Τέλος εποχής με συλλήψεις φοροφυγάδων και οι αιτίες - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS
Τέλος εποχής με συλλήψεις φοροφυγάδων και οι αιτίες

Τέλος εποχής με συλλήψεις φοροφυγάδων και οι αιτίες

Share This
Δεν νομίζω να μην θλίβεται κανείς από τον διασυρμό και τα αυτόφωρα των επιχειρηματιών την στιγμή που κανείς από αυτούς που έχουν τα κλεμμένα λεφτά στην Ελβετία ,τους μεγαλογιατρούς με τεράστιες καταθέσεις και ακίνητα, αυτούς που το παραδέχτηκαν ότι τα πήραν (Τσουκάτος ,Μαντέλης κ.λ.π) αλλά και πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι (εφοριακοί-πολεοδομίας κ.λ.π) με τεράστια περιουσιακά στοιχεία δεν τους αγκίζει κανείς. Ο επιχειρηματίας «Πετζετάκης» που διασύρθηκε τόσο τις τελευτές μέρες δεν είπε κανείς ότι έκανε γνωστό το όνομα της Ελλάδος επιχειρηματικά σε όλο τον κόσμο! Κρίμα για τις γενιές που έρχονται…. Πως φτάσαμε σε αυτά χαρακτηριστικό ειναι το άρθρο που ακολουθεί:
Tου Σπύρου Δημητρέλη
Η μετατροπή του αδικήματος της φοροδιαφυγής σε διαρκές, η θέσπιση οικονομικού εισαγγελέα, η δημιουργία της Οικονομικής Αστυνομίας και κυρίως η «τεχνική βοήθεια» - πίεση της τρόικας για τύπου αμερικάνικης εφορίας (IRS), δραστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε συνδυασμό με μια δόση πολιτικής βούλησης της πρώην και της νυν κυβέρνησης, κρύβεται πίσω από το μπαράζ συλλήψεων των τελευταίων ημερών φορολογούμενων με μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές φόρων.
Μάλιστα το «επιτέλους» που εκφωνούν χιλιάδες πολίτες που πληρώνουν για χρόνια με συνέπεια τους φόρους τους όταν μαθαίνουν ότι έγινε «και άλλη μια σύλληψη» και το αντίστοιχο πολιτικό όφελος που προκύπτει για τα συνεργαζόμενα πλέον στο θέμα της φοροδιαφυγής υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, αυξάνει τη συχνότητα των συλλήψεων.
Ειδικότερα, το τοπίο με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της λήψης του δραστικού μέτρου της σύλληψης και της παραπομπής στη Δικαιοσύνη με τη διαδικασία του αυτοφώρου άλλαξε κυρίως τους τελευταίους 10 μήνες μέσω του νόμου 3943/2011 που τέθηκε σε ισχύ από τις 31 Μαρτίου 2011. Ο νόμος, που καταρτίστηκε και ψηφίστηκε επί θητείας του τότε υφυπουργού κ. Δημήτρη Κουσελά, αφορούσε στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Το σχετικό νομοσχέδιο συντάχθηκε σε συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών με τους «τροϊκανούς» και κυρίως τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που είναι εξειδικευμένοι στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Με το νόμο αυτό:
- η μη καταβολή των φόρων ύψους άνω των 5.000 ευρώ κατέστη διαρκές αδίκημα με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται η αυτόφωρη διαδικασία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει ότι ο οφειλέτης μπορεί να συλληφθεί και να οδηγηθεί στο αυτόφωρο το χρονικό διάστημα που ξεκινά μετά από τέσσερις μήνες από την ημέρα που το χρέος του κατέστη ληξιπρόθεσμο έως και το 1/3 του προβλεπόμενου χρόνου παραγραφής (δηλαδή από 20 έως 60 μήνες ανάλογα με το ύψος της οφειλής). Με το προηγούμενο καθεστώς το αδίκημα ήταν στιγμιαίο, δηλαδή για να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία ο οφειλέτης θα έπρεπε να συλληφθεί εντός μερικών ημερών από την ώρα που το χρέος γινόταν ληξιπρόθεσμο. Σημειώνεται ότι με εγκύκλιο της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου το μέτρο του αυτοφώρου ενεργοποιείται μόνο στις περιπτώσεις ληξιπρόθεσμου χρέους άνω των 150.000 από φόρο εισοδήματος ή 75.000 ευρώ από ΦΠΑ. Πρόκειται για περιπτώσεις που θεωρούνται κακούργημα.
- θεσπίστηκε μόνιμος οικονομικός εισαγγελέας. Πρόκειται για τον εισαγγελέα που έχει λάβει από το υπουργείο Οικονομικών τη λίστα των οφειλετών και προχωρά σε συλλήψεις σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages