Τρώνε από τα έτοιμα οι Μεσσήνιοι καταθέτες - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Τρώνε από τα έτοιμα οι Μεσσήνιοι καταθέτες

Τρώνε από τα έτοιμα οι Μεσσήνιοι καταθέτες

Share This
Οι οικονομικές ειδήσεις που εναλλάσσονται καταιγιστικά, προκαλώντας στους πολίτες ανασφάλεια για την τύχη των καταθέσεών τους –ιδίως η επικαιρότητα πριν από τις συναντήσεις των Ευρωπαίων ηγετών, όπως και η περίοδος πριν από τη συμφωνία του κουρέματος του χρέους, αλλά και κατά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος- οδήγησαν μαζικά τους καταθέτες σε απόσυρση των χρημάτων τους από τις τράπεζες. Με την τρέχουσα περίοδο να χαρακτηρίζεται ως σχετικά ήρεμη, οι αποσύρσεις χρημάτων από τις τράπεζες έχουν κοπάσει. Ωστόσο, η αυξανόμενη ανεργία, η καθυστέρηση στις πληρωμές μισθών, η έκτακτη εισφορά και το τέλος ακινήτων, έχουν οδηγήσει τους Μεσσήνιους σε αναλήψεις προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Οι πολίτες τρώνε πλέον από τα έτοιμα.
Παράλληλα σύμφωνα με το 'Θάρρος', , η καλπάζουσα εγκληματικότητα και η έξαρση ληστειών και κλοπών οδηγούν αρκετούς από εκείνους που κρατούσαν χρήματα στα σπίτια τους, να τα βάζουν και πάλι στην τράπεζα.
Ψυχολογικοί είναι οι λόγοι, μας είπαν στελέχη τραπεζών, τόσο για τις αναλήψεις χρημάτων όσο και για την επιστροφή τους στις τράπεζες. Μικροεπενδυτές, άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, είναι ο κύριος όγκος των ανθρώπων που έχουν αποσύρει τις καταθέσεις τους, παρατηρούν. Σε τάση τείνει να εξελιχθεί η «επένδυση» σε χρυσές λίρες, οι οποίες διατίθενται όμως μόνο στη μαύρη αγορά. Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος δεν πουλάει, μόνο αγοράζει χρυσές λίρες.
«Λίγο - πολύ και στη δική μας τράπεζα έχουν υπάρξει περίοδοι έξαρσης των αναλήψεων λόγω κρίσης, όπως σε όλες τις τράπεζες», δήλωσε στο «Θ» διευθύνον στέλεχος τράπεζας. «Ο βαθμός των αναλήψεων εξαρτάται από τα δημοσιεύματα, από το τι θα πει η τηλεόραση, από το πόσο ανεξέλεγκτη ή μετέωρη εμφανίζεται η οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας. Το τελευταίο διάστημα δεν αντιμετωπίζουμε υπερβολικές αντιδράσεις εκ μέρους των πολιτών. Θα έλεγα πως είναι μάλλον ήρεμα τα πράγματα».
«Ο πιο συνηθισμένος λόγος τον οποίο επικαλούνται οι πελάτες μας για να κάνουν την ανάληψη είναι ότι θέλουν να κάνουν μια αγορά. Λίγοι παραδέχονται ότι αποσύρουν τα χρήματά τους για φύλαξη στο σπίτι. Το τελευταίο διάστημα είναι κυρίως μικροκαταθέτες που ήρθαν να αποσύρουν τα χρήματά τους. Αν και στο σπίτι, τελικά, κινδυνεύουν περισσότερο, τόσο από κλοπές όσο και να ξοδευτούν σε ανάγκες της καθημερινότητας.
Υπάρχουν και κάποιοι που μόλις ηρέμησαν ψυχολογικά, τα έφεραν πάλι στην τράπεζα», εξακολουθεί .
Ενδεικτικό της μεταστροφής είναι ότι, παρότι δόθηκε η επιδότηση στους αγρότες, ελάχιστοι έχουν πάει να την παραλάβουν. «Έχει σε κάποιον βαθμό να κάνει με το γεγονός ότι εργάζονται στη συγκομιδή της ελιάς», μας είπε υπάλληλος της Αγροτικής Τράπεζας, «αλλά κυρίως με το ότι φοβούνται να πάρουν το επίδομα στο σπίτι λόγω της εγκληματικότητας».
Σε άλλη μεγάλη τράπεζα της Καλαμάτας, ο διευθυντής συμφωνεί ότι «για μια-δυο ημέρες, όταν οι πολιτικές εξελίξεις δημιουργούν ανασφάλεια, γίνεται πανικός, που ύστερα κοπάζει. Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση, ακούνε πολλά οι άνθρωποι στα καφενεία. Από την άλλη, αυτή τη στιγμή οι πολίτες λόγω των αυξημένων υποχρεώσεών τους και των μειωμένων εσόδων, τρώνε από τα έτοιμα. Είναι η έκτακτη εισφορά, είναι το τέλος ακινήτων, κάποιοι θέλουν να τα πληρώσουν μια κι έξω για να τελειώνουν κι έτσι σηκώνουν χρήματα από την τράπεζα. Τέτοιου είδους αναλήψεις πράγματι έχουμε αρκετές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages