Ρύθμιση δανείου της πρώην κοινότητας Πεταλιδίου - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Ρύθμιση δανείου της πρώην κοινότητας Πεταλιδίου

Ρύθμιση δανείου της πρώην κοινότητας Πεταλιδίου

Share This
Tο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Μεσσήνης, αποφάσισε την ρύθμιση του δανείου της δημοτικής ενότητας Πεταλιδίου με σκοπό την καλή λειτουργία του Δήμου.
Η τέως Κοινότητα Πεταλιδίου είχε συνάψει δάνειο με την Αγροτική Τράπεζα, συνολικού ποσού 170.000.000 δρχ. ή το αυτό 498.899,49 €, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στο 100% του δανείου, για την εκτέλεση του «Ομαδικού Αρδευτικού Έργου προς Αξιοποίηση των νερών της πηγής Περέϊκο Κεφαλάρι».
Η ΑΤΕ έχει εισπράξει καθολοκληρία την απαίτησή της από το Ελληνικό Δημόσιο (εγγυητή), πλην όμως, στη ΔΟΥ Μεσσήνης φαίνεται πως η Κοινότητα Πεταλιδίου, στη συνέχεια ο Καποδιστριακός Δήμος Πεταλιδίου, ως καθολικός διάδοχός της, και σήμερα ο Καλλικρατικός Δήμος Μεσσήνης, επίσης ως καθολικός διάδοχος του τελευταίου (άρθρο 283 Ν.3852/10), οφείλει στο Ελληνικό Δημόσιο, στις 11/01/2011, το ποσό 678.796,83 €, το οποίο, με τις προσαυξήσεις ύψους 1.642.365,84 €, ανέρχεται στο συνολικό ύψος των 2.321.162,67 € και φέρεται βεβαιωμένο στη Δ.Ο.Υ Μεσσήνης ως οφειλή του νέου (Καλλικρατικού) Δήμου Μεσσήνης προς αυτό (Ελληνικό Δημόσιο).
«Το καταλογισθέν ως οφειλή του νέου Δήμου με βάση το άρθρο 83 του Ν. 3852/10 αποτελεί σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο στη λειτουργία του Δήμου, αλλά ακόμη και στην ύπαρξή του» αναφέρει ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος και εξηγεί ότι:
1) Ανά πάσα στιγμή επίκειται ποινική δίωξη κατά του Δήμου (άρθρο 3 Ν. 3943/11 ΦΕΚ 66) με ότι αυτό συνεπάγεται για τον κύριο διαχειριστή του (Δήμαρχος), τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Οικονομικών και το Δημοτικό Συμβούλιο.
2) Αδυνατούμε να εισπράξουμε τις δόσεις των προγραμμάτων Άθλησης από την Ειδική Γραμματεία Διατροφής & Άθλησης του Υπουργείου Υγείας, λόγω στέρησης φορολογικής ενημερότητας.
3) Παρακρατούνται από τη ΔΟΥ Μεσσήνης τα ποσά που εισπράττονται μέσω αυτής για λογαριασμό του Δήμου.
4) Ως αναφέρουν στις παρατηρήσεις τους οι ορκωτοί επιβαρύνεται ο δείκτης ρευστότητας του νέου Δήμου (μικρότερος της μονάδος) με αποτέλεσμα την αδυναμία σύναψης δανείου του Νέου Δήμου.
Ο δήμαρχος ενημερώνει ακόμα τους δημότες του νέου δήμου, ότι αυτό το ποσό των 14.000 ευρώ ανά μήνα ή 168.000 ευρώ ανά έτος, «είναι απολύτως διαχειρίσιμο διότι η Δημοτική Αρχή προχωράει σε αναδιάρθρωση του σημερινού χρέους που είναι 2,6εκ. ευρώ με ετήσιο τοκοχρεολύσιο περίπου 400.000ευρώ».
Αξιοποιώντας το φετινό νόμο που οι δήμοι έχουν δυνατότητα να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους για 25 χρόνια, παίρνοντας νέο δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Με το νέο καθεστώς το νέο τοκοχρεολύσιο υπολογίζεται στο ποσό των 225.000 ευρώ ανά έτος.
«Οπότε με τις δυο ρυθμίσεις αναδιάρθρωσης σημερινού χρέους και τακτοποίησης οφειλής Πεταλιδίου μόνο του αρχικού κεφαλαίου θα έχουμε τελικό ετήσιο τοκοχρεολύσιο το ποσό των 393.000ευρώ δηλαδή όσο και σήμερα» καταλήγει η ανακοίνωση του δημάρχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages