Το σταυρόλεξο του μηχανογραφικού δελτίου.. - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Το σταυρόλεξο του μηχανογραφικού δελτίου..

Το σταυρόλεξο του μηχανογραφικού δελτίου..

Share This
Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες είναι φέτος η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.Οι ιδιαιτερότητες πολλές, αλλά οι κυριότερες είναι η ηλεκτρονική για πρώτη φορά υποβολή του δελτίου και τα νέα μέτρα που ισχύουν για τις ειδικές κατηγορίες που δικαιούνταν μετεγγραφή (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, με αδέλφια που σπουδάζουν σε άλλη πόλη κ.ά.).
Φέτος για πρώτη φορά το μηχανογραφικό δελτίο υποβάλλεται ηλεκτρονικά και επειδή η διαδικασία είναι καινούρια οι περισσότεροι υποψήφιοι προτίμησαν να το συμπληρώσουν με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών. Όπως λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρκετοί καθηγητές, η διαδικασία είναι "ένα βήμα προόδου", καθώς ο υποψήφιος μπορεί να το συμπληρώσει από το σπίτι του, έχει τη δυνατότητα να φτιάξει πολλά "πρόχειρα" μηχανογραφικά πριν καταλήξει στο οριστικό, αν γίνουν ορισμένα λάθη το σύστημα έχει τη δυνατότητα να τα διορθώσει κλπ.
Πολλοί υποψήφιοι αλλά και οι καθηγητές τους, που τους βοηθούν στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να παρατείνει πέραν της 28ης Ιουνίου τη λήξη της ημερομηνίας κατάθεσης των μηχανογραφικών, ωστόσο μέχρι στιγμής το υπουργείο δεν έχει ικανοποιήσει το αίτημα.
Οι υποψήφιοι επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουν βασικά στοιχεία που επηρεάζουν τις επιλογές τους, όπως είναι ο αριθμός εισακτέων στις σχολές αστυνομίας και εμπορικού ναυτικού, ενώ μόλις προχθές ανακοινώθηκε ο αριθμός θέσεων στις στρατιωτικές σχολές που είναι μειωμένος κατά 10% σε σχέση με πέρυσι.
Συγχρόνως δεν έχουν εκδοθεί τα βαθμολογικά στοιχεία στις ξένες γλώσσες, όπου ορισμένοι διορθωτές κάνουν αποχή, διαμαρτυρόμενοι για τον περιορισμό των επιλογών όσον αφορά στη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας.
Οι καθηγητές σημειώνουν ότι είναι η πρώτη φορά που δίδεται τόσο μικρό χρονικό διάστημα στους υποψήφιους να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους, και γι αυτό θεωρούν απαραίτητη την παράταση.
Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώνουν το μηχανογραφικό, επιλέγοντας σχολές με βάση τις επιθυμίες τους και όχι κάνοντας υπολογισμούς σε σχέση με τις περσινές βάσεις, καθώς έτσι κινδυνεύουν να βρεθούν να σπουδάζουν σε μια σχολή που δεν θα τους ενδιαφέρει.
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα φέτος ίσως το αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες.
Όπως λένε οι εκπαιδευτικοί, τα παιδιά αυτά στην πλειοψηφία τους δεν έχουν συνειδητοποιήσει το νέο σύστημα με το οποίο ουσιαστικά καταργούνται οι μετεγγραφές. Πολλές ευεργετικές διατάξεις που υπήρχαν στο παρελθόν και τους έδιναν το "εισιτήριο" ακόμη και για σχολές με πολύ πιο υψηλή βάση από τα μόρια που είχαν συγκεντρώσει καταργήθηκαν και έτσι οι περισσότεροι θα σπουδάσουν εκεί όπου θα επιτύχουν.
Είναι γνωστό, πάντως, ότι ήταν απαίτηση των ίδιων των ΑΕΙ να περιοριστούν οι μετεγγραφές, που αλλοίωναν το φοιτητικό και σπουδαστικό δυναμικό τους. Επίσης υπήρχαν υπόνοιες για εκμετάλλευση του δικαιώματος μετεγγραφών, καθώς ξαφνικά σε μία χώρα που πλήττεται από την υπογεννητικότητα, βρισκόμασταν μπροστά σε πλήθος παιδιών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, που έφευγαν κυρίως από τα περιφερειακά πανεπιστήμια ή ΤΕΙ για τα κεντρικά, τα οποία δεν είχαν πλέον δυνατότητες να δεχθούν επιπλέον φοιτητές η σπουδαστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages