Μπαράζ ληστειών και διαρρήξεων το τελευταίο τριήμερο - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Μπαράζ ληστειών και διαρρήξεων το τελευταίο τριήμερο

Μπαράζ ληστειών και διαρρήξεων το τελευταίο τριήμερο

Share This
Τα νέα δεν είναι καλά από το μέτωπο της εγκληματικότητας εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το καθημερινό αστυνομικό δελτίο, αλλά και όσα δεν αναφέρονται σ’ αυτό, δεν υπάρχει περιοχή του Νομού Μεσσηνίας στην οποία να μην καταγράφεται μια ληστεία ή διάρρηξη, με δράστες στην πλειονότητά τους αλλοδαπούς.
Θύματα είναι, κυρίως, ηλικιωμένοι, εργαζόμενοι, αλλά και δημόσιοι οργανισμοί. Μόνο τις προηγούμενες 72 ώρες είχαμε διαρρήξεις και ληστείες στην Τερψιθέα, στο Μάτι, στο Μελιγαλά και στο Χαροκοπιό.
Αν ανατρέξουμε στο αστυνομικό δελτίο των τελευταίων ετών, θα καταλήξουμε σε ανησυχητικά συμπεράσματα για τα χαρακτηριστικά που παίρνει το κοινό έγκλημα και στη Μεσσηνία. Οι σύγχρονοι κακοποιοί χρησιμοποιούν ευρηματικές μεθόδους, φέρουν πολλές φορές βαρύ οπλισμό, αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες για την κατόπτευση και παραβίαση χώρων. Και κυρίως, είναι αδίστακτοι. Με το παραμικρό αφαιρούν ανθρώπινες ζωές. Καμία σχέση με τον παλαιό «μπουκαδόρο» με τα υποτυπώδη διαρρηκτικά εργαλεία, ο οποίος απέφευγε να βάψει τα χέρια του με αίμα.
Αυτή η εξέλιξη έχει συγκεκριμένες αιτίες. Συνδέεται, κυρίως, με την οικονομική κρίση, την παράνομη μετανάστευση.
Η Πολιτεία, η οργανωμένη κοινωνία και οι πολίτες δεν πρέπει να μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Πρέπει να καταφύγουν συστηματικά σε μέσα και μεθόδους που ανεβάζουν το βαθμό δυσκολίας σε όσους θα επιβουλευτούν περιουσίες και ζωές.
Φυσικά, το πρώτο επίπεδο άμυνας αφορά τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να παίρνουν στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης. Η ενημέρωση για τους τρόπους αντίδρασης που διασφαλίζουν τη ζωή τους, η διακριτικότητα στην κατοχή και διακίνηση χρημάτων και πολύτιμων αντικειμένων και η κατά το δυνατόν «θωράκιση» του χώρου τους, είναι πλέον αναγκαίες.
Ένα άλλο επίπεδο αντιμετώπισης του εγκλήματος είναι ο Δήμος και η γειτονιά. Αυτό επιβάλλει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να φωτίζει τους δρόμους, να «χαρτογραφεί» τους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι, να εντοπίζει τα σημεία υψηλού κινδύνου και να ενημερώνει τακτικά τους δημότες.
Αλλά η καταπολέμηση του εγκλήματος είναι υπόθεση της οργανωμένης Πολιτείας κατά κύριο λόγο. Το κράτος οφείλει να προστατεύει τους πολίτες με σύγχρονη αστυνόμευση. Αλλά, πάνω απ’ όλα, με επαρκή παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στο δρόμο. Η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, η κυβέρνηση, οφείλουν να προλάβουν την περαιτέρω επέκταση της εγκληματικότητας, αλλά και του φόβου που προκαλεί.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει να υπερασπιστεί τον τίτλο του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages