«Φάλτσα σφυρίγματα» των Ενώσεων φρενάρουν την αγορά του ελαιολάδου - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS
«Φάλτσα σφυρίγματα» των Ενώσεων φρενάρουν την αγορά του ελαιολάδου

«Φάλτσα σφυρίγματα» των Ενώσεων φρενάρουν την αγορά του ελαιολάδου

Share This
Τη μοίρα των χρεοκοπημένων συνεταιριστικών οργανώσεων κινδυνεύει να ακολουθήσει για μια ακόμη φορά η εγχώρια αγορά ελαιολάδου, την ώρα που τα μηνύματα από το εξωτερικό συνεχίζουν να είναι θετικά και να οδηγούν την τιμή του ποιοτικού προϊόντος (μέχρι τρεις γραμμές) στη ζώνη των 3 ευρώ το κιλό.«Πέτρα του σκανδάλου» δείχνει να είναι κι αυτή τη φορά η Κρήτη και δη το Ηράκλειο, με τη «νεοφώτιστη» ηγεσία της Ένωσης, από άγνοια κυρίως, να κάνει ότι μπορεί για να βουλιάξει τις τιμές παραγωγού.
Έτσι, σε μια στιγμή που όλα έδειχναν να πηγαίνουν μια χαρά, η διοίκηση της ΕΑΣ βγήκε την περασμένη Παρασκευή και ανακοίνωσε δημόσια «παύση αγορών και πωλήσεων», επικαλούμενη κατά βάση το «περιορισμένο ενδιαφέρον των Ιταλών εμπόρων» αλλά και την βαθιά αδυναμία χρηματοδότησης του ελαιολάδου από την ίδια την Ένωση. Είναι σαφές ότι το τελευταίο, σε συνδυασμό με κάποιο φόβο των ιθυνόντων για «στροφή» της αγοράς, τους υποχρέωσαν να διακόψουν πανικόβλητοι την συγκέντρωση του προϊόντος από τους παραγωγούς. Τέτοιου είδους χειρισμοί βέβαια, μόνο κακό μπορούν να κάνουν στην αγορά, η οποία, ειδικά στην Κρήτη φέτος από την αρχή παρουσιάζει σημαντική υστέρηση από άλλες ελαιουργικές περιοχές της χώρας. Έτσι, την ώρα που οι Μεσσήνιοι παραγωγοί εισπράττουν για το ελαιόλαδο τριών γραμμών ακόμα και πάνω από τα 3 ευρώ το κιλό, στο Ηράκλειο μόλις και μετά βίας οι τιμές προσεγγίζουν τα 2,60 ευρώ το κιλό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 24ωρα οι ίδιοι που «φρέναραν» αναίτια τις τιμές, τώρα καταβάλουν προσπάθεια για να «διορθώσουν» το κλίμα μιλώντας και «αισιοδοξία» ότι είναι δυνατόν οι τιμές παραγωγού να κρατηθούν στα 2,60 ευρώ και πιθανόν να αυξηθούν όταν ανοίξει ξανά η αγορά. Προς το παρόν οι επιχειρήσεις αυτές, που με δική τους ευθύνη «κρέμονται» ως γνωστόν από τις διαθέσεις των ξένων εμπόρων, ούτε αγοράζουν αλλά ούτε και πουλούν χύμα ελαιόλαδο, προσδοκώντας ότι το ενδιαφέρον των Ιταλών θα επανέλθει. Του Γιάννη Πανάγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages