Μειωμένα κατά 50% τα έσοδα των δήμων από το 2009 - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Μειωμένα κατά 50% τα έσοδα των δήμων από το 2009

Μειωμένα κατά 50% τα έσοδα των δήμων από το 2009

Share This
Έκκληση της ΚΕΔΕ για να μην καταρρεύσουν οικονομικά οι ΟΤΑ
Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψαν το μέλλον της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, λόγω της οικονομικής ασφυξίας που έχουν περιέλθει οι δήμοι,
οι δήμαρχοι στην έκτακτη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.
Οι δήμαρχοι, σύμφωνα με το ΑΠΕ, κάλεσαν όλα τα κόμματα «να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μην οδηγηθεί ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, η κοινωνία και οι πόλεις σε πλήρη και οριστική κατάρρευση, και η Δημοκρατία σε αναπηρία», ενώ παράλληλα εξέδωσαν ψήφισμα που περιγράφουν τη δεινή οικονομική κατάστασή τους και τα αιτήματά τους.
Ένα ψήφισμα, που υπερψηφίστηκε από τους δημάρχους που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ καταψηφίστηκε από τους εκπροσώπους της αριστεράς, ενώ ειδικά οι δήμαρχοι που πρόσκεινται σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ζήτησαν δυναμικές απαντήσεις στην κυβέρνηση και στις πολιτικές του μνημονίου.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, αναφερόμενος στη δεινή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δήμοι λόγω των συνεχών μειώσεων των εσόδων τους, τόνισε ότι συνολικά οι μέχρι τώρα μειώσεις των ΚΑΠ σε σύγκριση με το 2009 έχουν φτάσει το 50,26%. Ήτοι από 2.845 εκατ. ευρώ το 2009, το 2012 – και με τα μέχρι τώρα δεδομένα – προβλέπεται να είναι γύρω στα 1. 415 εκατ. ευρώ.
Συνεχής είναι όμως η αφαίμαξη που γίνεται και στους φετινούς ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) των δήμων, προκειμένου να καλυφθούν μεταβιβάσεις πληρωμών από το 2011, που αποτελούν υποχρέωση της κεντρικής κυβέρνησης και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των δήμων.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ήδη από τους ΚΑΠ του 2012 έχουν παρακρατηθεί πόροι ύψους 184 εκατ. ευρώ, που αφορούν σε δαπάνες του 2011 και πιο συγκεκριμένα: 131 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2011, 50 εκατ. ευρώ για τη Μεταφορά των Μαθητών πρώτου εξαμήνου του 2011 και 3 εκατ. ευρώ για μισθώσεις σχολείων του 2011.
Ακόμη μεγαλύτερη υπήρξε η μείωση της ΣΑΤΑ – επιχορήγηση για επισκευές, συντηρήσεις και μικρές επενδύσεις -, που είναι μειωμένη 55% σε σχέση με το 2009, ήτοι από 847 εκατ. ευρώ, φέτος προσγειώνεται στα 380 εκατ. ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages