομασθείσα σε «Ένωση Μεσσηνίας» μετά την πρόσφατη προσαρμογή της στον νόμο 4015/2011), παρουσιάζει σοβαρή εμπλοκή και δεν έχει αρχίσει ακόμη να υλοποιείται παρά την πάροδο ενός έτους από την κανονική ημερομηνία έναρξής του. Η Ε.Α.Σ. Μεσσηνίας ευτύχησε να της ανατεθεί το υψηλότερο πρόγραμμα ύψους 4.124.800 ευρώ για την τριετία 2012-2015 σε σύνολο 37.863.000 ευρώ για όλες τις 33 αναγνωρισμένες Ο.Ε.Φ. Εξ αυτών των ποσών, το κύριο μέρος, δηλαδή 3,7 εκατομμύρια ευρώ για την Ε.Α.Σ. Μεσσηνίας και αντίστοιχα 33,3 περίπου εκατομμύρια ευρώ σε πανελλαδική βάση αποτελούν κοινοτική χρηματοδότηση, η οποία στην πραγματικότητα προέρχεται από το παρακράτημα 2% επί της ενιαίας ενίσχυσης των ελλήνων ελαιοπαραγωγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages