ΜΑΝΗ κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΜΑΝΗ κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ

ΜΑΝΗ κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ

Share This
Συμπατριώτες, φίλες και φίλοι της Μάνης. Ξεκίνησε η εφαρμογή των σχεδίων λεηλασίας και βιασμού των βουνών, της καρδιάς και της ψυχής της ανυπότακτης Μάνης με την έκδοση αδειοδοτήσεων από το ΥΠΕΚΑ και τη ΡAE για εγκατάσταση 250 ανεμογεννητριών γιγαντιαίων διαστάσεων, ύψους 120 μέτρων, με πτερύγια διαμέτρου 70 μέτρων…, που θα τοποθετηθούν σε όλο το μήκος της χερσονήσου της Μάνης. Πρόκειται για μια παρέμβαση μεγάλης κλίμακας, που – μαζί με τους εκβραχισμούς, χαντάκια βάθους ενός μέτρου, πυλώνες και δρόμους που θ’ ανοιχτούν και θα διαπλατυνθούν για την εγκατάσταση των εργοταξίων στις κορυφογραμμές – όχι απλά θα αλλοιώσει, αλλά θα καταστρέψει ανεπανόρθωτα τη Μάνη. Η παρέμβαση αυτή περιλαμβάνει:Αλλοίωση του ενιαίου φυσικού περιβάλλοντος. Βιασμό της αρχιτεκτονικής του μανιάτικου τοπίου. Η Μάνη είναι ένα ανοιχτό μουσείο, με 96 παραδοσιακούς οικισμούς από τους 118 της Πελοποννήσου.Καταστροφή του οικοσυστήματος με την παγίδευση και τον αφανισμό των αποδημητικών και ενδημικών πτηνών. Η βιοποικιλότητα είναι η μοναδική προίκα της Μάνης για την ανάπτυξή της. Μείωση της κυνηγετικής δραστηριότητας και της κτηνοτροφίας λόγω περιορισμού των βοσκοτόπων. Πυρκαγιές από βλάβες των ανεμογεννητριών και ατυχήματα από θραύσεις πτερυγίων λόγω ισχυρών ανέμων.Απώλεια του χαρακτηρισμού ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (NATURA) της ΕΕ και καταστροφή της πλούσιας ορνιθοπανίδας και χλωρίδας. Η Μάνη αποτελεί το κύριο πέρασμα και σταθμό των μεταναστευτικών πουλιών στο μεγάλο ταξίδι τους από την Ευρώπη προς τον Νότο και αντίστροφα.
Κίνδυνοι για την υγεία, από κραδασμούς και υπόκωφους θορύβους (σύνδρομο των ανεμογεννητριών), μεταφερόμενων με τον άνεμο, προκαλώντας πονοκεφάλους και ημικρανίες. Εκπομπή επικινδύνων ρύπων στην ατμόσφαιρα και παραγωγή ηλεκτρομαγνητικών πεδίων περιμετρικά των αγωγών και των ανεμογεννητριών και ενδεχόμενη ρύπανση του εδάφους.
Μείωση του τουρισμού. Συνολική απαξίωση του τόπου και των περιουσιακών στοιχείων των Μανιατών (σπίτια, επιχειρήσεις, εστιατόρια, ξενοδοχεία κλπ). Αρπαγή της περιουσίας των Μανιατών στους χώρος εγκατάστασης ανεμογεννητριών διά της μεθόδου της κηρύξεως των περιοχών ως «δασικών» εκτάσεων, όπως το Μακρυλάκωμα και ο Προφήτης Ηλίας.
Η ολοκληρώση των σχεδίων αυτών θα οδηγήσει στην καταστροφή και τον αφανισμό της Μάνης, στην εκδίωξη των ανθρώπων της και στην μετατροπή της σε μια ερημοποιημένη βιομηχανική περιοχή. Θα ακυρωθεί έτσι η όποια τουριστική ανάπτυξη και η Μάνη, που όλοι αγαπήσαμε, θα φαντάζει σαν μια «χαμένη πατρίδα» που θα την θυμόμαστε μόνο μέσα από φωτογραφίες.
- Ποιός άραγε θα έρχεται να περπατήσει στα προεπαναστατικά μονοπάτια και να φωτογραφίζει τους παραδοσιακούς οικισμούς της και τους πύργους με φόντο ανεμογεννήτριες δεκαπλάσιες σε ύψος;
- Ποιός άραγε θα μένει στα ξενοδοχεία και αντί να ατενίζει το μοναδικό μανιάτικο τοπίο και την αρχιτεκτονική του με το Σαγγιά και τον Ταϋγετο, θα βλέπει τις ανεμογεννήτριες;
Aυτό που πάει να γίνει δεν έχει καμία σχέση με ανάπτυξη, άλλωστε ούτε θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν τοπικά, ούτε μια κιλοβατώρα θα πάει στην περιοχή. Οποιοδήποτε αντισταθμιστικό όφελος έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ομως, ακόμα κι αν υπήρχαν, δεν είναι λόγος για να θυσιάσουμε τη Μάνη, εξάλλου δεν μας ανήκει για να την καταστρέψουμε.
Αυτό που πάει να γίνει δεν θα βοηθήσει σε τίποτα να λυθεί το ενεργειακό της χώρας. Η παραγωγή ενέργειας, είναι το πρόσχημα, αφού, όπως δείχνει και η διεθνής εμπειρία, η αιολική ενέργεια, πέρα απ’ όλα τα άλλα, χωρίς επιδοτήσεις είναι οικονομικά ασύμφορη. Στόχος τους είναι η αρπαγή των πόρων, που όλοι εμείς πληρώνουμε στους λογαριασμούς ηλεκτροδότησης, ως τέλη για «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Οι μόνοι ωφελημένοι από αυτό που πάει να γίνει θα είναι τα αρπακτικά της ψευδεπίγραφης «πράσινης ανάπτυξης», που βέβαια ούτε πράσινη είναι αλλά ούτε και ανάπτυξη. Μάλιστα για να υλοποιήσουν αυτά τα σχέδια, αναζητούν και τη συνδρομή ντόπιων «Εφιαλτών».
Δεν θα τους αφήσουμε. Τα βουνά της Μάνης, η κάθε πέτρα, το κάθε κοτρώνι, το κάθε λάγκουνο με το λιγοστό του χώμα, είναι ποτισμένα με το αίμα και τον ιδρώτα γενιών και γενιών Μανιατών. Δεν τα παραδίνουμε. Δεν θ’ αφήσουμε να συντελεστεί αυτό το έγκλημα. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα να πιστέψουμε τα ψέμματά τους περί «ανάπτυξης» της Μάνης. Δεν θ’ αφήσουμε οι ανεμογεννήτριες να γίνουν ο «Δούρειος Ιππος» για την άλωση της Μάνης. Δεν θα την παραδώσουμε στους σύγχρονους κατακτητές.
Κίνητρο και δύναμή μας, η αγάπη μας στη Μάνη και την Πατρίδα. Ο σεβασμός μας στην ιστορία της και την πολιτιστική της κληρονομιά. Οι περιβαλλοντικές – οικολογικές μας ευαισθησίες. Η απόφασή μας να προασπίσουμε τον τόπο μας από αδίστακτα συμφέροντα, από κάθε είδους επιβουλή.

1 σχόλιο:

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages