Στην τσιμπίδα 24.710 καταθέτες - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS
Στην τσιμπίδα 24.710 καταθέτες

Στην τσιμπίδα 24.710 καταθέτες

Share This
Στα δίχτυα του «Μεγάλου Αδελφού» έχουν πέσει 24.710 Έλληνες μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού οι οποίοι θα πρέπει να δικαιολογήσουν ως το τέλος Ιανουαρίου την προέλευση κεφαλαίων ύψους 6,9 δισ. ευρώ ή να αποδείξουν ότι αυτά προέρχονται από εισοδήματα για τα οποία έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες φόροι. Διαφορετικά θα κληθούν όχι μόνο να καταβάλουν πρόσθετους φόρους αλλά και να αντιμετωπίσουν τον εισαγγελέα για τα περαιτέρω.
«Η διαδικασία που εφαρμόζει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τον εντοπισμό και κυρίως την είσπραξη των φόρων τέτοιων περιπτώσεων μπορεί να αποτελέσει πιλότο για τον έλεγχο όλων των φορολογουμένων που εμφανίζονται σε μια σειρά λίστες που ελέγχει το ΣΔΟΕ ή άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών» δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος με την ιδιότητα του επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων έχει δημιουργήσει μια προηγμένη ηλεκτρονική εφαρμογή ώστε όσοι εντοπίζονται να έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό για να τα δικαιολογήσουν ή μη να συμπληρώσουν τα οικονομικά δεδομένα τους και να υπολογίζεται με συνοπτικές διαδικασίες ο πρόσθετος φόρος που πρέπει να καταβληθεί.
Πως όμως έχει καταφέρει το υπουργείο Οικονομικών να έχει στα χέρια του λίστα με περίπου 50.000 ονόματα φορολογουμένων που έχουν βγάλει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό και ποια βήματα ακολουθεί για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής; Με νόμο του 2010 η ΓΓΠΣ μπορεί να αντλήσει στοιχεία απ’ όλες τις τράπεζες που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια για πολίτες που βγάζουν χρήματα στο εξωτερικό, και όχι μόνο. Το μέτρο αυτό, πέραν του ότι εφαρμόζεται για τον εντοπισμό εστιών φοροδιαφυγής, αποτελεί και ένα αντικίνητρο για να μη βγουν χρήματα στο εξωτερικό και αποδυναμωθεί το τραπεζικό σύστημα. Δεν πρόκειται για λίστες της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά για απευθείας λίστες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που προέρχονται από στοιχεία τα οποία στέλνουν κάθε μήνα όλες οι τράπεζες ανεξαιρέτως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages