«Μαύρη τρύπα» στα έσοδα έως τον Μάιο - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

«Μαύρη τρύπα» στα έσοδα έως τον Μάιο

«Μαύρη τρύπα» στα έσοδα έως τον Μάιο

Share This
Διπλασιάστηκε στον ένα μήνα της ακυβερνησίας η «μαύρη τρύπα» στα κρατικά έσοδα, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το α΄πεντάμηνο του 2012.
Η υστέρηση στην είσπραξη φόρων έναντι των αναθεωρημένων στόχων στον τακτικό προϋπολογισμό, τον Μάιο έφτασε στα 666 εκατ. ευρώ από 334 εκατ
. ευρώ που ήταν τον Απρίλιο (+100%)! Μαζί με την υστέρηση στην είσπραξη εσόδων από έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων η «μαύρη τρύπα» του κρατικού προϋπολογισμού συνολικά στο πεντάμηνο φτάνει στα 931 εκατ. ευρώ, έναντι 495 εκατ. ευρώ που είχε φτάσει στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου.
Για να κρατήσει χρήμα στα κρατικά ταμεία, η υπηρεσιακή κυβέρνηση πήρε βαριά «αντίμετρα», παγώνοντας τις κρατικές πληρωμές. Ετσι στο πεντάμηνο οι κρατικές δαπάνες περιστάλησαν κατά 3 δισ. περισσότερο σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο του προϋπολογισμού για το διάστημα αυτό, έναντι 2,3 δισ. ευρώ που ήταν ως τον Απρίλιο (αύξηση κατά 40%). Συγκεκριμένα έναντι στόχου για πληρωμές 33,5 δισ. στο α΄πεντάμηνο, το δημόσιο δαπάνησε τελικά τα 30,5 δισ. ευρώ. Τον Απρίλιο αντίστοιχα προϋπολογίζονταν πληρωμές 27,7 δισ. αλλά από τα κρατικά ταμεία βγήκαν μόλις 25,4 δισ. ευρώ.
Η «εξοικονόμηση» αυτή οφείλεται στο «πάγωμα» των πρωτογενών δαπανών και του ΠΔΕ. Ως τον Απρίλιο είχαν πληρωθεί 1 δισ. ευρώ λιγότερα από το προγραμματισμένο και για τις δύο αυτές κατηγορίες δαπανών, αλλά τον Μάιο η περικοπή ήταν από 1,5 δισ. μεγαλύτερη από τον στόχο (+50%) και αθροιστικά οι πληρωμές ήταν κατά 3 δισ. μικρότερες από τον αναμενόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages